SOCIAL 20 februarie 2018

Dezbatere cu scandal pe tema majorării prețului la gigacalorie

de Iulia Drăghici - Taraș | 2118 vizualizări

Întorsurenii, nemulțumiți de dublarea prețului la energia termică au convocat o întâlnire cu autoritățile

Dublarea prețului la gigacalorie de la 1 ianuarie pentru locuitorii din Întorsura Buzăului care beneficiază de energia termică produsă de centrala orașului a fost un subiect „fierbinte” de discuție duminică, 18 februarie, la Casa orășenească de Cultură. Sute de cetățeni, nemulțumiți de valorile afișate pe facturile la căldură, le-au dat întâlnire reprezentanților Primăriei și administratorilor firmei Termo Întorsura pentru a le cere socoteală. Discuțiile au fost însă departe de a fi constructive, ci s-a ajuns chiar și la injurii.

Sala de spectacol a Casei de Cultură din Întorsura Buzăului a devenit duminică neîncăpătoare, dar nu datorită vreunui eveniment cultural, ci unuia mai degrabă social. Edilii orașului Întorsura Buzăului au fost convocați duminică de un grup de cetățeni pentru a oferi explicații cu privire la prețurile majorate din facturile emise pentru prima lună din an. Oamenii s-au plâns, printre altele, și de faptul că firma care administrează centrala orașului are personal prea mult și salarii prea mari pentru munca pe care aceștia o depun. De asemenea, întorsurenii au acuzat conducerea orașului, fără a avea însă probe concrete, că banii din facturi sunt utilizați în scopuri personale de către aceștia. Discuțiile au mers atât de departe încât s-a ajuns și la injurii, dar și la solicitări de demisii.  

De cealaltă parte, reprezentanții autorităților locale spun că au apreciat inițiativa cetățenilor de a ieși la discuții, însă s-au declarat la rândul lor nemulțumiți de felul în care s-au purtat discuțiile, care s-au încheiat fără o finalitate concretă, ci doar cu un gust amar.

„Mi se pare corect ca cetățeanul nemulțumit să vină la autoritatea locală să ceară explicații. Însă nemulțumirea mea vine de la două aspecte. În primul rând, că nu au pregătit întâlnirea (cu argumente clare) (...), și în al doilea rând, ținuta nu a fost constructivă, politicoasă”, a declarat luni, pentru „Observatorul de Covasna”, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

„Ce mi-aș fi dorit astăzi? Să discutăm ce și cum am putea face să avem costuri mai mici pentru energia termică. Mi-aș fi dorit să punem bazele unei asociații de locatari la nivel de oraș fără de care nu se va putea face mai nimic, nici reabilitare termică, nici izolare termică ... etc. Mi-aș fi dorit o discuție cu un inginer care ar fi trebuit să aibă noțiuni tehnice, să putem discuta în concret soluții viabile și în care să nu să folosească doar cuvinte jignitoare, fără noimă și să denote o crasă lipsă de pregătire tehnică. În opinia mea soluția reducerii costurilor se găsește în tehnologie și nu în prețul materiei prime care este unul liber”, a scris duminică seara, prin intermediul Facebook, directorul centralei, Claudiu Morar.

Prețul este corect, susțin autoritățile

Cu toate că cetățenii și-ar fi dorit să convingă autoritățile să retragă scumpirile, aceștia din urmă au susținut că prețul stabilit și votat în Consiliul Local este unul corect și că sub nicio formă nu se poate reveni la valoarea anterioară măririlor.

„Prețul care este astăzi pentru gigacalorie este corect calculat. S-a făcut o fundamentare, în care s-au luat în considerare toate elementele de cost și pe care am înaintat-o la o instituție care verifică și raportează la nivel național aceste prețuri. Nu pot să fac nimic în condițiile în care prețul lemnului de foc este acesta. (...) La prețul la care produc trebuie să și vând”, a mai spus primarul din Întorsura Buzăului, care a precizat că și la costul actual se confruntă cu greutăți în a găsi material lemnos, o resursă limitată.

Egalitate între cetățenii de la case și cei de la bloc

Pe de altă parte, Leca Băncilă a ținut să sublinieze că până anul acesta, cei discriminați ani de-a rândul au fost oamenii care locuiesc la case și care nu au avut atâtea beneficii din bugetul local câte au avut cei care locuiesc la blocurile din oraș.

„În timp ce oamenii de la case nu au niciun sprijin, în sensul că dacă soba s-a stricat, și-o repară, dacă vor să se încălzească își cumpără lemne, le cară, le crapă, toți cei de la bloc, până anul trecut, au avut subvenție de 25% din preț și pentru agent termic și pentru apă caldă. Ca să reparăm centrala, am plătit echivalentul a 2.800 de lei de familie, în timp ce pentru cetățeanul de la casă n-am făcut nimic. (...) Cei de la bloc au fost favorizați. E drept că acum dintr-o dată pare șocant”, a explicat primarul, care a precizat că  se gândește să inițieze și o nouă subvenție pentru persoanele cu venituri mici și cu mulți copii. „Nu sunt dispus să las pe nimeni în frig, dar eu trebuie să mă mișc în ideea de legalitate și egalitate”, a subliniat acesta.

