SOCIAL 1 septembrie 2022

Încă trei școli din județ vor fi incluse în programul „Masă caldă”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1411 vizualizări

Programul „Masă caldă”, derulat prin Ministerul Educației, se extinde în județul Covasna la încă trei școli. Astfel, vor beneficia de fonduri pentru asigurarea unui suport alimentar destinat elevilor unităților de învățământ din Sita Buzăului, Moacșa și Brateș. 

La Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, numărul de beneficiari va fi de 563 de elevi, la Școala Gimnazială „Orbán Balázs” din Moacșa, 97, iar la Școala Gimnazială „Bibó József” din Brateș, 123. 

Programul s-a derulat până acum și la Școala Gimnazială „Comenius” din Brețcu, unde sunt înregistrați în continuare 309 beneficiari, la Școala Gimnazială „Tőkés József” din Malnaș, care are 124 de elevi beneficiari, respectiv Școala Gimnazială „Fejer Akos” din Micfalău, cu 154 de beneficiari. 

În total, de câte o mâncare caldă pe zi vor beneficia astfel 1.370 de copii din județul Covasna. 

Depinde de fiecare școală organizarea la nivel de implementare, în sensul că, în unele localități, copiii merg la restaurant unde primesc mâncarea caldă, alții, prin catering, mănâncă la cantina școlii, dacă există, sau în sălile de clasă, a spus inspectorul școlar general Kiss Imre. 

La nivel național, acest program pilot de acordare a unui suport alimentar ajunge în anul școlar 2022/2023 în 300 de școli. Vestea a fost anunțată miercuri, 31 august, după ce în iunie ministrul Educației informa că a fost adoptată o ordonanță de urgență ce prevedea extinderea programului pilot „Masă caldă” de la 150 de școli. 

Condiția a fost ca școlile înscrise în program să nu beneficieze de finanțare pentru masă caldă și prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS). 

Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca de acest program să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mese prin PNRAS, au definitivat lista celor 300 de școli. Lista face obiectul unui ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi și care este deja public, disponibil. Practic, în fiecare județ a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia. Din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă. Sunt incluse școli cu număr de elevi mai mic, și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de 10 ori mai mare decât anul 2016, anul în care a început programul masă caldă, cu 35 milioane finanțare. Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a declarat miercuri ministrul Sorin Cîmpeanu, citat de edupedu.ro. 

Există planuri ca numărul școlilor care beneficiază de un suport alimentar constând într-o masă caldă, sau într-un pachet alimentar în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei / beneficiar, să crească în continuare, de la 300 la 350.

Sursa foto: ilustrativ/monitorulcj.ro 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.