SOCIAL 9 septembrie 2013

Intoleranţa alimentară: Cât de important este să ştii ce mâncare îţi face rău

de Covasna Media | 652 vizualizări

Intoleranţa alimentară este o problemă din ce în ce mai des menţionată, dar destul de puţine persoane ştiu că au o sensibilitate la anumite alimente. De obicei, această sensibilitate este percepută ca fiind o chestiune de moment, o răzvrătire a organismului, însă lucrurile sunt ceva mai complexe de atât.

Intoleranţa alimentară este adesea confundată cu alergia alimentară, deşi sunt probleme diferite, cu mani­festări diferite. Tocmai din acest motiv, este important să cunoşti alimentele care îţi fac rău, scrie eva.ro.

Diferenţa dintre intoleranţa alimentară şi alergia alimentară

Intoleranţa alimentară nu este altceva decât o sensibilitate a orga­nis­mului faţă de anumite alimente pe care le consumi. Fiecare aliment este descompus cu ajutorul anumitor enzime, iar atunci când una dintre enzimele necesare des­compunerii lipseşte ori se găseşte într-o cantitate prea mică, apare intoleranţa alimentară. Aşadar, intoleranţa apare atunci când organismul tău nu poate digera un anumit aliment.

Prin comparaţie, alergia alimentară este provocată de alimente pe care organismul tău le percepe ca fiind periculoase. Peştele, alunele şi nucile sunt alimente care pot provoca alergii alimentare.

Dacă ai intoleranţă alimentară, nu este nevoie să renunţi pe viaţă la alimentele care o provoacă. Ele pot fi consumate rar şi în cantităţi mici, pe când dacă ai alergie alimentară, este indicat să renunţi definitiv la alimentele care îţi provoacă proble­me.

Cum ştii la ce alimente poţi avea intoleranţă alimentară

Sunt foarte multe alimente la care poţi avea intoleranţă alimentară, însă cele mai frecvente sunt intoleranţa la gluten, care poate fi dobândită sau moştenită, intoleran­ţa la lactoză, intoleranţa la histamină şi intoleranţa la fructoză.

Depistarea alimentelor care provoacă intoleranţa alimentară este cel mai important lucru. Odată ce ştii care este produsul pe care organismul tău nu îl poate digera, îţi este mult mai uşor să îl elimini temporar din alimentaţia de bază.

- intoleranţa la gluten nu este altceva decât imposibilitatea sistemului digestiv de a digera produse pe bază de cereale. Printre simptomele care apar după consumarea unui aliment imposibil de digerat se numără constipaţia, diareea şi durerile abdominale.

- intoleranţa la lactoză repre­zin­tă incapacitatea de a digera zahărul din lapte. După aproximativ 30 de minute de la consumarea produsului lactat poate apărea greaţa, balonarea, diareea sau crampele abdominale.

- intoleranta la histamină reprezintă incapacitatea sistemului digestiv de a digera alimentele cu un conţinut ridicat de histamină (vin roşu, roşii, murături etc). Simptomele acestei intoleranţe sunt: inflamaţia mucoasei nazale, flatulenţele, transpiraţia, durerile de cap, vărsăturile, palpitaţiile şi tulbu­rările digestive.

Cum afli că ai intoleranţă alimentară

Dacă bănuieşti că anumite alimente îţi fac rău, este recomandat să le elimini din meniu pentru o vreme. Ulterior, poţi reveni la ele, iar dacă organismul continuă să le respingă, este nevoie de un test care să te lămurească cu privire la acest disconfort. Testul York este o me­todă simplă prin care îţi poţi depista intoleranţa la peste 100 de alimente. Odată ce ştii ce mâncare îţi face rău şi respecţi indicaţiile medicului, nu te vei mai confrunta cu aceste probleme de sănătate.

Intoleranţa alimentară poate provoca îngrăşarea şi asimilarea incorectă a vitaminelor şi mineralelor în organism, astfel că este important să ştii ce mâncare îţi face rău.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.