SOCIAL 12 decembrie 2022

Cum poți să folosești supa ca armă împotriva risipei alimentare

de Iulia Drăghici - Taraș | 569 vizualizări

Cum să faci bază pentru o supă cremă de morcov din coji de legume și fructe? Și mai ales de ce ai face așa ceva? Sunt răspunsuri pe care le-am aflat nu doar teoretic, ci și practic, joi seara la cursul de gătit fără risipă, „The taste of no waste”, organizat în bucătăria liceului tehnologic „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe, la inițiativa Biroului de Tineret din oraș. 

Iată ingredientele unei rețete de succes: se iau aproximativ 20 de persoane dornice să învețe ceva nou, se aduc la comun într-o bucătărie de școală dotată și primitoare, li se pun în față legume, fructe, condimente și alte produse necesare pentru a crea trei rețete care au în comun morcovul și mărul (supă cremă de morcov, salată de crudități și prăjitură cu mere), se pornește cuptorul, se dă startul la curățat, la vorbă și la creat... magie. În cantități fără de risipă. Suficientă magie, cât să pleci acasă cu punga plină de mâncare bună și idei noi de pus în practică în bucătăria de acasă, idei care pot ajuta planeta.  

Cam așa ar fi pe scurt descrierea evenimentului de joi seara, la care am participat alături de colega mea, Daniela. Au acceptat provocarea de a învăța secrete din bucătăria prezentului și viitorului, unde mâncarea se face porționat, conștient, fără (prea multă) risipă, dar cu gust (și cu un strop de suflet), în total aproximativ 20 de persoane, femei, bărbați, dar și copii. 

Participarea a fost gratuită, dar am completat un formular online înainte de eveniment, ca să îmi anunț prezența. Am „plătit” doar cu timpul meu, adică aproximativ trei ore de stat în postura de învățăcel în bucătărie pentru o experiență pe care acum o consider extrem de utilă. 

Cine ar fi crezut că din coji de morcov, țelină, sfeclă, măr și chiar ceapă și usturoi poți să faci așa mâncare bună? Nu e prima dată când am auzit de această practică de făcut stock, așa cum spun chef-ii, adică bază pentru supe și sosuri, dar nu am văzut niciodată în practică, de la A la Z, procedeul care stă la bază.

Secrete

Am aflat astfel la cursul „The taste of no waste” că secretul este să speli foarte bine legumele înainte să le cureți. Nu îmi asum atribute de mare bucătăreasă, dar gătesc des pentru familia mea. Și acum trebuie să recunosc că știam că trebuie să spăl bine legumele, dar după ce le curăț, nu înainte. Mi se părea, până la urmă, o risipă de apă. De asemenea, știam că aceste coji pot avea rol de îngrășământ, dacă sunt colectate selectiv, dar cam atât. Iată că viața este despre a învăța încontinuu și a experimenta. Am fost uimită să gust zeama rezultată din cojile fierte în apă cel puțin o jumătate de oră, pe care apoi am folosit-o ca bază pentru supa cremă de morcov, și să realizez ce aromată și gustoasă este! 

Vă spun de pe acum și că spălatul legumelor înainte de curățat nu este singurul secret al unei bucătării sustenabile. Este importantă și originea legumelor. Cu cât sunt produse mai aproape de casă, cu atât mai bine. Adică, dacă nu ai tu grădina ta, sfatul coordonatorilor cursului, Bagoly Melinda, fondatoarea Wunderevents, și Ferencz Júlia, reprezentanta Biroului de Tineret, este să cumperi legumele de la piață sau de la producătorii în care ai încredere că sunt autentici și au marfă de calitate. Pentru că într-o bucătărie „zero waste”, adică fără risipă, este important nu doar cât consumi și cum porționezi astfel încât să nu arunci mâncare, ci și ce anume mănânci sau pui pe masă familiei tale. 

