Familie din Chichiș, izolată de propria locuință din cauza noroaielor
Familiei Gridean din comuna Chichiș îi este imposibil, de aproximativ o săptămână, să ajungă acasă. De vină este drumul impracticabil, cu un strat de noroi și de 15 centimetri, care se adaugă la problemele de sănătate care nu permit celor doi soți decât să se deplaseze cu mașina. Dar starea drumului nu este singurul necaz al familiei din județul Covasna. Locuința acestora nu este racordată la rețeaua de curent electric, deși s-au făcut multe solicitări în acest sens. Și de parcă nu ar fi de ajuns, în luna ianuarie a acestui an, casa le-a luat foc, dintr-o neatenție a băiatului lor, care, din nefericire, din această cauză acum se află în spital. Autoritățile susțin că încearcă să ajute, dar că oricum soluțiile vor fi doar temporare, pentru că asfaltarea drumului nu poate fi făcută, din lipsă de bani.
Ajuns la capătul răbdării și puterilor, Constantin Gridean, fost jandarm în Brașov, a spus pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, că se simte discriminat, nedreptățit și neajutorat, deoarece de o săptămână nu mai poate ajunge acasă.
„De o săptămână încerc să ajung acasă și nu pot. Sunt o persoană cu grad de handicap. Și eu și soția. Nu ne putem deplasa pe jos, avem probleme de mers. Încerc să ajung acasă, am luat legătura cu domnul primar, spune că nu e dispus acum, că nu are la dispoziție nici un utilaj pe teren să mă ajute să ajung acasă. Am animale acolo care pur și simplu fac foamea. Trebuie să ajung acasă să îmi iau medicamentele. Acolo mai sunt încă cinci case construite. Dar dânșii au tractoare, ei sunt sănătoși, deci ei pot să se deplaseze. Nu e problemă pentru ei, problema e pentru mine, pentru noi, pentru familia mea”, ne-a spus joi telefonic Constantin Gridean, după ce a contactat redacția Observatorul de Covasna.
De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, bărbatul a precizat și că miercuri băiatul său aflat în spital după ce le-a ars casa, a făcut transplant de piele.
„Am dormit patru zile la sora mea și acum patru zile dorm la mama”
Pe lângă faptul că nu poate ajunge acasă, Constantin Gridean ne-a spus că o altă problemă importantă cu care se confruntă și pentru care a cerut ajutorul autorităților este lipsa curentului electric.
„Nu am nici curent electric. De patru ani de zile mă chinui să mă branșez. Nu mă lasă să mă branșez, zic că e cap de linie și trebuie să le dau lor 80 de milioane bani vechi. Pur și simplu mă simt dat la o parte, Primăria nici nu vrea să audă de problemele mele. Am atâtea declarații, cereri depuse și nimic, nimeni nu ia nici o măsură”, ne-a spus covăsneanul.
„Asta e treabă veche. Acum 10 ani când am lucrat în jandarmerie și am avut un accident, am paralizat. Acum 10 ani m-am mutat în casa bunicilor mei, care au decedat. De atunci mă chinui să îmi bag curent electric. Vreo trei ani am stat la mama, m-a ținut ea. Acum m-am mutat înapoi acasă. De patru ani de zile tot bag cereri la Primărie, cu acte în regulă și tot mi se promite că o să băgăm, că o să facem... Sunt tot amânat an de an. Acum eu am dormit patru zile la sora mea și acum patru zile dorm la mama, la bloc”, a detaliat Constantin Gridean.
Autoritățile locale cunosc problema și încearcă să ofere sprijin
Primarul din Chichiș, Silviu Tăras, spune că autoritățile cunosc situația familiei Gridean și încearcă să ajute atât cât pot.
„Este foarte greu accesul de realizat, pentru că sunt drumuri de exploatare care sunt într-o stare foarte, foarte degradată. Noi am făcut de altfel două proiecte până acum care au fost depuse pentru finanțare, pentru modernizare drumuri de exploatare, în care și acest drum a fost cuprins, însă nu am primit finanțare”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, primarul.
Sumele care ar trebui cheltuite pentru reabilitarea totală a drumului, astfel încât familia Gridean să poată ajunge acasă, sunt imense, spune Silviu Tăras. Totuși, se va încerca o reabilitare cu piatră a acelei porțiuni de 3 kilometri.
