SOCIAL 6 mai 2022

FCRCHM, reacție după Pro Urbe 2022: „Condamnăm cu vehemență acest gest profund șovin și discriminatoriu”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1194 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) este de părere că reacția Consiliului Local Sfântu Gheorghe, de a respinge în ultima clipă propunerea de a oferi titlul Pro Urbe anul acesta profesoarei Maria Peligrad, „denotă o discriminare profundă și o mentalitate marcată de xenofobie și dispreț față de români”, potrivit unui comunicat de presă trimis joi redacției Observatorul de Covasna. Cazul va fi sesizat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), mai arată aceeași sursă. 

În comunicatul de presă numit „Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș condamnă discriminarea jignitoare față de doamna prof. Maria Peligrad”, se arată că, deși a fost „votată de către majoritatea membrilor comisiei pentru învăţământ, cultură şi ştiinţă din cadrul Consiliului Local, propunerea a fost respinsă în ultima clipă, în plenul ședinței de joi, 28 aprilie, iar distincția ce se cuvenea doamnei Peligrad a fost atribuită altei persoane!”. 

Organizația precizează și că gestul Consiliului Local este unul „de profundă jignire față de comunitatea românească din Sfântu Gheorghe”, și este „justificat printr-un motiv sfidător, anume sentința pronunțată de Curtea de Apel Brașov, prin care s-a anulat Hotărârea Guvernului care prevedea aprobarea drapelului secuiesc al localității Sfântu Gheorghe. Ridicăm astfel întrebarea, de ce este vinovată doamna Peligrad pentru sentința unei instanțe de judecată din România, ba mai mult, care este vina doamnei profesor că Hotărârea Guvernului este nelegală și a fost anulată de către o instanță judecătorească îndrituită?”. 

În același context, Forumul solicită „scuze publice din partea primarului Antal Arpad pentru modul incalificabil în care a fost tratată doamna Maria Peligrad, iar prin dânsa, întreaga comunitate românească din Sfântu Gheorghe!”. 

Astfel de acțiuni denotă o discriminare profundă și o mentalitate marcată de xenofobie și dispreț față de români. Cum poate fi justificată o asemenea atitudine și din ce motiv liderii municipiului caută să adâncească prăpastia dintre comunități în loc să creeze mijloace de interferență și comuniune? Doamna profesor a activat aproape 40 de ani în învăţământul liceal, postliceal şi profesional din Sfântu Gheorghe, îndeplinind şi funcţia de director adjunct al Liceului Industrial Nr. 2. În calitate de preşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul”, din anul 2006, şi membru de frunte al societăţii civile româneşti din judeţele Covasna şi Harghita, a continuat organizarea proiectelor tradiţionale precum Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români”, Festivalul „Tinere Talente”, manifestarea „Mihai Viteazul şi Visul Unirii” şi a iniţiat numeroase proiecte de prestigiu.

Condamnăm cu vehemență acest gest profund șovin și discriminatoriu, atragem din nou atenția că liderii vremelnici ai unor administrații locale reprezintă întreaga populație, indiferent de etnie, rasă, apartenență politică ori religioasă. Însă din nou ni se demonstrează că aleșii locali din Sfântu Gheorghe se identifică exclusiv cu interesele comunității majoritare, jignind și disprețuind orice element românesc, orice simbol ori personalitate remarcabilă a comunității noastre. Ne vom lupta pe toate căile legale împotriva acestei nedreptăți prin sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, inclusiv pentru acuzele jignitoare aduse la adresa Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, și prin aducerea la cunoștința opiniei publice din țară și din străinătate a acestui nou caz de discriminare pe criteriu etnic a românilor numeric minoritari în municipiul Sfântu Gheorghe”, se mai arată în același comunicat de presă, semnat de președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Dragoș Burghelia. 

Laureații de anul acesta ai premiului Pro Urbe au fost, așa cum s-a stabilit în ședința de joi, 28 aprilie, a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, profesoara de limba română Mariana Drăgan și medicul ortoped Sándor József. Ceremonia pentru decernarea titlurilor a avut loc duminică, 1 mai, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”. 

O reacție la situația creată de acest eveniment a avut și președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, care deține și funcția de consilier județean. Într-o postare pe Facebook, el a spus că, deși nu este de acord cu felul în care a reacționat Consiliul Local Sfântu Gheorghe, nu înțelege nici de ce unii reprezentanți ai asociațiilor românești consideră că prof. Mariana Drăgan nu merita în aceeași măsură să primească titlul. „Cine e mai român decât cine?” a întrebat în final, retoric, acesta. 

Nu este prima dată când premiul Pro Urbe este subiect de discuții aprinse în spațiul public, mai ales că reprezentanții unor organizații românești s-au mai declarat discriminați pentru că, de când se acordă doar un singur titlu anual (2022 fiind o excepție), personalitățile reprezentative ale acestei comunități nu au mai fost premiate. 

Până acum, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a acordat 95 de titluri onorifice „Pro Urbe”. Acestea au ajuns la personalități diverse ale vieții culturale și sociale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.