SOCIAL 3 octombrie 2019

Dansul toleranței, flashmob spectaculos în Piața Libertății

de Iulia Drăghici - Taraș | 1792 vizualizări

Muzica va fi live, în interpretarea a trei soliști, trei coruri și o orchestră 

Festivalul Național D-Butan-T, ediția a 4-a, dedicată debutului în coregrafie, va avea, în 19 octombrie, parte de un final apoteotic. Sub mesajul toleranței, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe se va organiza cel mai mare flashmob,  în care vor dansa peste 240 de elevi de la școlile din oraș, sub coordonarea clubului de dans Blue Moon. Muzica va fi interpretată live în trei limbi, de trei soliști, trei coruri și o orchestră de la Liceul de Arte. 

Evenimentul, care începe sâmbătă de la ora 13:00, va dura maximum 15 minute, spun organizatorii, care subliniază că la mijloc este o muncă impresionantă, la care participă sute de oameni. La activitate vor lua parte peste 240 de dansatori, elevi de la mai multe școli din Sfântu Gheorghe, dar și adulți de la Clubul de Dans Blue Moon. 

Orchestra Liceului de Artă cu cele două coruri și cu trei soliști vor cânta o prelucrare dintr-un folclor internațional, cu textul în română, maghiară și engleză și prin coordonarea doamnei Márton copii de la școlile și cluburile de dans din Sfântu Gheorghe vor dansa la unison aceiași pași de dans. Ne dorim să vedem cum arată Piața Libertății dansând într-un suflet. L-am numit „Flashmob pentru toleranță”. Este un eveniment foarte mare. Cred că o să rămână oamenii cu o stare de bine în finalul festivalului D-Butan-T. Mesajul ar trebui să fie că prin dans nu mai există bariere, nu mai există ziduri și putem cu toții să ne bucurăm împreună de ceea ce dansul și muzica au să ne ofere. Acolo, în momentul în care toată lumea dansează la fel, nu mai contează școala de unde ești, cât câștigă părinții și de ce ești brunet și nu blond ”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Anna – Maria Popa. 

„Să vadă toată lumea cât de simplă este conviețuirea”

Ideea evenimentului a venit de la coordonatoarea Clubului de dans Blue Moon din Sfântu Gheorghe, Márton Enikő. Aceasta nu este la primul eveniment de acest tip. Chiar și anul trecut, tot în octombrie, a organizat o acțiune similară în Piața Libertății. 

 „Am observat de-a lungul timpului că e foarte ușor să lucrezi cu trupe mixte, fie că vorbim de copii cu dizabilități, adulți, nu contează de unde vin, ce limbă vorbesc, ce etnie au. Mi-am dat seama că dansul e „de vină”. Limitele sunt doar în capul nostru. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să duc ideea pe stradă. Să vadă toată lumea cât de simplă este conviețuirea, că nu e un lucru complicat. Dansul este un limbaj universal. Toată lumea îl înțelege. După părerea mea este rugăciunea cea mai frumoasă, superioară, care îi place Domnului. Prin muzică și mișcare suntem atenți unii la alții. De fapt, trebuie să fim atenți, să nu ne călcăm reciproc și din acest motiv m-am gândit să facem un astfel de eveniment”, ne-a spus Márton Enikő. 

Muzică specială, interpretată trilingv 

Parteneriatul dintre Teatrul Andrei Mureșanu, Festivalul D-Butan-T și Clubul de dans Blue Moon a început în jurul muzicii care va marca momentul de dans sincron. În vreme ce echipa TAM și a Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe se ocupă de traducerea și interpretarea cântecului ales, Blue Moon pregătește dansatorii pentru marele moment. 

Muzica este un specială. Aparține unui compozitor din Ungaria, de origine sârbă, care a prelucrat muzică populară sârbă. Piesa va fi tradusă în limbile română și engleză și o să fie cântată de trei soliști în maghiară, română și engleză. O să avem muzică live, orchestră live, soliști și trei coruri de la Liceul de Artă”, ne-a explicat și Márton Enikő. 

Organizatorii spun că evenimentul va avea loc indiferent de vremea de afară, fie soare, fie ploaie. „E foarte plăcut să dansezi în ploaie, așa că nu ne oprește nimic”, ne-a mai spus, râzând, Márton Enikő. 

Oficial, Festivalul-Concurs D-Butan-T se va închide în aceeași zi cu un concert de gală, oferit de Ateneul din Iași, care va putea fi urmărit în Sala Arta, de la ora 21:00.  

Festivalul D-Butan-T ediția a IV-a va avea loc în 13 – 19 octombrie a.c.. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.