SOCIAL 23 iulie 2013

Donaţie nemţească pentru Spitalul de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 875 vizualizări

Mobilier modern şi tehnică medicală pentru bolnavii neuromuscular

Primul transport dintr-o donaţie foarte importantă pentru distroficii muscular din România a sosit ieri dimineaţă la Vâlcele, în urma demersurilor făcute în acest sens de Asociaţia Distroficilor Muscular din România (ADMR). Donaţia a venit din Germania şi cuprinde o serie de componente de tehnică medicală şi mobilier adaptat nevoilor distroficilor.

Vicepreşedintele ADMR, Daniela Tontsch, ne-a declarat că donaţia a fost coordonată de către diaconul Martin Braune, care este totodată şeful Departamentului Ajutor pentru Europa de Est – Implementari Proiecte, din cadrul Fundatiei v. Bodelschwingh  Bethel. De altfel, acesta este şi cel care s-a ocupat de plata transportului donaţiei, costurile în acest sens fiind destul de ridicate.

„A ajuns la noi un prim transport, care va fi urmat de altele. Donaţia este una foarte mare, cuprinzând practic tot ceea ce este necesar pentru mobiliarea saloanelor clădirii Spitalului de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele. În plus, au venit şi o serie de componente pentru tehnica medicală, urmând să primim inclusiv aparatură medicală de întreţinere pentru bolnavii distrofici”, a spus Daniela Tontsch.

Paturi electrice de mii de euro şi tehnică medicală

În ceea ce priveşte valoarea totală a donaţiei, care va ajunge la Vâlcele prin intermediul mai multor transporturi, Daniela Tontsch susţine că documentele în acest sens nu au fost încă eliberate în totalitate, deci nu s-a făcut un calcul exact încă.

„Ceea ce pot spune este faptul că donaţia este, probabil, cea mai mare de până acum. Dacă ne gândim că va mobila tot spitalul ce are o capacitate de 120 de locuri şi vorbim despre paturi electrice adaptate distroficilor şi al căror costuri ajung la 5000 de euro pe bucată în România, atunci ne putem da seama de cât de importantă este această dona­ţie. Şi aş dori să subliniez faptul că din ceea ce am văzut în acest prim transport vorbim despre obiecte folosite însă într-o stare foarte bună, nicidecum despre obiecte care ne-ar jigni cumva”, a mai spus vicepreşedintele ADMR.

Referindu-se la însemnătatea donaţiei, Daniela Tontsch a explicat că aceasta arată în mod clar intenţiile reale ale ADMR de a susţine autorităţile în vederea redeschiderii Spitalului de la Vâlcele.

„Am asigurat autorităţile că ne vom implica în redeschiderea Spitalului, în partea de renovare şi dotare. Acest prim transport al donaţiei vine în susţinerea pro­misiunilor noastre, să se vadă că nu au fost doar vorbe fără acoperire. Considerăm că e un mic pas pentru început, dar intenţionăm să ne implicăm pe mai departe, iar în acest sens avem în vedere un grant de 30000 de euro, tot prin intermediul germanilor, pentru partea de renovare a Spitalului de la Vâlcele”, a mai spus Daniela Tontsch.

Redeschiderea, susţinută cu alţi 30.000 de euro pentru renovare

Vicepreşedintele ADMR susţine că redeschiderea Spitalului de la Vâlcele este absolut necesară şi consideră că acceptul dat în acest sens de Ministerul Sănătăţii a venit firesc. Tontsch spune că actuala secţie de la Întorsura Buzăului nu poate satisface nevoile distroficilor din ţară, nici ca locaţie şi nici ca servicii. Din semnalele venite către ADMR, distroficii îşi doresc foarte mult să revină la Vâlcele, iar Asociaţia intenţionează să susţină acest lucru, mai ales că are sprijinul autorităţilor locale. În plus, cei de la ADMR spun că se vor implica nu doar pe partea de renovare şi dotare a Spitalului, ci şi pe partea de funcţionare, în sensul în care au proiecte prin care doresc să atragă aici medici specialişti pe care să-i susţină inclusiv pe dezvoltarea părţii de cercetare, absolut necesară în această afecţiune care nu se vindecă niciodată ci doar poate fi făcută mai suportabilă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat luna trecută că Spitalul de la Vâlcele ar putea fi redeschis, lucrându-se la o evaluare legată de costurile aferente în acest sens. Dacă va fi redeschis, Ministerul va gândi o strategie prin care să nu ia toată activitatea Secției de neuromusculari aflată acum la Spitalul din Întorsura Buzăului. Planul Ministerului este susţinut de autorităţile din Vâlcele, care spun că redeschiderea le-ar reda localniclor locurile de muncă, ar anima zona şi ar da încă o utilitate Centrului balnear construit în apropiere, prin Drumul Apelor Minerale.

Spitalul s-a închis în 2011, cu proteste ale bolnavilor și reprezentanților acestora, deoarece era singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară. Bolnavii au fost mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, unde chiar dacă există o clădire nouă cu condiții mai bune, bolnavii au spus că le lipsesc unele lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și a unei clime propice. Statisticile arată că în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, aici se făceau peste 1500 de internări anual.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
IONUT, 30 iulie 2013
DA ESTE PREA FRUMOS CA SA MAI FIE ADREVARAT CA SPITALU SA SE MAI REDECHIDA AR TREBUI SA SE MAI FACA INCA UN SONDAJ DE OPINIE CA TOTII BONLAVI SA MAI POATA VENI DIN NOU LA VALCELE PT CA SI LA INTORSURA citeste integral
lili, 24 iulie 2013
La cat se fura in Romania la nivel inalt, cand te uiti la costurile astea ti se face jena ca traiesti in Romania asta sau te-apuca sila....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.