SOCIAL 11 decembrie 2020

Cum vrea CJ Covasna să ajute primăriile din comune să atragă mai multe fonduri din proiecte

de Iulia Drăghici - Taraș | 1174 vizualizări

Funcționarii publici covăsneni care se ocupă de partea de finanțe a primăriilor, în special cei din zona rurală a județului, vor avea parte de formare profesională, au anunțat liderii Consiliului Județean (CJ) Covasna. 

Am vrea să optimizăm funcționarea Consiliului Județean și a primăriilor din județ, ceea ce înseamnă formarea profesională a funcționarilor publici și pregătirea și eficientizarea procedurilor interne ale Consiliului Județean. (...) Trebuie să avem oameni foarte bine pregătiți pe plan economic și pe planul achizițiilor publice. (...) Primul pas ar fi schimbul de experiență și după aceea ar urma să aducem alți experți și formatori profesionali”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna, Jakab Barna, punctând acest lucru în contextul în care anul viitor va începe un nou ciclu financiar, unde atragerea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea localităților județului.  

Până acum am avut periodic, lunar, întâlniri cu primarii. În ceea ce înseamnă  primăriile din mediul urban, acolo nu cred că au probleme și nici așa mare necesitate. Însă din mediul rural, de pildă, unde sunt 6, 7 angajați, sunt și de acest tip de mărime, acolo cu siguranță, practica așa ne arată, că sunt probleme de funcționare în ceea ce înseamnă domeniul de achiziții publice, la ei nu e nicio Direcție, ci doar un contabil. La funcționare și conlucrare, acolo vrem, în primul și în primul rând, să ajutăm. Cum funcționează și cu primarii și viceprimarii, că întotdeauna, regulat, avem întâlniri lunare la care discutăm probleme curente și rezolvarea sau posibilitatea de accesare de fonduri, tot așa, paralel, acest sistem trebuie să funcționeze și la cei care sunt cei mai importanți, adică secretarul comunei, contabilul Consiliului Local și desigur, dacă există specialiști de achiziții publice. La aceste trei domenii vrem să avem o colaborare profesională mult mai strânsă”, a explicat și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

Deocamdată, demersul este la nivel de idee, iar punerea în practică ar urma să aibă loc începând cu luna ianuarie 2021. 

Prima dată găsim soluția practică despre cum ne întâlnim, cum comunicăm cu ei și după aceea desigur, experiențele pe care le avem în Consiliul Județean, vrem să le implementăm acolo sau experiențe din comuna vecină, care are un contabil super-bun să îl ducem ca exemplu în comuna unde e mai slab acest aspect. Pe lângă aceste două paliere, vom aduce experți din afară, dar prima dată cred că trebuie început de aici totul”,  a spus președintele CJ Covasna. 

Pe lângă optimizarea aparatului bugetar, în vederea creșterii absorbției de fonduri europene vor avea loc acțiuni și cu privații. Reprezentanții CJ au spus și că, începând de anul viitor, atât ei, cât și reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru și ai Camerei de Comerț și Industrie Covasna vor merge în orașele și comunele din județ pentru a prezenta și mediului privat posibilitățile de finanțare europeană, cu scopul de a-i sprijini să acceseze cât mai multe resurse.

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.