Comisie formată din cetățeni care să verifice activitatea firmei Termo-Întorsura

Totuși, se pare că întâlnirea, chiar și așa haotică, nu rămâne fără rezultate, chiar dacă nu cele sperate de inițiatorii acțiunii. În schimb, autoritățile au propus oamenilor să-și numească un comitet reprezentativ, care că implice contabili și ingineri, și să verifice actele și modul de desfășurare a activității în cadrul firmei care gestionează centrala.  

„I-am invitat, până săptămâna viitoare duminică la ora 13:30, când va fi o nouă întâlnire, să-și constituie un comitet de oameni cât de cât avizați, ingineri, contabili, să meargă la centrală și să analizeze funcționalitatea centralei, salarii și tot și respectiv să ia toată contabilitatea să vadă dacă e ceva în neregulă, adică să vadă că nu avem nimic de ascuns, că prețul este întemeiat și justificat”, a spus Leca Băncilă.

Întâlniri cu cetățenii pe fiecare bloc în parte

De asemenea, potrivit directorului centralei, Claudiu Morar, în fiecare bloc va trebui să se formeze un astfel de comitet administrativ, iar împreună să verifice situația actuală în care se găsește fiecare bloc.  

„În majoritatea situațiilor, consumul, nu prețul este de vină. Sunt și oameni cărora le-a venit factura de 200, maxim 300 de lei, dar sunt și oameni care au consumat două gigacalorii. Acum ne dorim ca în perioada următoare să facem întâlniri pe fiecare bloc în parte pentru a discuta problemele fiecărui bloc, deoarece fiecare are particularitățile sale”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, directorul Claudiu Morar.

Oferta de termoizolare a blocurilor pe fonduri europene rămâne valabilă

Discuția termoizolării blocurilor pe fonduri europene rămâne valabilă, a mai spus primarul care așteaptă ca de această dată oamenii să se alăture proiectului.

„Le-am spus oamenilor să facem termoizolarea blocurilor. Ce înseamnă acest lucru? Pe lângă termosistemul de izolat, se schimbă și geamurile, instalația interioară, nu se mai pierde căldura prin acoperiș, subsolurile sunt golite de toată mizeria și așa mai departe. Cetățeanul trebuie să vină înspre această soluție. De asemenea, trebuie să ne asumăm că lucrurile devin tot mai scumpe. Trebuie să termoizolăm blocurile și totodată cetățeanul trebuie să accepte că nu mai e loc de risipă”, a spus primarul.  

Demisia de onoare a directorului

În urma întâlnirii de duminică, directorul Claudiu Morar a transmis prin intermediul Facebook chiar faptul că se pregătește să își dea demisia de onoare. Multe persoane au reacționat negativ la această decizie și și-au manifestat susținerea pentru rămânerea în funcție a acestuia.

De aceeași părere a fost și primarul Leca Băncilă, care a spus că sub nici o formă nu va accepta o astfel de demisie.

„Nici vorbă. Sunt încântat de felul cum a lucrat. Ca cinste, n-am niciun motiv să mă leg de el. Ca inginer și ca manager atât pot să spun: e o minte. Am fost la o discuție cu ministrul Pădurilor, pentru că noi încercăm să determinăm la nivel național o intervenție în sensul de a ni se da lemnul de foc decât cel din piață, pentru că e prea scump (...). Am asistat la o discuție în care au fost vreo 15 persoane, directori generali din ministere și ministrul Pădurilor și din discuția cu Cătălin, ei au spus că n-au avut niciodată o discuție mai profitabilă și aplicabilă cu nimeni din țară. Așa că nici vorbă de acceptat demisia. Avem treabă de făcut!”, a spus primarul.

Prețul gigacaloriei pentru apartamentele racordate la centrala termică a orașului Întorsura Buzăului aproape s-a dublat de la 1 ianuarie 2018, de la aproximativ 170 de lei, cât a fost inițial, la 332,79 de lei fără TVA.

Aproximativ 600 de apartamente din Întorsura Buzăului sunt racordate la centrala termică. Pe lângă acestea, mai sunt racordate și firme sau instituții, printre cele mai importante fiind chiar școlile din oraș, unde învață aproximativ 2.200 de elevi.

Centrala termică din Întorsura Buzăului funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant, centrala devenind astfel prea mare pentru oraş. Contractul care a stat la baza construirii centralei obligă autorităţile locale să menţină în centrala în funcţiune neapărat și în 2018.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.