SOCIAL 18 decembrie 2019

Darul suprem de Crăciun: șansa la viață pentru o mamă-învățătoare!

de Iulia Drăghici - Taraș | 5190 vizualizări

Anca Negrea din Sfântu Gheorghe continuă lupta cu boala secolului și are nevoie de ajutor

Cei care cred că supereroii nu există sau că nu sunt printre noi, înseamnă că nu au cunoscut-o încă pe Anca Negrea din Sfântu Gheorghe, fiică, mămică și învățătoare. Ochii ei mari, albaștri-verzui, se împletesc armonios cu fiecare zâmbet, care împrăștie în jur raze calde de bucurie. Pe cât de mult optimism emană, pe atât de greu de crezut este că de aproape cinci ani se luptă cu boala secolului. Și cu toate că de două ori a învins, o a treia încercare îi străbate calea. Iar acum, mai mult ca niciodată, are nevoie de cel puțin 5.000 de euro, pentru o nouă investigație care îi poate salva viața. 

Dacă s-ar transpune într-o carte, povestea Ancăi Negrea ar fi una despre bucuria de a trăi, despre forța de a trece peste obstacole și despre lupta supremă, nu împotriva a ceva sau cuiva, ci pentru a proteja. Ea ar fi eroina, care în drumul său către marele țel ar lăsa în urmă obstacolele unul câte unul. Călătoria ei ar aduna în jur o mulțime de personaje, oameni vrăjiți de forța și bunătatea ei, care o sprijină să meargă mai departe. 

Doar că acesta nu este un bildungsroman, cuibărit în imaginația vreunui scriitor, ci este o poveste cât se poate de reală, despre un om cât se poate de viu, din comunitatea noastră. Anca Negrea din Sfântu Gheorghe, în vârstă de 42 de ani, luptă zi de zi pentru a trăi ani, cu bucurie și fără durere, alături de fiica și de mama ei și, totodată, pentru a-i învăța pe „omuleții” - cum le spune ea - de la Școala din Araci. 

A învins cancerul la sân

Pentru Anca fiecare zi este o nouă șansă, un rând scris cu aur în cartea vieții ei greu încercate de soartă. În 2015 a fost diagnosticată cu boala secolului. Atunci a început lupta pentru a învinge cancerul mamar și după tratamente agonizante, dure, greu de suportat, operație și reconstrucție, a primit o veste nemaipomenită: boala s-a oprit din evoluție. 

Boala a recidivat la nivel osos 

Câțiva ani mai târziu, durerile insuportabile de spate au dus-o din nou la medicii care au pus-o față în față cu o nouă încercare dificilă. 

Boala a recidivat, de această dată la nivel osos, respectiv la coloană. „Am 12 vertebre afectate”, ne-a spus femeia, care a completat și că timp de șase luni a făcut din nou chimioterapie. Vestea proastă a venit în scurt timp, pentru că, de această dată se pare că tratamentul nu a mai dat roade, ci a avansat. „Am făcut chimioterapie din august până în decembrie, dar boala nu a stopat”, ne-a spus Anca. 

Tratamentul prescris în Turcia a dat rezultate 

Șansa a venit la începutul anului 2019, când a aflat de o clinică din Turcia care o poate ajuta. În urma unei campanii de donații, la care au contribuit mulți colegi de muncă, foști colegi de liceu, prieteni și cunoștințe, Anca a strâns suma necesară și a plecat la Istanbul.

Acolo a făcut investigații medicale avansate, care au depistat cancerul și a primit și un tratament specific pe baza acestor analize. 

Am făcut biopsie pe osul bazinului și PET-CT, cea mai performantă imagistică la ora actuală. Îți arată tot corpul, cu toate măsurătorile, unde este respectiva tumoare, cât cântărește, unde se întinde, ce dimensiuni. Am venit de acolo și cu o schiță de tratament. Eu din ianuarie, până în octombrie – noiembrie am făcut citostatice, cu rețeta transmisă de domnul doctor din Turcia”, ne-a explicat Anca Negrea. 

La sfârșitul lunii octombrie, după o nouă serie de analize, a primit două vești, cât se poate de opuse. Prima spunea că la nivel osos boala s-a oprit din evoluție în urma tratamentului. 

Problemele s-au extins la ficat 

Pe de altă parte, a doua veste a fost că, din nefericire, s-ar părea că ficatul este acum cel luat în vizor de teribila boală. În termeni ceva mai medicali, analizele au arătat că în vreme ce determinările secundare pulmonare și osoase au rămas nemodificate, au crescut numeric și dimensional determinările secundare hepatice, potrivit buletinului de analize. 

Am o „plajă” pe ficat, care de la 12 milimetri a ajuns la 17”, ne-a spus învățătoarea. 

