Cursuri de limba română sau maghiară, la Sfântu Gheorghe, și pentru cei peste 35 de ani!
Autoritățile din Sfântu Gheorghe pregătesc modificări la regulamentul programului „Sprijin financiar acordat tinerilor cu vârste cuprinse între 18-35 de ani în vederea participării la cursuri de limba română sau maghiară, destinate vorbitorilor nonnativi”. Cea mai mare schimbare propusă este cea de a permite și persoanelor de peste 35 de ani să se înscrie. O altă modificare va fi cea legată de condițiile de participare.
Deși în prezent regulamentul prevede că eligibili la program sunt cei care fac dovada că sunt studenți sau angajați pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, dacă vor fi aprobate schimbările propuse, va fi suficientă dovada domicilierii în reședința de județ.
Scopul acestor modificări, dintre care cea mai importantă este cea cu majorarea pragului de vârstă, care îi va viza pe toți cei de peste 18 ani care deţin o diplomă de bacalaureat sau au absolvit o şcoală profesională, este de a permite cât mai multor persoane să învețe fie limba română, fie maghiară.
La prima ediție a acestui program au fost patru persoane care au absolvit cursul și promovat examenul de limba maghiară și nouă la grupa unde s-a învățat română.
Inițial, s-au înscris 29 de persoane, dar eligibile au fost 10 pentru grupa de învățat limba română și șase pentru cursul de limba maghiară.
O altă schimbare care ar urma să fie aplicată în cadrul acestui program este majorarea duratei cursurilor, de la patru luni, cât a fost la prima ediție, la cinci sau chiar șase luni, pentru că ritmul de învățare a fost foarte intens.
Din feedback-ul cursanților a reieșit și că, la partea de organizare, ar mai trebui lucrat la stabilirea grupelor după nivelul de cunoștințe, lucru care a fost dificil în prima etapă, fiind puțini participanți.
Viceprimarul Vargha Fruzsina a spus miercuri, într-o conferință de presă, că pentru absolvenții cursurilor de limbă română și maghiară vor fi organizate, împreună cu Biroul de Tineret al primăriei, evenimente, întâlniri care să le ofere acestora posibilitatea să pună în aplicare cunoștințele acumulate.
Pentru ca schimbările propuse să intre în vigoare, ele trebuie aprobate de Consiliul Local, nu înainte de a se afla timp de 45 de zile în dezbatere publică.
Intențiile coordonatorilor sunt ca a doua ediție a programului să înceapă în luna noiembrie. Important de precizat este și că se dorește ca de această dată perioada înscrierilor să fie de trei, patru săptămâni, nu una, cum a fost în prima ediție.
„Sperăm să avem înscriși cât mai mulți cursanți și să putem să organizăm mai multe grupe, să fie mai echilibrat pentru nivelul fiecăruia. Mi-a plăcut foarte mult că la ședința noastră comună cu studenții am putut discuta fiecare în două limbi. S-a resimțit că nu au mai fost așa multe bariere de limbă și că oamenii au fost mai deschiși să discute”, a transmis viceprimarul.
Programul pentru sprijinirea vorbitorilor nonnativi care vor să învețe limba română sau maghiară este subvenționat de Primăria Sfântu Gheorghe cu burse în valoare de 700 de lei. Cursurile costă 1.000 de lei, sumă pe care cursantul trebuie să o plătească la admitere, iar subvenția este plătită participantului după promovarea examenului de absolvire.
Prima ediție a acestui program a debutat în 16 aprilie.
Cursurile au fost susținute cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai, Facultatea De Litere, prin Institutul Limbii Române ca Limbă Europeană - Departamentul de limbă, cultură și civilizație românească și Departamentul de Limba Maghiară și Lingvistică Generală.
Scopul inițial al programului a fost de a sprijini tinerii care au domiciliul sau reședința și își desfășoară activitatea sau sunt studenți în municipiul Sfântu Gheorghe, „în vederea încurajării asumării responsabilităților individuale, conectării la profilul multicultural al municipiului, dezvoltării nivelului de pregătire profesională a tinerilor pentru a crește atractivitatea comunității prin atingerea standardelor naționale, înlesnirea accesului la serviciile educaționale și valorificarea caracterului bilingv al regiunii”, potrivit hotărârii Consiliului Local, adoptată în martie a.c.
La sfârșitul fiecărei sesiuni are loc un examen, iar dovada absolvirii cursului este un atestat de participare emis de instituția de învățământ parteneră.