SOCIAL 5 decembrie 2017

EXCLUSIV: O chitanță provoacă vâlvă în parohia din Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 8297 vizualizări

„Niciodată în parohie și în zona Buzaielor nu am avut niciun preot care să condiționeze înmormântarea”

O fotografie a unei chitanțe emisă pentru o înmormântare de Biserica din Întorsura Buzăului și publicată în mediul online provoacă vâlvă în parohia din Întorsura Buzăului. Imaginea este însoțită  de o descriere care acuză Biserica de faptul că donațiile făcute de credincioși sunt de fapt taxe percepute necuvenit.  

Preotul parohiei din oraș a răspuns acuzelor, într-un interviu exclusiv pentru „Observatorul de Covasna”, subliniind că acesta a fost un atac premeditat, care conține informații denigratoare, al căror scop este să întoarcă oamenii împotriva sa și Bisericii pe care o slujește.

„E o mare rușine ce face biserica”

Cel care a publicat imaginea, care în mai bine de o săptămână a fost distribuită de aproape 1.400 de ori prin rețeaua de socializare Facebook, susține, printre altele, că preoții din Întorsura Buzăului denumesc taxele pe care le percep pentru înmormântări drept „donații”, doar ca să nu plătească impozite la stat.

„Uite dovada cum biserica îți ia o grămadă de bani pentru înmormântare cu toate că susțin (sic) sus și tare că nu există taxe bisericești. Sub denumirea de „donație” încasează 750 lei aproape cât un salariu minim pe economie. Această „donație” îți este cerută ca taxă de înmormântare, din care 400 de lei pentru 4 kg de lumânări pe care preotul te obligă să le iei de la el și care în comerț costă 40 de lei. Adaos de 1000%. Acești bani îți sunt ceruți fără rușine de biserică la înmormântare, și sunt ascunși sub denumirea de „donație”. Iar preotul îți dă explicația că nu poate să treacă denumirea de taxă pe chitanță pentru că atunci ar trebui să plătească la stat impozit. E o mare rușine ce face biserica!”, a scris pe Facebook, într-o postare publică, Vasile Fekete.  

„Înmormântarea nu este condiționată”

Preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica a explicat că potrivit codului fiscal actual, toate veniturile care se obțin din activitatea cultică sunt neimpozabile, drept pentru care nu se poate folosi denumirea de „taxă”. În plus, acesta a subliniat că sub nicio formă înmormântarea nu a fost vreodată condiționată de nicio sumă de bani, ba mai mult, că există cazuri sociale pentru care toate cheltuielile sunt suportate de Biserică.

„Atunci când cineva anunță decesul unei persoane dragi din familie, vine la noi la Biserică îi spune preotului și anunță clopotarul. Preotul are datoria să stabilească împreună cu cel care a anunțat diverse detalii ale înmormântării: în ce zi să fie, când îl aduce acasă de la spital, dacă îl duce la capelă și așa mai departe. Omului trebuie să îi dăm un necrolog, să își noteze datele celui decedat, necesare pentru cuvântul de rămas-bun. Tot atunci, preotul are datoria să vină în sprijinul familiei cu lumânări, dar nu se condiționează înmormântarea pentru nimic. Niciodată în parohie și în zona Buzaielor nu am avut niciun preot care să condiționeze înmormântarea. Doar anul acesta avem minim trei cazuri sociale, în care dăm locul de veci, lumânări și tot ce mai trebuie, gratuit”, ne-a spus preotul, care a punctat că lumânările sunt un ajutor pentru familiile decedaților prin faptul că nu se plătesc pe loc.

„Acele lumânări pe care le primește familia nu se plătesc atunci, pe loc. Asta o arată și chitanța respectivă, pentru că înmormântarea a fost în 22 noiembrie, iar dumnealui a venit să plătească în 24 noiembrie. (...) În plus, ar fi trebuit să scriu pe chitanță „donație de la credincioși” în dreptul sumei pentru lumânări. Știți că la noi e tradiția ca la priveghi, oamenii când vin și iau lumânarea și pun bani și abia apoi o aprind întru Domnul”, ne-a declarat preotul Ciprian Popica.

Acesta a continuat: „Dacă era cinstit, spunea că Biserica i-a eliberat chitanță pe tot. Nu e taxă, pentru că în codul fiscal care e în vigoare, toate veniturile care se obțin din activitatea cultică sunt neimpozabile. Acțiunea a fost premeditată. Degeaba încerca el când a venit să plătească să mă facă să spun că e taxă, atunci când nu e. Taxele și impozitele sunt în altă parte. Noi așa funcționăm: prin contribuție benevolă sau donație. Această donație pe care credinciosul o aduce este hotărâtă în suma de 100 de lei în ședința Consiliului Parohial, după care noi trebuie să ascultăm. Nu e o sumă propusă de la mine putere”, a spus acesta.

Preotul din Întorsura Buzăului a precizat și că respectiva chitanță emisă de preot este nu doar corectă, ci și necesară cetățenilor, pentru că astfel pot beneficia de ajutoarele pentru înmormântare de la Casa de Pensii, dar și că mare parte din donații au un scop precis în activitatea parohiei.

După ce ia chitanța de la noi de la Biserică, cu chitanța de la pompe funebre, dumnealor se duc și încasează 3.000 sau 3.500 de lei  de la Casa de Pensii. Dar asta uită! Eu nu am primit niciun leu pentru mine, deși am fost cu un coleg al meu și cântărețul Bisericii. Noi nu am impus niciun ban, dar dacă omul vrea să ne lase ceva, noi primim. De ce? Pentru că trebuie să facem fond de salarizare, să plătim curentul electric, să plătim facturile, să încălzim Bisericile și capelele, trebuie să facem cumva față la toate câte sunt”, a mai spus preotul.

„Dacă cineva te lovește peste un obraz, să îl întorci și pe celălalt”

Preotul Ciprian Popica s-a declarat afectat de această întâmplare, dar a spus că se va ruga pentru ca cel care l-a rănit să își dea seama că atacul său împotriva sa și împotriva Bisericii a fost unul nejustificat.

„De când se naște omul, până când îl conduce în Împărăția lui Dumnezeu, Biserica este mama care îl are în grijă. Când îl botează, Biserica îl înfiază pe om și îi devine mamă. Apoi are grijă de om pe tot parcursul vieții prin Sfintele Taine și nu în ultimul rând chiar și la înmormântare. Noi avem de la început grijă de credincioșii noștri ca de niște fii, doar că acum s-au înțeles greșit lucrurile. Cineva îi ațâță pe fiii Bisericii, împotriva mamei. (...) Noi ca părinți suntem învățați de duhovnicii noștri și scrie și în Carte, Mântuitorul de învață, că dacă cineva te lovește peste un obraz, să îl întorci și pe celălalt. Iar dacă cineva îți este vrăjmaș, roagă-te pentru el. Nu ne mai rămâne decât să ne rugăm pentru întoarcerea lui și să își dea seama ce a greșit, dar mai ales că Biserica nu merita acest lucru”, a spus preotul.

Cu durere în inimă v-am spus toate aceste lucruri. Eu am opt copii, sunt de 24 de ani preot la Întorsura Buzăului și sunt între oameni. Poate că ar fi trebuit ca și cei care s-au luat cu valul acesta al duhului lumii să analizeze un pic și activitatea și felul în care i-am păstorit pe credincioșii de aici”, a încheiat preotul Ciprian Popica.  

Sursă foto: Facebook, Vasile Fekete.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.