SOCIAL 12 iunie 2020

Cotă de atenție pe Râul Tărlung, în zona Băcel - Lunca Mărcușului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1990 vizualizări

Se intervine preventiv pentru a evita inundațiile

Precipitațiile abundente din ultimele zile, care au provocat inundații în județele vecine, Brașov și Harghita, nu rămân fără impact nici în județul Covasna. Râul Tărlung a ajuns la cota de atenție și se intervine în zona Lunca Mărcușului, dar doar preventiv, subliniază directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaș, care menționează că în prezent, din fericire, nu sunt probleme pe raza județului.

În momentul de față, noi suntem la Băcel și Lunca Mărcușului. Avem cotă de atenție, nu avem probleme cu gospodării inundate, ca să fi ieșit apa undeva afară, dar suntem cu motopompe și facem niște pompări, tocmai pentru a preveni”, ne-a spus vineri, directorul SGA Covasna, dr. ing. Ioan Ilaș.

La fața locului este prezent, tot ca măsură de prevenție, și un echipaj al ISU Covasna, cu o autospecială și o motopompă.

Acum au venit și cei de la ISU. În rest, așteptăm aici, dacă se întâmplă ceva, să putem interveni urgent la Băcel. În alte locuri nu am avut probleme. (...) Nu sunt probleme, deci noi tot ce facem, facem preventiv, tocmai pentru a nu se inunda. (...) Sperăm că nici nu vor fi probleme, dar acum mai depinde și de cineva care e mai sus decât noi, câtă ploaie ne mai dă”, a mai adăugat, pentru Observatorul de Covasna, Ioan Ilaș.

Râul Tărlung ar fi, în prezent, singura zonă mai afectată de ploile din ultimul timp.

Asta e o zonă mai sensibilă, pentru că vine Râul Tărlung din Brașov. Acolo a plouat foarte puternic. Zona cea mai afectată a fost Zizin, Tărlungeni. (...) Dar v-am zis, nu e cazul să ne îngrijorăm. Suntem la cota de atenție, suntem prezenți, ne facem treaba fiecare, ce avem de făcut și sperăm că nu vor fi probleme”, a spus directorul SGA.

Codul galben de precipitații este valabil până luni la ora 10:00.

Pământul, să știți, deja a început să fie saturat, să băltească, deci nu prea mai preia și tot ce plouă se cam scurge”, a spus Ioan Ilaș.  

Directorul SGA spune că în lunile trecut s-au făcut mai multe inspecții, în colaborare cu Prefectura și alte autorități, în zonele unde sunt depozite de lemne și s-au făcut igienizări.

„Nu am găsit probleme deosebite, așa, câteva mărunțișuri, deci nu cred că blocajele ar putea să creeze probleme pe undeva prin zonă. De exemplu, ieri a plouat foarte mult în zona Belinului. Acum am făcut lucrarea de decolmatare cu o lună înainte. Bine că am făcut-o, pentru că altfel, săracii erau un pic sub apă dacă nu reușeam să terminăm”, a spus directorul SGA.

În ceea ce privește recomandările pentru cetățeni, Ioan Ilaș spune că în mare parte nu prea mai au ce să facă și că ce trebuia să se facă, s-a făcut.

Cetățenii știu ce au de făcut, mai ales cei care au fost afectați (n.red. în anii trecuți) și sunt cam pregătiți. De exemplu, în Lunca Mărcușului cetățenii sunt prezenți, au venit, au ajutat la montat pompele și își fac și treaba”, a spus Ioan Ilaș.

Joi peste 40 de gospodării au fost afectate de inundații în zona Zizin, iar alte opt în zona localității Tărlungeni, potrivit ISU Brașov. Mai mult, ploile abundente au făcut probleme și vineri în 10 gospodării și pe mai multe străzi din Teliu tot din județul Brașov, din cauza scurgerilor apei de pe versanți.

În 2018, în martie, zona Căpeni din Baraolt a fost sub cod roșu de inundații din cauza unui dig care a fost cât pe ce să se rupă. Din fericire, situația s-a încheiat fără prea mari pagube, însă zeci de oameni au fost evacuați câteva zile, până când pericolul a trecut.

Câteva luni mai târziu, în iunie – iulie, digul de pe Râul Tărlung, acum vizat de cota de atenție, a cedat sub greutatea volumului mare de apă strâns într-un timp scurt și a măturat satul Lunca Mărcușului din Dobârlău și Băcel din Chichiș. Atunci peste 150 de gospodării au fost afectate: 60 de gospodării (3 imobile erau nelocuite) în Băcel, 62 în Lunca Mărcușului. 

Sursă foto: ilustrativ/Economica.net. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.