SOCIAL 16 august 2018

Două secții din Spitalul Județean, renovate și dotate la standarde europene

de Iulia Drăghici - Taraș | 1309 vizualizări

Secțiile de Cardiologie și Pediatrie de la Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au fost recent date în folosință, după ce au fost renovate din fonduri europene. Pe lângă îmbunătățirea condițiilor hoteliere de cazare a pacienților și a condițiilor de lucru, secțiile au fost dotate cu aparatură nouă.

Aparat performant de ecografie transesofagiană

Spitalul Județean are, după noile dotări, singurul aparat din regiune unde se poate face ecografie transesofagiană.

„Acum, în momentul de față sunt 3 specialiști la noi care fac acest tip de ecografie. Până la finalizarea proiectului nu a existat acest aparat și această posibilitate. (...) Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de lucru și hoteliere de cazare a pacienților, secția (de Cardiologie - n.red.) a beneficiat de aparatură nouă. (...) Și pe partea de terapie intensivă a fost amenajată o parte care a fost dotată cu aparatură performantă”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, managerul spitalului județean, András Nagy Róbert.

Secție de Urgențe Pediatrice în cadrul Spitalului Județean

Statisticile pe anul 2017 ale spitalului arată că urgențele cardiologice s-au regăsit în aproximativ 6% din cazurile prezentate la UPU, iar cele pediatrice în 18% dintre acestea.

Potrivit managerului spitalului, pentru viitorul apropiat, există un proiect de înființare a unei secții de Urgențe Pediatrie separată în cadrul  UPU. 

„Secția oricum este aglomerată și doar acele cazuri în care este nevoie de intubație ajung la alte centre decât la noi. Deci încercăm să tratăm orice este posibil, (...) aici se rezolvă majoritatea cazurilor”, a declarat András Nagy Róbert.

Șefa Secției de Pediatrie a ținut să sublinieze că dotările vin atât în sprijinul pacienților, cât și al aparținătorilor respectiv al medicilor. Aceasta a punctat totodată că pentru urgențele medicale, pacienții și aparținătorii acestora trebuie să știe că nu e nevoie să se deplaseze pe secție nici acum, ci la UPU, unde medicii specialiști în pediatrie îi vor consulta.

„Înainte să deschidem aripa asta, secția funcționa pe o singură aripă unde erau 10 saloane, fără grup sanitar propriu. Copiii erau înghesuiți acolo. Acum avem 8 saloane cu câte 2, 3 paturi, iar fiecare salon este dotat cu baie și toaletă proprie, lucru foarte important pentru copiii bolnavi, adică să fie izolați în funcție de patologie și în funcție de grupele de vârstă. Dintre cele 8 saloane, avem 4 saloane destinate sugarilor și copiilor mici, cu pătuțuri și cu pat mare pentru însoțitori și 4 saloane pentru copii mai mari. Fiecare salon este dotat cu frigider, deci încercăm să avem soluții cât se poate de moderne. Când ajunge un părinte cu un copil bolnav la spital contează foarte mult să fie cât mai plăcut pentru că boala în sine este foarte rea pentru copii și aparținătorii acestora”, a spus medicul specialist în pediatrie, dr. Bodó Erika.

Reabilitarea, începută încă din 2005

Renovarea și dotarea Spitalului Județean de Urgență s-au făcut prin fonduri europene, dar și cu bani de la  Guvern sau de la Consiliul Județean Covasna.

„Renovarea Spitalului Județean de Urgență Covasna în mare parte a fost asigurată financiar de Programul Operațional Regional. Acum 2 ani de zile am finalizat acest program care a avut 2 mari paliere: una de investiții, de 30 de milioane de lei noi investiți în clădiri și 30 de milioane de lei noi, tot așa, investiți în aparatură modernă medicală și treptat predăm secțiile care au fost finalizate. O altă parte (a investițiilor - n.red.) a fost făcută de Guvernul României și a treia parte de către Consiliul Județean Covasna”, a spus, în cadrul conferinței de presă și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Spitalul din Sfântu Gheorghe funcționează ca spital județean începând din anul 1975. În perioada 2005-2014, s-au desfăşurat lucrări ample de consolidare la aripa C a ansamblului de clădiri, din fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii. Anul trecut a fost finalizat proiectul european pe scară largă al CJ Covasna, investiţie prin care s-a consolidat structura ansamblului de clădiri, s-au desfăşurat lucrări de proiectare şi de instalaţii pentru construcţii, s-au achiziţionat noi echipamente şi dispozitive medicale.

 „Luna viitoare vom depune tot pe POR (un proiect - n.red.) pe dezvoltarea ca aparatură și lărgirea ca imobil a secției de Urgență a Spitalului Județean, în valoare de 1,5 milioane de euro. Proiectul este întocmit, dar așteptăm posibilitatea să îl depunem la Alba Iulia”, a încheiat Tamás Sándor, dar nu înainte de a sublinia că la Spitalul Județean lucrează în prezent peste 940 de angajați, fiind cea mai mare instituție subordonată Consiliului Județean Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.