SOCIAL 27 aprilie 2018

Împușcături în apropiere de localitatea Ozun

de Iulia Drăghici - Taraș | 3897 vizualizări

Ținta trăgătorului ar fi fost un câine, dispărut între timp fără urmă

Scene demne de Vestul Sălbatic s-au petrecut joi seara, în Ozun, în zona caselor de lângă Râul Negru. Câteva zgomote asurzitoare, ca de armă, și un scheunat de câine i-a alarmat pe câțiva locuitori, care, speriați de cele petrecute, au chemat poliția. Din primele cercetări, oamenii legii spun că evenimentul s-a petrecut pe raza fondului de vânătoare din Coșeni, iar acțiunea nu se înscrie în afara legii.

Potrivit martorilor, un bărbat care a coborât dintr-o mașină staționată pe podul care duce spre Lisnău ar fi scos o armă de foc pe care a îndreptat-o către câțiva câini aflați pe o proprietate privată din zonă. Scena a fost completată imediat de un zgomot asurzitor și de scheunatul unui câine.

Nu mi se pare normal să împuști un câine și pe câmp, dar de pe stradă să împuști, într-o proprietate privată. Păi ce e asta? Ce fel de vânător sau ce-o fi el e ăsta? Între case, cu copii în jur, lângă baltă. Copiii lui și soția erau în mașină. A împușcat câinele, s-a băgat în mașină și a plecat. Asta e abuz sau ce e asta?”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora.

„Nici nu știam ce să-i explic fetiței mele de 7 ani. Poate că la el nu era problemă, că era cu soția și copilul în mașină și asistau la scene de acest fel, dar să știți că la mine era o problemă pentru că fetița mea nu știe ce înseamnă un pistol și ce se face cu el. Am mers am căutat câinele, lângă râul Negru, dar nu l-am găsit. (...) O fi având el autorizație, dar nu cred că are dreptul să facă chestii din-ăstea de față cu soția și unul sau doi copii mici. Nu se face așa ceva, la ora aia și lângă case. Acolo se plimbă oameni, se joacă copiii”, ne-a declarat o martoră la evenimentul de joi seara.

Aceeași sursă a explicat că animalul spre care bărbatul înarmat ar fi țintit era la momentul întâmplării pe o proprietate privată și că nu ar fi atacat, cu atât mai mult cu cât bărbatul cu arma abia se dăduse jos din mașină.

Nu se conturează suspiciuni de uz de armă fără drept

Pe de altă parte, primele cercetări ale poliției arată că bărbatul cercetat nu ar fi încălcat legea, care îi permite să captureze sau împuște, fără restricții, câinii sălbatici și abandonați și pisicile hoinare de pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice, fiind vorba, în acest caz despre un fond de vânătoare.

A fost un apel prin 112 în jurul orei 18:30, prin care o persoană din Ozun susținea faptul că o altă persoană ar fi împușcat câini din localitate. Din verificările pe care le-au efectuat polițiștii până la acest moment s-a stabilit că evenimentul acesta s-a produs în afara localității, deci nu pe raza localității, mai exact pe raza fondului de vânătoare 14 Coșeni. Este vorba despre un paznic al fondului de vânătoare, din cadrul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Covasna, care ar fi efectuat focuri de armă pentru a speria niște câini fără stăpân. Cu privire la utilizarea armamentului, până în acest moment pot să spun că nu există indicii care să se contureze un uz de armă fără drept. Persoana respectivă ar fi executat focurile de armă în virtutea prevederilor Legii 407 din 2006, referitoare la protecția faunei de interes cinegetic. La articolul 19 se prevede că pisicile hoinare și câinii sălbăticiți sau hoinari, găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu se sancționează”,  ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin, care a completat că „în urma acestui eveniment nu au fost rănite persoane sau animale”.

Oamenii care au asistat neputincioși și speriați la întâmplare, speră însă că astfel de comportamente neobișnuite să fie pedepsite.

„Se continuă verificările să se stabilească cu exactitate toate împrejurările în care s-a produs acest eveniment”, a încheiat purtătorul de cuvânt al poliției covăsnene.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.