Calitate, nu cantitate. Pare un concept ideal în ziua de azi, când prețurile sunt tot mai mari și banii tot mai puțini. Dar, până la urmă, totul ține de priorități și de o mai bună organizare nu doar financiară, ci și în bucătărie. 

Curs organizat în preajma sărbătorilor de iarnă, când risipa tinde să devină mai mare

Cursul a făcut parte din programul „effAct”, inițiat de Biroul de Tineret al Primăriei Sfântu Gheorghe, care are la bază mici schimbări ce pot reduce risipa. Ferencz Júlia, coordonatoarea evenimentului, ne-a spus la final că „The taste of no waste” a pornit din dorința de a-i motiva pe tineri să adopte un stil de viață conștient, cu grijă față de natură și mediul înconjurător. 

De gătit vom mai avea curs poate la anul, tot în decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă. Avem luni tematice și decembrie am dedicat-o conceptului zero waste. În ianuarie poate o să avem o lună despre energie, după aia despre media stop, adică să nu mai folosim atât de mult telefonul și să vorbim unii cu alții și să ne jucăm împreună. O să mai avem și alte teme. (...) (n.red. La evenimentul de joi) Participanții au fost foarte activi și interesați de temă și sper că au învățat ceva, adică niște practici pe care le pot folosi și acasă. Important a fost ca ingredientele să fie accesibile, de sezon”, ne-a declarat joi seara Ferencz Júlia. 

Rețetele pe care le-am transformat în mâncare bună au fost alese de Bagoly Melinda, care are o pasiune pentru domeniul „zero waste” și o colecție întreagă de cărți pe subiect. După cum ne-a împărtășit chiar ea, interesul pentru domeniu a pornit din familie. 

Eu gătesc pentru cinci persoane, că am trei copii. Mi-am dat seama la un moment dat că eu mănânc tot resturi, ce rămâne de la copii, că nu mă simt bine să arunc. Dacă aș mânca și eu o porție întreagă, atunci probabil o porție, a copiilor, aș arunca-o. Am o pasiune pentru gătit, mai gătesc și la evenimente, dar am observat că risipa cea mai mare este acolo. Și atunci am simțit că nu se mai poate așa”, ne-a spus Bagoly Melinda. 

Aceasta ne-a mai precizat și că a colaborat și cu chef Mădălina Roman, care a deschis primul restaurant zero waste din Sfântu Gheorghe și județul Covasna, și că împreună au avut un eveniment pe această temă, pentru o firmă cu 900 de angajați. 

Cât despre sfaturile de a reduce risipa acasă, Melinda spune că totul pleacă de la cumpărăturile pe care le facem, uneori chiar și de produse de care nu avem neapărat nevoie. „Dacă mergi la piață, atunci nu vezi ambalajele colorate, nu vezi mii de produse din același tip la orice!”, a explicat aceasta. 

Întrebată și pe tema bugetului, care poate crește dacă iei legume din piață, nu de la magazin, Bagoly Melinda a răspuns: „Până la urmă, ești ceea ce mănânci. Dacă mănânci bine, din surse de calitate, atunci merită și banul ăla pe care îl dai în plus”. 

Important este să începem de undeva 

În final, am plecat acasă fiecare cu câte o porție de supă cremă de morcov, salată proaspătă de sfeclă, țelină, morcov, măr, nucă și merișoare și prăjitură de măr cu mac, și cu mintea plină în urma unei seri memorabile, după o experiență inedită. Am luat cu mine și rețetele învățate joi, pe care sigur le voi mai pune în practică. Nu fac promisiuni că de acum încolo nu voi mai arunca deloc mâncare. Dar pot să spun sincer că voi încerca. Nu va fi ușor, pentru că nimic nu e simplu la început, cum nu a fost nici când am început colectarea selectivă a deșeurilor din casă. Dar acum este mai mult decât un obicei, este un stil de viață. Și dacă astăzi încerc eu, mâine încerci tu și poimâine încearcă și prietenul nostru, lumea, singura pe care o avem acum, va fi un pic mai bună. Important este să începem de undeva. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.