Câte un euro donat de 5.000 de persoane 

Așa că, Anca este din nou pregătită să se ia la trântă cu înfricoșătorul „cal nărăvaș” care îi tot dă târcoale, dar mai întâi trebuie să primească un diagnostic concret și un tratament pe măsură. Iar acest lucru se va putea întâmpla printr-un nou set amănunțit de analize la clinica din Turcia. Doar că, nu voința sau dorința îi stau în calea îndeplinirii acestui obiectiv de care depinde viața ei, ci banii. Are nevoie de cel puțin 5.000 de euro, de care acum nu dispune. 

Trebuie iar să ajung în Turcia, să îmi facă din nou PET – CT-ul și o puncție pe ficat și iar să ajung la un tratament să mă ajute să îmi continui viața”, ne-a spus, hotărâtă, Anca. 

Această sumă, care s-ar aduna dacă 5.000 de persoane, cam 10% din populația municipiului Sfântu Gheorghe, ar dona câte un euro, trebuie strânsă cât mai curând cu putință pentru a ajunge din nou la clinica din Istanbul.  

Acum sunt fără tratament și trebuie să merg în Turcia cât de repede. În ianuarie aș vrea, dacă se poate. Acum doar supraviețuiesc, merg pe morfină și un complex de vitamine naturiste. Dar mi-e frică de evoluție și vreau să merg cât mai repede”, a mai spus Anca. 

Familia și școala, pilon de sprijin

Ca să vă puteți imagina de fapt forța acestei femei micuțe de statură, dar atât de mari ca voință, ea s-a întors la școală, la Araci, să predea în timp ce era în ultimele luni de tratament pentru cancerul osos. Și-a reluat, de fapt, munca de învățătoare și profesor de desen din septembrie. 

În 2015, când am primit primul diagnostic, am stat un an de zile acasă și m-am bucurat să revin la școală. Acum, la fel, deși nu pot să zic că sunt bine, am ținut foarte mult să mă întorc. Am zis că nu pot să mă pensionez. Cât pot, mă duc. Acum, aștept un tratament mai bun, dacă se poate”, ne-a spus, modestă, dar zâmbind cald, Anca. 

A început această carieră, fără de care nu s-ar vedea împlinită, în urmă cu 24 de ani. Între timp, pe lume a venit și cea care îi dă cea mai multă putere de a continua, fetița ei. 

Motivație mai bună decât fetița mea nu am. Eu sunt oricum o persoană foarte pozitivă și mereu am fost. Meseria mi-a plăcut. Și acum m-am întors cu drag, dar și pentru că m-am gândit că psihic și fetei mele îi va face bine. (...) În fiecare dimineață aprind o candelă și mă rog. Nu îmi doresc lucruri mari, ci să pot să îmi petrec următorii ani alături de fetiță și de mama, să nu am așa dureri mari, ca să mă pot deplasa. Pentru mine munca este o prelungire a mea și nu pot să stau acasă. (...)  Îmi doresc să muncesc și să îmi cresc fetița. Să pot să funcționez ca un om normal. (...) Îmi doresc lucruri mărunte. Să fiu lângă fata mea. (...) Acum mă bucur mai mult de lucrurile mici, pe care nu le realizezi că le ai când ești sănătos. Dacă reușești să te scoli din pat și nu te doare nimic, e mare lucru”, ne-a mai spus aceasta. 

„Spirit liber” 

Recent, Anca Negrea a fost un exemplu național ca supraviețuitor al cancerului, într-un proiect inedit derulat la Cluj-Napoca, prin fonduri europene. Asociația care a derulat proiectul se numește „Spirit liber”. De fapt, mai multe eroine au acceptat să își lase cicatricile operațiilor să devină „pânză de pictură”. Rezultatele au fost imortalizate și au fost expuse într-o expoziție de fotografie deosebită. 

Eu am avut în zona operației pictat un cap de cal, pentru că eu numesc boala mea „cal nărăvaș”, din coama căruia ieșeau mulți fluturi colorați. Mie îmi plac foarte mult culorile și în viziunea mea fluturii sunt ca o reprezentare a drumului omului în viață, adică a faptului că ne naștem mici, dar cu cât creștem și cu cât ne dezvoltăm mai spiritual, cu atât suntem mai frumoși”, ne-a explicat Anca Negrea. 

De fapt, întreaga inițiativă a fost un nou semnal al supraviețuitorilor că „boala secolului” nu este de neînvins. 

Donații, cât de repede 

Și asta vrea să arate din nou, pentru a treia oară, Anca. Cei care pot și își doresc să îi dea o mână de ajutor, în măsura posibilităților, pot să doneze în următoarele conturi, deschise la Banca Transilvania, ale căror titular este Anca Negrea: 

RO47BTRLRONCRT0409180701 (pentru donații în lei); 

RO67BTRLEURCRT0409180702 (pentru donații în euro);

RO98BTRLUSDCRT0409180701 (pentru donații în dolari). 

Anca Negrea va lupta și trăi până la adânci bătrâneți, la fel ca în poveștile despre care am tot adus vorba. Noi nu trebuie decât să o sprijinim acum, pentru ca în continuare să ne inspire cu voința ei, cu dragostea pentru viață și culoare și tot ce e frumos sufletului. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.