SOCIAL 4 aprilie 2023

Cum ar trebui prevenit consumul de droguri în școli

de David Leonard Bularca | 611 vizualizări

Trebuie să vorbim deschis cu copiii despre droguri, așa putem preveni consumul - ANA 

Agenția Națională Antidrog (ANA) a transmis o serie de informații despre cum ar trebui prevenit, atât în mediul școlar, cât și acasă, consumul de droguri de către tineri, la o solicitare a redacției noastre. Reprezentanții ANA au confirmat că în județul Covasna nu au fost descoperite cazuri în care elevii să consume substanțe interzise în mediul școlar.

Specialiștii de la ANA susțin că prevenirea consumului de droguri ar trebui să fie una unitară în școli, indiferent de mediul de proveniență al elevilor. 

„Consumul de droguri este un fenomen complex, care poate fi influențat de factori individuali (predispoziție genetică, trăsături de personalitate, modificările psihologice, endocrinologice, fiziologice care țin de etapa adolescenţei), contextuali (disponibilitatea drogurilor, presiunea grupului), familiali (normele integrate în primii ani de viață, stilul parental, consumul de substanțe al părinților) care pot acționa simultan sau separat. Pornind de la această premisă, prevenirea înseamnă a acționa pentru diminuarea influenței acestor factori de risc. Dacă în mediul școlar prevenirea se face în mod unitar, adresată către toate categoriile de copii, indiferent de riscul de consum (prevenire universală, programe care au ca scop formarea de abilități), aceasta trebuie susținută, simultan, de prevenirea indicată, adresată acelor copii care au nevoie de informații suplimentare legate de riscurile consumului, în scopul conştientizării unei eventuale probleme şi adresării către specialişti. Este important ca aceste demersuri preventive să fie susținute şi continuate de familie sau de persoanele cu care adolescenții petrec cel mai mult timp”, se arată în răspunsul primit de redacția noastră. 

Prevenția în mediul școlar

Mai departe, reprezentanții ANA precizează că, în școli, prevenirea consumului de droguri ar trebui să fie făcută prin diferite activități. 

„În mediul şcolar, prevenirea trebuie să se axeze pe:

  • acţiuni de promovare a sănătății, încurajând copiii să adopte un stil de viață sănătos;
  • implicarea copiilor în activități ce au ca scop creşterea stimei de sine, a încrederii în sine, îmbunătăţirea controlului emoțional şi dezvoltarea capacităţii de a tolera frustrarea;
  • implicarea în activități ce au ca scop formarea de abilităţi şi resurse personale care să ofere puncte de sprijin pentru copii şi care să îi facă mai puţin vulnerabili faţă de presiunile pe care le exercită mediul (prietenii, alte persoane de referință, mijloacele de comunicare, societatea), în special în perioadele critice de tranziţie în care sunt cei mai vulnerabili, în copilăria timpurie şi în trecerea de la copilărie la adolescenţă;
  • promovarea unor stiluri şi obiceiuri de viață sănătoasă care să acționeze ca elemente de protecţie faţă de alternativele nocive (construirea şi întărirea factorilor de protecţie);
  • anticiparea apariţiei problemei şi cunoaşterea factorilor favorizanți ai consumului de droguri (minimalizarea influenței factorilor de risc)”, susțin cei de la ANA. 

Subiectul consumului de droguri nu trebuie evitat în familie

Specialiștii spun că cele mai potrivite locuri în care poate fi combătut consumul de droguri se află la școală și în familie. Părinții sau tutorii legali ai copiilor ar trebui să discute deschis pe marginea acestui subiect cu cei mici. 

„În familie, discuțiile pe tema drogurilor nu ar trebui evitate, ci trebuie găsit un moment prielnic pentru a vorbi deschis și sincer, într-o manieră non-abuzivă şi lipsită de prejudecăţi şi etichete negative, despre motivele care duc adolescenții și tinerii către consumul de substanțe. De multe ori, aceste discuții generale duc adolescenții către răspunsuri care țin de motivația pentru propriul consum. Pentru copii și adolescenți, cele mai importante locuri pentru prevenirea consumului de substanțe sunt familia şi şcoala”, au transmis reprezentanții ANA pentru redacția noastră. 

Adolescența, o perioadă complicată prin care trec tinerii

Specialiștii anti-drog mai arată și că perioada adolescenței este una complicată pentru tineri, pentru că atunci se face trecerea de la viața de copil la cea de adult. 

„Adolescenţa este o etapă în care tranziția de la viața de copil la viața de adult se face într-un mod riscant uneori. La această vârstă, tinerii îşi doresc beneficiile vieții de adult, fără a-și asuma responsabilitățile ce derivă din ea. Din punctul de vedere al dezvoltării structurilor cerebrale, ei nu sunt încă pregătiți pentru tipul de gândire analitică a consecințelor pe termen lung ce derivă din deciziile lor, iar asumarea lor este aproape inexistentă. În acest sens, este importantă încurajarea de a își exersa aceste noi abilități”, se mai precizează în răspuns. 

Consumul de droguri poate fi, în unele cazuri, rezultatul unor traume nerezolvate, punctează reprezentanții ANA.

„Consumul de droguri este doar un simptom al unor posibile traume nerezolvate, al unor probleme în familie, abuzuri ş.a.m.d., iar unul dintre beneficiile asistenței psihologice este că se adresează problemei de fond care a dus către acest tip de comportament. Dacă adolescentul este motivat să apeleze la servicii de specialitate, pe lângă ameliorarea problemei legate de consumul de droguri, se poate identifica o posibilă depresie mascată, riscul de suicid sau alte tulburări psihice care trebuie abordate într-un cadru specializat”, au mai transmis, în final, reprezentanții ANA. 

În perioada ianuarie 2022-20 martie 2023, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe 15 persoane s-au prezentat în fața medicilor din cauza consumului de droguri, la secția de Urgențe, ne-au mai transmis reprezentanții ANA.

Sursa foto: Agenția Națională Antidrog/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.