Cum vrea Sfântu Gheorghe să (înceapă să) combată sărăcia extremă
Bugetul este de aproape 5 milioane de lei, iar noul program vizează cartierele Ciucului, Câmpu Frumos și zona Őrkő
„Prospera Sepsi” este numele unui nou program demarat de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, ONG-uri și în parteneriat cu o firmă, cu scopul de a reduce sărăcia și a combate discriminarea, prin organizarea unui sistem cu servicii integrate. Bugetul este de aproape 5 milioane de lei, iar beneficiarii proiectului sunt 600 de persoane din cartierele Ciucului, Câmpu Frumos și din zona Őrkő. Într-o conferință de presă organizată miercuri la Primăria Sfântu Gheorghe, cei implicați au dorit să sublinieze că acest proiect este diferit de toate celelalte.
Parte din acest proiect, finanțat în mare parte prin fonduri europene, sunt Caritas Alba Iulia, lider, prin Direcția de Asistență Socială, Primăria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Fundația Comunitară Covasna, firma Euro Center și Serviciul de Ajutor Maltez.
Programul vizează 600 de beneficiari, persoane de etnie romă, dar nu numai. Dintre aceștia, 360 sunt persoane cu vârste între 16 și 55 de ani, deci active pe piața muncii. Restul sunt membri ai familiilor lor. Acesta este și un principiu al proiectului, după cum au explicat miercuri, coordonatorii, și anume că sunt vizate mai multe aspecte din viețile oamenilor care se confruntă cu sărăcia extremă, nu doar găsirea unui loc de muncă, ci și alte acțiuni care să îi ajute să își găsească drumul spre o viață decentă.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că strategia proiectului este ca oamenii „să învețe să pescuiască și nu să primească doar pește”. „Este o problemă mult mai complexă decât asfaltarea și e mult mai important să fie implicați specialiști din domenii diverse. (...) În ultimele trei decenii au fost foarte, foarte multe proiecte la nivel național și s-au cheltuit foarte, foarte mulți bani, dar rezultatele sunt pe hârtie, nu în realitate. Eu cred că motivul este că pe de o parte abordarea nu a fost integrată și nu au fost implicate comunitățile vizate, pe de o parte și pe de alta, acele categorii de specialiști care împreună pot rezolva o parte din probleme”, a mai spus edilul.
Coordonatorii proiectului au spus și că în proiect vor fi implicați 36 de experți, care au misiunea de a fi pe teren, în sânul comunităților vizate. Spre aceștia va merge mare parte din fondurile atrase prin program.
Directorul sectorului social al Caritas Alba Iulia, Ludescher László, care a fost prezent miercuri la Sfântu Gheorghe la conferința de lansare a programului, a spus că în mod realist în doi ani, cât va dura programul, nu va putea fi eradicată sărăcia extremă, dar vor putea fi luate măsuri serioase pentru a o reduce.
Obiectivele proiectului
Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără crearea de servicii sociale și socio-medicale care să funcționeze pe termen lung în centre comunitare, care vor fi ori renovate , ori nou construite. Printre activitățile care se vor organiza se numără cele de formare sau reconversie profesională, iar participanții vor putea obține diplome care îi vor ajuta să se integreze pe piața muncii, într-o direcție în care abilitățile și capacitățile lor le vor permite să își găsească cu adevărat locul, spun coordonatorii.
„Proiectul se gândește la nivel de familie, vizând copiii și tinerii adulți care sunt capabili să muncească. Persoanele în vârstă pot participa la activități de consolidare a unității familiei. În acest fel, ei se pot dezvolta și deveni mai puternici împreună, deoarece se pot obține rezultate pe termen lung mai degrabă decât individual”, a subliniat managerul de proiect, Kerezsi Hajnalka.
Întrebați care sunt garanțiile că acest proiect, cu un buget generos, va funcționa și nu va genera doar rezultate pe hârtie, cum a zis și primarul, coordonatorii au spus că certitudini nu există, însă există experiența unui program pilot implementat în urmă cu doi ani pe un număr mai mic de beneficiari, care a dat rezultate promițătoare.
Programul Prospera Sepsi se înscrie în rândul Strategiei privind reducerea sărăciei, adoptată de orașul Sfântu Gheorghe.
Managerul Asociației Grup de Acțiune Locală Sepsi, Veres Nagy Timea, a spus că acest proiect ar putea fi unul dintre cele mai ample și complexe din istoria orașului.
„Cred că, probabil, nicio intervenție de o asemenea complexitate și amploare nu a mai fost realizată vreodată în oraș și sunt încântată că am reușit să reunim un astfel de parteneriat, deoarece fiecare sector are o atribuție specifică. În acest fel, putem construi un angajament comun și putem obține rezultate reale în vederea atingerii unor obiective comune pentru a ajuta oamenii să-și organizeze viața în mod independent”, a declarat Veres Nagy Timea.
Primarul din Sfântu Gheorghe a punctat și că ar trebui ca astfel de inițiative să fie demarate și la nivel național, ba chiar să existe politici publice care să abordeze concret problema sărăciei extreme.
Edilul a ținut să sublinieze și faptul că populația majoritară ar trebui să înțeleagă și că tot ceea ce se face pentru comunitățile marginalizate este, până la urmă, în beneficiul întregii comunități.