SOCIAL 12 octombrie 2023

Cum au învățat aproape 120 de tineri din Sfântu Gheorghe despre capcanele internetului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1029 vizualizări

Cu siguranță nu e o misiune ușoară să îi faci pe adolescenții de azi să înțeleagă faptul că pe cât este de bun internetul, pe atât este de rău dacă nu există limite și echilibru. Mai ales că ei nu au trăit nicio clipă fără acest instrument atât de răspândit și de folosit. Dar Asociația Turul Madar din Sfântu Gheorghe și-a asumat acest obiectiv și l-a dus și mai departe, într-un proiect de media literacy, adică de educație media. De ce spun că au dus obiectivul și mai departe? Pentru că unii dintre elevii și voluntarii acestui proiect au devenit regizorii, scenariștii, producătorii și actorii unui film cu puternic impact emoțional.

Dar să începem cu începutul. Aproape 120 de tineri cu vârste între 15 și 18 ani de la Liceele „Mikes Kelemen” și „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe au participat la programul Asociației Turul Madar, desfășurat în perioada aprilie - octombrie a.c. Printr-o serie de cursuri special concepute, elevii au învățat cum să utilizeze corect informațiile din mediul online, cum să caute știri, dar mai ales cum să recunoască dezinformarea și multe altele.

Ne-am uitat mai îndeaproape să aflăm ce înseamnă folosirea telefonului și a calculatoarelor, ce efecte au aceste dispozitive asupra noastră. Am încercat să aduc tinerilor noțiuni despre cum să folosească informațiile pe care le găsesc în media și pe internet, cu ce predispoziții ne naștem, cum ne afectează ele accesul la internet și informații. Ne-am uitat la amprenta noastră digitală, cum trăim în lumea mediei și cum găsesc informații în urma acestor amprente. Apoi ne-am uitat și la știrile care dezinformează și la fake news, am aflat cum le depistăm, cum le înțelegem și cum să devenim utilizatori educați”, a spus miercuri, la conferința organizată la Cinema Arta, responsabilul de proiect, Rétyi Zsuzsa.

Nu întâmplător conferința de încheiere a programului a avut loc la cinema. Aici a fost difuzat filmul creat de 25 de tineri într-o altă etapă de proiect, distinctă de cursurile de media literacy. Au fost prezenți la eveniment și producătorii și actorii, voluntari ai asociației, dar și tineri care au participat la programul din școli, astfel că acțiunea a început și s-a sfârșit cu discuții pe această temă.

Procesul de a scrie acest scenariu a fost de a sta și de a povesti. Am pornit de la acele întâmplări pe care le-am trăit noi sau le-am auzit. Am încercat să creăm personaje care se confruntă cu probleme cu care ne confruntăm și noi. Poate am exagerat puțin, dar baza este formată din acele trăiri pe care le-am avut și noi în lumea media. Așa s-a transformat totul într-un film”, a spus Kadar Edina, o tânără implicată în procesul de creare a scenariului.

Filmul a cuprins teme care s-au referit și la dependențele de lumea online, la consecințele acestora, bullying, violență domestică și altele. Toate au fost puse într-un cadru de sesiune de terapie de grup. La final, psihologul din film pune o serie de întrebări grele privitorului, ca de pildă: Cine ești? Ești aceeași persoană care apare în postările tale de pe rețelele de socializare? I-ai da copilului tău țigări și alcool dacă asta l-ar ține ocupat? Dacă nu, atunci de ce îi dai telefonul? Doar ca să îți fie ție mai ușor?

Sunt întrebări la care răspunsurile nu vin ușor. De aceea recomandăm, ca în momentul când va fi publicat filmul pe toate portalurile asociației Turul Madar, să îl vizionați cu mintea deschisă. Este realizat în maghiară, dar are subtitrări în română.

Și chiar dacă este un film scurt făcut de 25 de tineri, voluntari și elevi, este un film cu esență, care te lasă cu întrebări. Ceea ce este un lucru minunat, într-o lume în care suntem obișnuiți să primim răspunsurile de-a gata, frumos împachetate.

Programul a început în 20 aprilie a.c., cu un eveniment organizat pentru locuitorii orașului Sfântu Gheorghe, la care au participat și elevi. Aici s-a vorbit despre efectele pe care le are timpul petrecut în fața unui ecran, asupra corpului și minții, în condițiile în care circulă atâta informație. Printre invitați s-a numărat dr. Imola Hermány, cercetător în neuroștiințe, care le-a explicat tinerilor ce declanșează impulsurile adesea haotice care ne lovesc în fiecare zi. În același context, Linda Márk Sz, psiholog clinician, a făcut lumină asupra a ceea ce se întâmplă în psihicul nostru, iar dr. Orsolya Gergely, sociolog, a explicat modul în care relațiile noastre virtuale afectează relațiile umane și capacitatea de a funcționa în mediul nostru.

Materialele informative care au ajuns la tineri au fost realizate cu sprijinul programului Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF - Romanian American Foundation și CJI - Centrul pentru Jurnalism Independent.

Din păcate, acest proiect a ajuns la final. Însă reprezentanții Asociației Turul Madar spun că vor încerca să obțină noi fonduri pentru a derula acțiuni similare, având în vedere că este mare nevoie de astfel de sesiuni de informare.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.