E ziua celor care se grăbesc să vină pe lume!
Aproape 90 de bebeluși s-au născut prematur anul trecut la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. De ce vă spunem acest lucru? Pentru că e momentul să ne gândim la ei și la cei aproximativ 15 milioane de copii care se nasc anual, în lume, înainte de termen. Pe 17 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Prematurității.
Este o zi pe atât de importantă, pe cât de fragili și sensibili sunt bebelușii născuți prematur.
„Anul trecut, la spitalul nostru au venit pe lume 89 de bebeluși prematuri, iar 46 au fost găzduiți în aripa de Terapie Intensivă a secţiei de Neonatologie.
Bebelușii prematuri necesită o îngrijire specială, având nevoie de mai multă atenție și expertiză spre deosebire de copiii născuți la termen. Organele lor interne nu sunt încă pe deplin dezvoltate, uneori au nevoie de ajutor pentru a putea respira și pot avea nevoie de hrănire artificială. De asemenea, le este mai greu să mențină o temperatură constantă a corpului și abia mai târziu învață să se hrănească în mod natural.
În spitalul nostru, la secția de Terapie Intensivă neonatală pot fi îngrijiți toți bebelușii veniți pe lume la 32 de săptămâni, sau cei care cântăresc peste 1.500 de grame, aici existând nu doar aparatura medicală de specialitate, ci și o echipă de specialiști bine pregătiți”, ne-au transmis reprezentanții SJU Covasna.
Demersul pentru marcarea Zilei Mondiale a Prematurității a început în 2010, la iniţiativa Fundaţiei Europene pentru Îngrijirea Nou-născuţilor.
Scopul acesteia este de a atrage atenția populației asupra numărului tot mai crescut al nașterilor premature și a complicațiilor asociate.
„În fiecare an, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. Bebelușii născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină au de înfruntat mai multe riscuri și complicații decât restul nou-născuților, iar în cazul celor care se nasc înainte de 28 de săptămâni, există riscul ca principalele organe să nu funcționeze așa cum ar trebui, neputând să îndeplinească funcțiile de bază.
Șansele de supraviețuire ale copiilor prematuri cresc considerabil dacă aceștia sunt îngrijiți într-o secție de terapie intensiva neonatală dotată cu echipamente și tehnologii moderne, dar mai ales personal medical bine pregătit în ceea ce privește îngrijirea prematurilor și a nou-născuților în stare critică”, ne mai transmite Spitalul Județean.
Organizația Mondială a Sănătății informează, în același context, că principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani o reprezintă complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen. Potrivit Agerpres, care citează OMS, aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile.
Evenimentul are scopul atât de a educa mamele în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature, cât şi de a determina găsirea resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii.
În România, Ziua Naţională a Copilului Prematur a fost instituită prin Legea nr. 189 din 2020.
Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”