„Acum, cu lucrările de canalizare, s-a scos foarte mult pământ care conține și pietriș. Vom face, în măsura posibilităților, o reamenajare a drumului, ca să fie circulabil. Trebuie să înțelegeți că distanța este foarte, foarte mare, însemnând trei kilometri. O reabilitare de acest gen costă multe sute de mii de lei. O să intervenim și o să facem ceva ca să se poată circula, dar nu putem să reabilităm drumul cu asfalt, de exemplu, cum ar fi normal, din bugetul local. Aceste cheltuieli depășesc cu mult posibilitățile noastre financiare. Putem să intervenim și să facem drumul circulabil, asta putem să facem. Noi încercăm să rezolvăm, dar nu putem de pe o zi pe alta. Este o prioritate. Considerăm că oamenii de acolo au dreptul la un drum circulabil (...). Reabilitarea acelui drum ar costa mai mult decât reabilitarea străzilor laterale din localitate, unde sunt 1.000 de persoane”, a detaliat primarul din Chichiș.
Această problemă este una des discutată și în ședințele Consiliului Local, pentru a se găsi soluții, mai susține Silviu Tăras.
„În urma lucrărilor de canalizare acum este un strat de 15 centimetri de nămol. Străzile sunt necirculabile în acest moment în localitate. Deci există o prioritate. Sunt bani prevăzuți în acest an pentru reabilitare drumuri de exploatare, tocmai în această direcție. Consiliul Local știe de această problemă, am discutat-o în nenumărate ședințe. Căutăm soluții și vom interveni”, a dat asigurări edilul covăsnean.
Primarul a promis că va ajuta familia să se conecteze la curentul electric
Legat de conectarea la rețeaua de energie electrică, Silviu Tăras a promis familiei că va rezolva această problemă, însă din cauza vremii nefavorabile acest lucru a întârziat să se întâmple.
„El stă într-o comunitate în care sunt vreo patru familii, în care toată lumea are curent, numai dânsul nu are. A făcut mai multe demersuri, de anul trecut am făcut o promisiune că o să mă ocup de această problemă, pentru că este inacceptabil ca o locuință în care trăiesc trei persoane să nu fie conectată la rețeaua de curent. Am făcut mai multe demersuri. Este o situație complicată, deoarece curentul trebuie să ajungă din județul Brașov. Am ajuns la o soluție, am găsit și executantul cu care să putem să racordăm la energia electrică, însă au venit ploile de toamnă și nu au mai putut să intre cu excavatorul ca să sape. Când se dezgheață și se poate lucra, îl conectăm”, a spus edilul din Chichiș.
În același timp, Silviu Tăras a spus că anul trecut, înainte de Crăciun, familiei i s-a pus la dispoziție un generator de curent, pentru că cel vechi luase foc. Totodată, autoritățile locale au căutat o locație unde să poată locui familia Gridean, în urma unei cereri venite din partea acestora, mai ales pentru când băiatul lor va fi externat din spital, însă „din păcate nu am găsit în comuna Chichiș, chiar dacă am făcut eforturi în acest sens. Noi nu avem o locație în care îi puteam primi”, explică edilul.
Într-un videoclip transmis redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, se vede starea singurului drum pe unde familia ar putea ajunge acasă, iar Constantin Gridean explică situația în care se află.
„Îmi distrug mașina și e singurul mijloc cu care mă pot deplasa eu. Sunt cu grad de handicap și nu am cum să mă deplasez pe jos. Și să am scaun rulant... Cum aș putea să circul pe drumul ăsta? Să merg acasă? Sau să vin în fiecare două-trei zile să îmi iau pâine sau ceea ce îmi trebuie? Primul magazin e la trei kilometri de casa mea. Nu interesează pe nimeni. Mașina deja e plină de noroi, apărătorile sunt pline. Nu știu dacă mai e în măsură cineva să mă poată ajuta, că Primăria nici nu vrea să audă. Are alte probleme, are altele pe cap, nu are timp... Da, asta e”, spune dezamăgit bărbatul.
Sursa foto/video: Constantin Gridean