SOCIAL 10 aprilie 2020

Covasna, între județele cele mai disciplinate în combaterea COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 2624 vizualizări

Ieșirile în scop recreativ au scăzut cu 85% în martie 

Un studiu publicat de Google arată că de când a început pandemia de coronavirus și s-au impus restricțiile de circulație, locuitorii județului Covasna au redus cu 85% ieșirile în scop recreativ, cu 61% ieșirile la cumpărături, parcurile din județ sunt cu 60% mai goale și prezența oamenilor în stațiile de transport în comun a fost mai scăzută cu 61%. 

„COVID-19 Raport de mobilitate a populației” a studiat felul în care s-a schimbat în ultimele luni stilul de viață al oamenilor de pe tot globul, în contextul pandemiei de coronavirus. 

Datele plasează județul Covasna în topul celor care s-au conformat cu restricțiile de circulație impuse de autorități, alături de București, Brașov sau Suceava. 

Dacă  la nivelul țării, zona de Ardeal, pare să fie cea mai disciplinată în respectarea distanțării sociale, de cealaltă parte a clasamentului a fost prezentată zona Teleormanului. 

„În majoritatea judeţelor transilvănene s-au observat scăderi cu peste 80%: Alba (83%), Braşov (85%), Cluj (85%), Covasna (85%), Sibiu (83%). Şi în Moldova au existat scăderi importante la acest indice: Suceava (85%), Iaşi (82%), Vrancea (81%), Bacău (80%), Galaţi (80%). 

Locuitorii din Teleorman au avut în această perioadă cele mai multe vizite în magazine și cumpărături neesențiale. Ieșirile care nu sunt strict necesare au scăzut cu doar 56%. Și Ialomița se află în topul judeţelor nedisciplinate, cu scăderi de 62% a ieşirilor recreaţionale respectiv cu 47% a ieşirilor în parcuri. În Giurgiu s-a înregistrat o reducere de 63% a ieșirilor recreaţionale şi de 37% a ieşirilor în parcuri şi pieţe publice”, arată o analiză făcută de jurnaliștii de a Digi24, pe baza raportului. 

Studiul mai arată că în România s-au redus în medie cu 81% ieşirile în scop recreativ precum frecventarea restaurantelor, cafenelelor și a mall-urilor. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu sunt esențiale cum ar fi hainele sau cărţile. A scăzut și mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii cu 53%. În ceea ce privește timpul petrecut în parcuri și pieţe publice, s-a înregistrat o scădere de 60%. 

A scăzut, de asemenea, cu 72% prezența în staţiile de transport în comun. Mersul la locul de muncă a scăzut cu numai 39% și a crescut cu 15% timpul petrecut în case.

Analiza în cazul României se referă la perioada 16 februarie – 29 martie. Media obţinută este comparată cu cea înregistrată în perioada 3 ianuarie - 6 februarie 2020.

Datele au fost colectate prin aplicațiile instalate pe dispozitivele utilizatorilor, însă raportul precizează că s-a respectat principiul de nu încălca intimitatea subiecților analizați.

Scopul studiului a fost de a prezenta autorităților și implicit cetățenilor dacă se respectă la nivel global măsura de distanțare socială. 

Cifrele ar putea totuși să nu fie așa optimiste pentru luna aprilie, când, din cauza creșterii temperaturilor, oamenii vor avea tendința de a ieși din case, fapt care deja se poate observa. Recomandările autorităților rămân totuși aceleași: să nu ne relaxăm și să rămânem în case, pentru că vârful epidemiei nu a sosit, să respectăm regulile de igienă și distanțarea socială. 

Sursă foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Raport Google. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.