SOCIAL 29 iulie 2021

Doar 19 locuri de muncă pentru elevii covăsneni, pe timp de vară

de Iulia Drăghici - Taraș | 1211 vizualizări

Sunt patru firme din județul Covasna care au raportat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna că au locuri de muncă pe care le pot oferi tinerilor care încă sunt elevi și sunt dornici să își petreacă vacanța de vară muncind. Astfel, au pus la dispoziție 19 posturi, în domenii ca turism, construcții, confecții și producție/ambalatori manual și muncitori necalificați. 

Funcționăm într-o anumită defazare, din acest punct de vedere. Solicitări au fost. Sunt patru societăți comerciale care au solicitat să angajeze elevi. (...) Nu se pune problema ca elevilor și studenților să li se solicite o anumită formă de pregătire profesională. Funcționează acest sistem cu 19 locuri de muncă. Ulterior, angajatorii pot veni la decontare, dar se face la această sumă infimă de 300 de lei”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Kelemen Tibor. 

Conform legislației, elevii care au sub 18 ani pot lucra maximum 7 ore pe zi și sunt plătiți cu cel puțin salariul minim pe economie, ca și când ar presta 8 ore. Perioada maximă în care pot lucra tinerii în aceste condiții este de 60 de zile. 

Directorul AJOFM Covasna a spus că îndeamnă tinerii să muncească pe timpul verii, legal, cu contract de muncă, pentru că experiența le va fi utilă în viață și în dezvoltarea proprie. 

Tot Kelemen Tibor a spus și că un domeniu cu o vizibilă creștere, în care majoritatea angajaților sunt tineri, este cel al curieratului la firme care livrează mâncare. El a punctat și că deși poate părea astfel, un astfel de loc de muncă vine cu dificultățile sale. 

Directorul AJOFM Covasna a spus și că nu este obligatoriu ca firmele care angajează tineri să ceară subvenția de 300 de lei, dar este obligatoriu să anunțe locul de muncă, să comunice ocuparea acestuia și să încheie contract de muncă potrivit legislației în vigoare. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.