SOCIAL 8 octombrie 2021

E oficial! Aproape 18 milioane de lei pentru construirea a 50 de case noi în Őrkő

de Iulia Drăghici - Taraș | 1873 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene 

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat joi, 7 octombrie, contractul de finanțare pentru proiectul „Construirea de 50 de locuințe sociale în cartierul Őrkő”. Astfel, autoritățile locale au termen până la finele anului 2023 să utilizeze cei aproape 18 milioane de lei ca să ofere condiții locative moderne pentru minimum 100 de persoane care trăiesc în cel mai dezavantajat cartier al orașului. 

Proiectul în sine nu este o noutate în spațiul public, pentru că s-a mai discutat pe tema acestuia și în trecut, inclusiv în paginile ziarului nostru, însă certitudinea că se mai face un pas pentru a deveni realitate s-a făcut joi, în sala de ședințe a Consiliului Local, unde, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád și directorul ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare, făcând oficial faptul că autoritățile locale vor primi bani europeni pentru implementare. 

Este vorba despre 17.753.449,90 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 13.897.674,00 lei (peste 2,9 milioane euro), reprezentând 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului. La aceste sume se adaugă contribuția municipalității la cheltuielile eligibile si neeligibile, de peste 3,85 milioane lei.

Termenul de finalizare al proiectului este noiembrie 2023. 

Este un moment important în viața comunității noastre. (...) La o întâlnire cu specialiștii din domeniul asistenței sociale, la un moment dat cineva a spus că puterea unei comunități este dată de veriga cea mai slabă din comunitatea respectivă. (...) Tocmai și din acest motiv încercăm să găsim soluții pentru mai multe comunități care pot fi considerate vulnerabile din mai multe puncte de vedere și tocmai de aceea, am gândit un proiect integrat, în care sunt și foarte multe intervenții în comunitate”, a spus joi primarul din Sfântu Gheorghe. 

Locuințele vor fi organizate în regim cuplat, pe o suprafață totală de 8.000 de metri pătrați, din care puțin peste 3.000 de mp va fi suprafață ocupată de construcții, 4.600 de mp de spații verzi și 680 de zonă pavată, pietonală. 

Este vorba despre un proiect în care se construiesc 50 de case, case lipite, duble, în care suprafața construită este de 61,5 metri pătrați pentru fiecare casă geamănă, pe un teren de 200 de metri pătrați. Aceste locuințe vor fi tratate ca și locuințe sociale, deci accesul la acestea va fi conform regulamentului de solicitare și acordare a locuințelor sociale”, a spus, în același context, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.  

Un studiu făcut în 2017, când s-a înființat Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi, asociația care se ocupă de implementarea strategiei care își propune creșterea calității vieții în cartierele dezavantajate din Sfântu Gheorghe, arată că erau 526 de locuințe în zona Őrkő și împrejurimi, dintre care 353, adică 66,2% supraaglomerate. Datele studiului au mai arătat și că 76,1% dintre aceste locuințe au fost construite ilegal, fără acte. 50% sunt pe teren public, 20,7% pe teren privat, iar 20,3% pe terenuri în proprietatea persoanelor care dețin locuința. În 60,1% dintre cazuri, locuințele au o singură încăpere. 

În aceste condiții dorim să asigurăm condiții normale de locuit pentru o parte din locuitorii acestei zone defavorizate”, a mai spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.  

Ce se va întâmpla cu locuințele construite ilegal 

Despre subiectul celor peste 76% dintre locuințele construite ilegal, reprezentanții autorităților locale au spus că, într-adevăr este un subiect sensibil, că odată cu pasul construirii celor 50 de noi case, o parte dintre cele deja existente vor fi demolate, dar că se va stabili punctual și în afara spațiului public, adică nu în fața presei, care vor fi acestea. 

Sunt discuții extrem de sensibile, pe care nu vrem să le purtăm în spațiul public. (...) Cu siguranță vor fi demolate case, deja se discută cu aceste persoane, nu în ultimul rând nu înseamnă automat că celui care i se va demola casa primește casă nou-construită. Aici vorbim de niște criterii și s-ar putea ca persoana căreia îi demolezi casa să nu îndeplinească cerințele necesare să primească acolo locuință. Este o chestiune extrem de complicată, extrem de sensibilă”, a spus primarul. 

Abordare integrată 

Autoritățile au precizat și că demersul construirii acestor 50 de locuințe se înscrie într-o strategie, care abordează problemele comunității rome din Sfântu Gheorghe din mai multe perspective. Totodată, s-a vorbit și că reședința județului Covasna este pionier la nivel național în implementarea acestei abordări integrate. 

Cred că această inițiativă, care este printre primele, dacă nu prima, care chiar pune accent pe ideea de complementaritate. Acest lucru înseamnă că dacă chiar dorești, intenționezi în mod serios să intervii în viața familiilor marginalizate, care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială, atunci este nevoie de o abordare integrată, despre care până acum am vorbit, dar la nivelul documentelor. (...) Dacă vrei chiar să îi ajuți pe oameni să facă ei schimbarea, că asta este ideea de bază, atunci trebuie să abordezi problema unei familii dintr-o mie de perspective. Nu ajunge dacă intervii numai la domeniul ocupării, adică toată lumea de peste 18 ani să meargă la muncă, dacă nu au condiții decente de locuit, dacă nu au copiii unde să se ducă la școală sau la grădiniță. Dintr-o altă perspectivă, de ce dorești să meargă copilul la grădiniță, dacă nu sunt străzi, dacă e noroi și așa mai departe. Acest lucru înseamnă abordare integrată: să te uiți la o familie și să înțelegi toate acele probleme și componente care de fapt cauzează starea de a fi marginalizat”, a  spus reprezentantul Grupului de Acțiune Locală Sepsi, Veres Nagy Tímea.

Suntem doar într-o primă etapă. Dorim și în continuare să punem accent pe aceste tipuri de proiecte. Cred că societatea românească dacă ar schimba perspectivele și s-ar axa mai puțin pe ajutoare sociale și mai mult pe a integra pe piața muncii persoanele defavorizate, ar putea crea plus valoare pentru societate. Aici cred că suntem pe un drum bun. Rezultatele nu vin foarte repede pe acest domeniu, deci trebuie să ai foarte multă răbdare și să fii perseverent”, a completat și primarul din Sfântu Gheorghe. 

Tot joi s-a semnat contractul și pentru finanțarea construirii unei grădinițe în același cartier, un proiect care se ridică la peste 3,5 milioane de lei. 

În perioada următoare, va fi semnat un alt treilea proiect care vizează zona Őrkő, respectiv cel pentru obținerea finanțării în vederea construirii unui centru comunitar. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.