SOCIAL 15 iulie 2022

Întorsura Buzăului: merg înainte demersurile pentru construirea centrului de recuperare pentru copilul cu handicap

de Iulia Drăghici - Taraș | 888 vizualizări

Primăria Întorsura Buzăului a emis Fundației SERA autorizația de construcție pentru proiectul: „Construire centru de recuperare pentru copilul cu handicap”. 

Primarul Raul Urdă ne-a spus că reprezentanții fundației au fost de curând în zonă să identifice terenul și probabil să înceapă lucrările. 

Centrul va fi construit lângă viitorul bazin de înot din oraș. 

Valoarea investiției este de 660.000 de euro, din care suma de 85.000 de euro va fi asigurată de Consiliul Județean Covasna. Primăria Întorsura Buzăului a pus la dispoziție terenul. 

Se vor înființa diferite spații pentru terapie ocupațională, kinetoterapie, masaj, cabinet psihologic, cabinet de asistență socială, asistență medicală, și așa mai departe. Va fi un centru modern, asemănător cu centrul de recuperare din Sfântu Gheorghe, care a fost construit în 2019, tot cu sprijinul fundației SERA”, a spus directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária, în mai a.c., când subiectul a fost abordat în cadrul ședinței Consiliului Județean, în contextul în care a fost necesară aprobarea majorării sumei investiției din cauza creșterilor de prețuri. 

Se preconizează că în clădire se vor putea desfășura activități cu un număr de 20 de copii simultan. Potrivit documentelor oficiale, clădirea va avea o arhitectură cu un aspect modern și un înalt grad de finisaj. Aspectul exterior va fi în strânsă legătură cu cel al zonei și al clădirilor existente și se va integra armonios în peisaj.

La Întorsura Buzăului există un centru de recuperare pentru copiii cu handicap, deschis în 2019 într-un spațiu din incinta clădirii spitalului orășenesc, dar s-a dovedit că nu acoperă nevoile actuale. 

Colaborarea dintre județul Covasna și Fundația SERA România durează de 20 de ani, timp în care au fost construite numeroase instituții sociale și au fost organizate multe activități din domeniu. 

Tot împreună cu Fundația SERA a fost construit la Sfântu Gheorghe Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap din județul Covasna, investiție cifrată atunci la 400.000 de euro. A fost deschis la finele lunii iunie 2019. Atunci se estima că, lunar, aproximativ 50 de copii cu handicap vor putea beneficia de activități pentru dezvoltarea motricității, kinetoterapie, masaj, hidromasaj, activități de dezvoltare cognitivă, activități de dezvoltare a comunicării, a autonomiei personale sau terapie prin muzică și dans.

Printre proiectele ample dezvoltate în parteneriatul dintre SERA și CJ s-a numărat și închiderea Centrului de Plasament nr. 6 Olteni şi construirea a trei case familiale, în care au fost mutați copiii din acest centru, la Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

Iulia Drăghici – Taraș

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.