Excursii pentru elevi, TEDx Sepsi și dansuri populare, proiecte promovate prin Licitația Civilă
La eveniment sunt așteptați oamenii de afaceri care vor să finanțeze proiectele comunitare
Fundația Comunitară Covasna organizează miercuri, 20 octombrie, o nouă ediție a programului „Licitație Civilă”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Satului de la Cernat, începând cu ora 18:00, dar va fi transmis și online. Sunt așteptați să ia parte oameni de afaceri din județ, care astfel pot să susțină financiar, după gusturi și posibilități, proiectele selectate pentru acest eveniment. Este vorba despre „Nu numai un loc pe hartă”, TEDx Sepsi sau Perkő – o producție cu dansuri populare.
Proiectul „Nu numai un loc pe hartă” își propune să ofere finanțare pentru organizarea de excursii tematice școlare în județul Covasna, de care să beneficieze aproximativ 450 de elevi. Acesta este coordonat de Fundația Comunitară și se adresează cadrelor didactice, care pot accesa fondurile pentru elevii din clasele lor. Programul va fi lansat în mai, în primăvara anului viitor.
TEDx Sepsi este un proiect pilot pe care vrea să îl implementeze la Sfântu Gheorghe Biroul de tineret Turul. Este vorba despre organizarea de conferințe sub brandul recunoscut TEDx, prin care să aducă în fața publicului personalități, povești și idei care inspiră comunitățile.
Iar cel de-al treilea proiect pe care oamenii de afaceri îl vor putea susține prin licitația civilă este realizarea unei producții de dans popular de către formația Perkő din Sânzieni. Prin intermediul acesteia, artiștii vor să promoveze trei obiceiuri tradiționale secuiești. Producția ar urma să fie prezentată în mai multe localități ale județului.
În urma licitației, ținta pentru fiecare proiect este suma de 5.000 de lei.
„Simțim nevoia contactelor personale și din acest motiv, până când se mai poate, planificăm. Organizăm la Cernat, ca să fie un ambient mai diferit de edițiile anterioare, dar și la distanță egală de Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Covasna, deci mobilizăm regiunea. De data aceasta, așteptăm în primul rând întreprinzători din sectorul business. (...) Proiectele alese acoperă o rază destul de mare a populației și la nivel de vârstă, categorie, domeniu de interes și îmbină foarte bine tradiția și modernitatea”, a declarat luni, într-o conferință de presă, directoarea Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.
La eveniment sunt așteptați să ia parte aproximativ 30 de antreprenori din județ, dornici să se implice în susținerea proiectelor.
În total, juriul, format din trei persoane neutre, un reprezentant ASIMCOV Târgu Secuiesc, unul al stadionului din municipiu, respectiv un reprezentant mass-media, a avut de ales din opt proiecte, două din Târgu Secuiesc, două din Sfântu Gheorghe, trei din Sânzieni și unul din Baraolt.
Potrivit site-ului Fundației, Licitația Civilă este „o campanie de strângere de fonduri dezvoltată de organizația TFN din Anglia. Acesta oferă resursele necesare pentru punerea în aplicare a proiectelor comunitare selectate pentru licitația civilă. Ajutorul se efectuează utilizând metoda licitației, cu excepția faptului că toate sumele oferite vor fi plasate în fondul de programe (nu se pierd, pe principiul „cel mai puternic” câștigă). Miza licitației: statutul de sponsor principal: cine face oferta cea mai mare va fi sponsorul principal al proiectului”.
Anul acesta, în martie, a mai avut loc o Licitaţie Civilă, dar online. Cele trei proiecte înscrise astfel au fost: „Poarta Soarelui“, pentru plantarea a 5.000 de puieţi la marginea municipiului Sfântu Gheorghe spre staţiunea Şugaş Băi, „Bunici adoptivi“ - iniţiat de Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe şi „Şcoala vieţii“, organizată de Crucea Roşie în zona Baraolt. Atunci s-au strâns aproape 29.000 de lei.
Licitația Civilă a fost organizată prima dată în 2014 în județul Covasna, la Sfântu Gheorghe și ulterior a fost extinsă și la Târgu Secuiesc. Este un program care se bucură de un succes din ce în ce mai mare, iar acest lucru se vede din sumele care se strâng prin acest demers.