SOCIAL 11 noiembrie 2021

Evaluarea și recalcularea pensiilor, subiect de controversă în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 4407 vizualizări

„Județ mic, probleme mari” este tema unui comunicat de presă transmis de președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian, în care vorbește despre subiectul evaluării și recalculării pensiilor, după noua legislație, și de faptul că județul Covasna este la coada clasamentului național în privința dosarelor verificate. Pe de altă parte, Casa Județeană de Pensii Covasna afirmă că o perioadă ritmul a fost încetinit de îmbolnăvirea cu noul coronavirus a două angajate, dar că în prezent se lucrează în condiții normale.   

Despre noua lege a pensiilor și recalcularea acestora auzim și vedem zilnic informații pe toate canalele de știri sau în presă. Toată lumea este de acord că sunt subiecte importante, care trebuie rezolvate și că nu se mai pot amâna la nesfârșit. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii a angajat 1.000 de persoane în Casele Județene de Pensii, pentru a accelera această recalculare așteptată, îndeosebi, de cei care au pensii mici și pentru care fiecare leu contează.

În unele județe, conducătorii Caselor Județene de Pensii au înțeles această urgență, iar în altele nu. Spre exemplu, în Covasna. Marea performanță pentru județul Covasna este că a reușit să se claseze pe locul 3 din coada listei la numărul de dosare analizate, astfel încât până la data de 1 noiembrie, din cele peste 15.700 de dosare, au reușit să rezolve puțin peste 4.900, deci undeva în jur de 31%.

În condițiile în care sunt județe care au atins 90% din dosare verificate, procentul atins de județul Covasna este unul mic. Probabil că actuala conducere a Casei de Pensii Covasna se crede veșnică, dar ar trebui să știe că nu e deloc așa. E mai simplu să nu faci nimic (oricum nu au excelat niciodată) și să te bucuri când înjurăturile zilnice le ia guvernul, iar ție, ca și conducere, îți convine asta atât de mult. 

Cu siguranță trebuie ca și Casa Națională de Pensii să-și îndrepte atenția către Covasna, să analizeze de ce aici nu se poate și de ce nu, să ia și măsuri. Asta așteaptă populația de la conducătorii de instituții: să rezolve problemele cetățenilor și asta trebuie ca aceștia să facă. 

Lucrurile se schimbă doar atunci când sunt interese ca lucrurile să meargă prost intenționat. De ce aceste interese? Vom vedea cu siguranță în perioada următoare”, a transmis, într-un comunicat de presă, președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian. 

Observatorul de Covasna a solicitat un punct de vedere din partea Casei Județene de Pensii Covasna pe acest subiect. Astfel am aflat că îmbolnăvirea cu noul coronavirus a doi dintre angajații instituției a dus la încetinirea procesului de evaluare a dosarelor de pensie, dar și că până în prezent ar fi fost verificate peste 7.600 de dosare. 

Casa Județeană de Pensii Covasna derulează în continuare procedura de evaluare a dosarelor de pensie prevăzute de Ordinul MMPS nr. 108/2021.

În prezent au fost evaluate 7630 de dosare, ajungând la un procent de 63% din totalul dosarelor de pensie. Indicatorii de performanță stabiliți de către CNPP au fost realizați în proporție de 100%. Îmbolnăvirea cu virusul  SARS-Cov-2 a unor funcționari  din cadrul  Casei Județene de Pensii Covasna, a încetinit procesul de evaluare a dosarelor de pensie.         

De asemenea, există un număr de 4800 de beneficiari ai DL. 118/1990 din care au fost stabilite 3800 de decizii de acordare ale acestor drepturi, iar acest procedeu se realizează simultan cu evaluarea dosarelor de pensie. 

În condițiile impuse de pandemia actuală, cazul semnalat de Dvs. este singular și a fost remediat în termen foarte scurt”, este reacția Casei Județene de Pensii Covasna. 

Evaluarea pensiilor din România este etapa premergătoare declanșării unei campanii de recalculare a veniturilor celor ieșiți la pensie. La nivel național, sunt vizate aproximativ cinci milioane de pensii. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.