IPS Ioan al Covasnei şi Harghitei a convins-o pe învăţătoare să renunţe la greva foamei
Învăţătoarea Cristiana Anghel a decis să renunţe la greva foamei, în care intrase în urmă cu 70 de zile, după ce a primit vizita Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Înalt Prea Sfinția sa (IPS) Ioan Selejan, a convins-o pe învățătoarea Cristiana Anghel să renunțe la greva foamei în care aceasta intrase în urmă cu 70 de zile ca formă de protest împotriva salarizării scăzute din sistemul bugetar.
Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei s-a aflat la finele săptămânii la şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc la București, iar la întoarcere spre casă s-a oprit la spital, pentru a o vizita pe Cristiana Anghel.
La ieşirea din Spital, IPS Ioan a declarat că vizita sa la învățătoarea aflată în grevă a survenit ca urmare a faptului că aceasta avea nevoie de o „mângâiere sufletească”.
„Nu am discutat probleme legate de argumente, nu am certat-o, ci i-am spus că am venit ca împreună să-i facem o bucurie mamei sale, soţului, familiei şi miilor de dascăli care o apreciază. Aici e vorba de suflet, iar doamna învăţătoare avea mare nevoie de o mângâiere sufletească", a declarat IPS Ioan Selejan pentru Agerpres.
Invitată la Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc
Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei nu doar că a vizitat-o pe Cristiana Anghel și a discutat cu ea, ci a invitat-o pe învățătoare la Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, în scopul refacerii „spirituale şi trupeşti".
„Dacă un cal ar fi căzut într-o gură de canal la marginea Bucureştiului, s-ar fi dat zeci de telefoane la 112 pentru salvarea animalului, dar învăţătoarea a căzut în clasă, de 68 de zile, şi nimeni nu a sunat la 112 spiritual pentru a o ajuta", a spus IPS Ioan Selejan, apreciind totodată că situația celor din învățământ, care nu sunt apreciați la adevărata lor valoare, este „dificilă”.
„Un popor se trezeşte, se ridică prin lumină. Ori cei care sunt purtători de lumină, făclierii unui neam sunt dascălii. Consider că ar trebui acordată o atenţie mai mare acestei categorii sociale, cum este şi această învăţătoare, care, în activitatea ei, a pus condeiul în mâna a mii de copii, pe care i-a învăţat să scrie cel mai sfânt cuvânt de pe pământ - mamă", a mai arătat Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei.
„Am ales să fac ce e bine pentru sufletul meu”
Învățătoarea Cristiana Anghel a declarat, după vizita IPS Ioan Selejan, că acesta a făcut-o să înțeleagă că se afla ”pe marginea prăpastiei”.
„Părintele a venit la mine ca la o soră şi mi-a vorbit ca unui copil. Nu mi-a cerut să renunţ la grevă, dar mi-a cerut să fac ce e bine pentru sufletul meu, nu pentru lumea reală”, a explicat Cristiana Anghel, care crede că ceea ce ar trebui să le transmită demersul său tuturor românilor este că fără demnitate nu se poate trăi.
Cristiana Anghel a mai spus că își dorește ca pe viitor alături de ea să fie oamenii simpli și nu politicienii, deoarece chiar și acest demers al său a arătat că cei din urmă nu au reacționat așa cum s-ar fi așteptat.
„Prin această formă extremă de protest nu am reuşit să-i sensibilizez nici pe premierul Boc, nici pe domnul preşedinte. Dar ei au pierdut respectul populaţiei, au pierdut iubirea, au pierdut o lumânare aprinsă în biserică duminica pe care românii o aprindeau pentru sănătatea lor. Au pierdut enorm. Aparent au câştigat o bătălie, nu au câştigat-o. Ar fi câştigat-o dacă aş fi murit (...) Nu este supărare în ţară, este jale. Există atâta jale, sunt atâtea lacrimi. Să se gândească că îşi clădesc bucuria şi fericirea pe lacrimile acestor oameni. Ar trebui să se gândească că există un echilibru şi toate lacrimile acestea se vor strânge într-un şuvoi. Şuvoi care îi va mătura”, a mai spus Cristiana Anghel.
Mesajul învăţătoarei a fost înţeles de minister
Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a declarat sâmbătă că decizia Cristianei Anghel de a renunța la grevă îl bucură. Ministrul a arătat că a înțeles demult demersul învățătoarei și i-a transmis acesteia că o invită la o discuție la Ministerul Educaţiei, atunci când sănătatea acesteia îi va permite. În acelașin context, Funeriu a apreciat că „demersul doamnei Anghel nu a fost recuperat de partidele politice".
Nemulțumită de diminuările salariale din sistemul bugetar, Cristiana Anghel a intrat în greva foamei pe 26 august. Demersul său a fost anunțant la Direcţia de Sănătate Publică Olt, Serviciul de Ambulanţă Olt, Spitalul Municipal Caracal, Primăria şi școala în care predă. Pe 27 septembrie, Cristiana Anghel a fost dusă de la Spitalul Municipal Caracal la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din București, deoarece starea sa de sănătate se agravase.