SOCIAL 24 septembrie 2021

„Dăruiesc Viață” x 2: în sânge și în tichete de masă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1150 vizualizări

Regulă importantă a campaniei: fiecare donator trebuie să accepte să i se facă un test rapid COVID gratuit 

Pregătirile pentru campania de donare de sânge „Dăruiesc Viață!”, care va avea loc pe 1 octombrie a.c. la Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, sunt în toi. Organizatorii au anunțat că, la fel ca anul trecut, cei care acceptă să doneze sânge în cadrul campaniei, vor dona și tichetele de masă astfel primite unei asociații umanitare. Anul acesta beneficiar va fi Salvatore. Cu alte cuvinte, demersul este util de două ori, atât din perspectiva donării de sânge, cât și pentru sprijinirea campaniilor de binefacere pe care le derulează asociația. Totodată, joi, într-o conferință de presă, au fost prezentate și regulile de donare și s-a pus accent pe faptul că fiecare participant trebuie să facă test rapid COVID. 

Testele rapide sunt puse la dispoziție, gratuit, de Centrul de Transfuzie. Pe lângă această nouă regulă, este important să se țină cont de anumite criterii, în contextul epidemiologic actual, înainte de prezentarea la donare.

În primul rând, cei care se prezintă la donare nu trebuie să fi avut febră, temperatură ridicată peste 37 de grade, în ultimele 5 zile, să nu fi fost contacți cu persoane bolnave COVID-19, să nu fi fost în zone roșii în ultimele 5 zile. În același timp, trebuie să atrag atenția, că în special la astfel de colecte organizate, accesul în centrul de transfuzie se face numai după ce noi efectuăm în mod gratuit un test rapid COVID. Pentru că nu dorim să punem în pericol nici sănătatea celorlalți donatori, nici a persoanelor, nici a personalului nostru. Accentuez acest aspect, pentru că știți foarte bine că sunt persoane care refuză testarea. Le mulțumim pentru bunăvoință, dar de data asta nu îi putem primi. Vedeți că este o recrudescență fenomenală a îmbolnăvirilor”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna, dr. Andy Rosin. 

Pe lângă aceste condiții, mai sunt și cele obișnuite, care au fost valabile și până acum: greutatea minimă de peste 55 de kilograme, vârsta minimă de 18 ani, stare de sănătate bună (fără antecedente de ulcer gastoduodenal, afecțiuni neuropsihiatrice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni hepatice). Persoanele hipertensive sau cele cu diabet care nu iau tratament pot dona. La hipertensivi este chiar recomandat, având în vedere că ajustează tensiunea arterială. 

Încercăm prin donare să le arătăm donatorilor nu numai că procedura nu e dăunătoare, ci că e chiar sănătoasă. Sunt foarte mulți donatori care vin să își mențină tensiunea în limite normale, să nu trebuiască să ia tratament”, a explicat directorul CTS. 

Donatorii sunt rugați, de asemenea, să mănânce „zdravăn în seara dinaintea donării și în dimineața donării, fără grăsimi. Nu slănină, nu untură, nu unt, nu frișcă. În rest orice doresc. Dulciuri câte vor, nu ne interesează glicemia. Rugăm donatorii să bea lichide, cam un litru și jumătate și în seara dinaintea donării și în dimineața dinaintea donării. Tot așa, absolut orice, în afară de băuturi alcoolice: lapte, suc, apă, ceai, cafea, orice”, a spus dr. Andy Rosin.  

Acesta a vorbit și despre faptul că prezentarea la donare în această perioadă, față de vremurile de dinaintea pandemiei, are un avantaj suplimentar: certificarea stării de sănătate. 

Astăzi devine destul de important să știm că suntem sănătoși. Prin acest simplu test COVID pe care îl facem, omul știe când pleacă de aici că a plecat fără COVID. Nu înseamnă că peste o oră nu ia la supermarket. Dar măcar până aici știe că a fost lipsit de această boală nenorocită”, a spus acesta.

Totodată, este de reamintit și că donatorii beneficiază și de un set gratuit de analize de sânge și în plus primesc și tichete de masă. 

Este important să spun că bonulețele pe care le primim, adică fiecare participant la acest eveniment, le donăm Asociației Salvatore, o asociație umanitară, care lucrează foarte mult cu săraci și cu tineri, iar asta este partea cealaltă a evenimentului”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Kelemen Szilárd Péter, președintele HÁRIT, organizația care coordonează campania „Dăruiesc Viață!”. 

Invitație nu doar pentru tineri, ci și pentru firme și oameni politici 

Tinerii de la HÁRIT fac apel și la oamenii politici sau antreprenorii din județ să le vină alături în această campanie și să devină astfel modele pentru comunitate. 

Cu această ocazie dorim să atragem nu numai atenția tinerilor, ci și a antreprenorilor, a oamenilor politici, să vină cât mai mulți la această dată, de 1 octombrie, și să doneze sânge. Scopul este nu numai să donăm sânge, ci ca tinerii să înțeleagă ce mare valoare are munca lor în acest caz. Vrem să fie un fel de tradiție și să vină să doneze sânge nu numai dacă cineva din membrii familiei sau prietenii au probleme și nevoie foarte rapidă de sânge”, a mai spus Kelemen Szilárd Péter. 

Că este nevoie permanentă de astfel de campanii, a mai spus-o și directorul Centrului de Transfuzii. 

În condițiile de pandemie, totul e dat peste cap, cu o singură excepție: bolnavi sunt încă. E singura chestie care funcționează normal. Mai ales acum avem nevoie de sânge sănătos și suficient pentru că pandemia nu a făcut să treacă nici ulcerul gastric, care mănâncă sânge, nici necesitatea de a opera pacienții. Deci de sânge e nevoie poate chiar mai mult. Suntem recunoscători tuturor organizațiilor care mobilizează donatorii. Am dori chiar să vedem mai multe”, a punctat dr. Andy Rosin, care a și completat că „suntem un județ atipic. Noi am reușit să creștem puțin donarea, pentru că oamenii au înțeles că e nevoie și am avut contact destul de frecvent cu oamenii. (...) Dar nu e suficient. E oricând nevoie de mai mult. Covasna nu este o insulă în mijlocul oceanului. Noi trimitem pacienți la Mureș, la Cluj, la București. Oamenii ăia au nevoie de sânge. Bucureștiul este o gaură neagră. Întâmplător, suntem unul dintre puținele centre care fac toate componentele sanguine. Nu există ceva să nu facem. Or, în condițiile astea, putem să ne ajutăm colegii, inclusiv cu componente care nu se cer foarte mult la noi, dar se cer de pildă la Spitalul Fundeni, unde trimitem în neștire anumite componente”. 

Potrivit directorului CTS Covasna, în perioada următoare va mai fi organizată o campanie de donare, de această dată a jandarmilor – o tradiție cunoscută a acestei instituții. 

Cei care sunt interesați să se alăture campaniei „Dăruiesc Viață!” sunt rugați să se înscrie cu un mesaj la adresa de e-mail alice@miert.ro

Donarea se va derula între orele 08:00 – 11:00. 

Campania „Dăruiesc Viață!” a fost lansată în toamna anului trecut de Conferința Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), iar demersului s-au alăturat toate organizațiile membre ale asociației. 

Atunci, aproape 40 de tineri au donat sânge în Sfântu Gheorghe. Bonurile de masă primite de aceștia în cadrul campaniei au fost donate Fundației Sf. Francisc condusă de Böjte Csaba.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.