SOCIAL 4 aprilie 2013

Fiecare pacient va avea un dosar electronic de sănătate. Ce va cuprinde

de Covasna Media | 861 vizualizări

Dosarul Electronic de Sănătate va fi operaţional din ianurie 2014, după ce contractul privind implentarea noului sistem a fost semnat la sfârşitul lunii martie.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi UTI România au semnat contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care reuneşte întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (on-line) şi securizat.

Proiectul DES este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european, în domeniul sănătăţii.

"Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescripţia Electronică şi Cardul de Sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional la începutul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări", a precizat Doru Bădescu, preşedintele CNAS la evenimentul ce a marcat lansarea proiectului.

Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o bază necesară în decizia actului medical.

Complexitatea proiectului este tehnologică (prin furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi şi prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate şi confidenţialitate a datelor), medicală (prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple), cât şi organizaţională (prin colaborarea prestatorilor de servicii de sănătate publică din România).

Dosarul Electronic de Sănătate va asigura: consolidarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă, pentru fiecare pacient, întreaga durată de viaţă a acestuia; suportul pentru livrarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor printr-un sistem permanent online; asigurarea accesului privat şi securizat la datele puse la dispoziţie în DES prin intermediul infrastructurii cardului de sănătate; soluţie scalabilă şi extensibilă care va permite creşterea continuă, extensivă a informaţiilor clinice stocate; interoperabilitatea cu alte sisteme folosind standarde deschise, utilizarea standardelor deschise în domeniul sănătăţii, precum HL7.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
NG, 4 aprilie 2013
Este bine, dar nu spune cine va lucra pentru el. Pana in momentul de fata, asistentele medicale au devenit operatori introducere date pe un sistem care nu are nici un pic de securiate, accesul fiind citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.