Continuă demersurile pentru reabilitarea blocurilor din Întorsura Buzăului
Autoritățile din Întorsura Buzăului continuă demersurile pentru a reuși reabilitarea blocurilor din oraș. În acest sens, consilierii locali au aprobat depunerea unui proiect în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ședința de luni, 26 septembrie. Primarul, Raul Urdă, speră ca măcar două sau trei scări să reușească astfel să fie eficientizate din punct de vedere energetic.
„Vă amintiți, în prima rundă de depunere pe PNRR pe componenta 5, valul renovării, doar două scări de la Întorsura Buzăului s-au încadrat. Acum se va deschide o nouă linie de finanțare, tot pe PNRR, pentru eficientizarea energetică a clădirilor. Vrem să depunem pentru celelalte scări care au rămas. Va fi concurențial, la nivel național, adică toate autoritățile locale au dreptul să depună proiecte. Vă rog să ne dați voie, să încercăm să depunem și noi acest proiect, poate mai câștigăm câteva scări. O scară, două, trei, dacă mai câștigăm, ar fi bine”, le-a spus edilul consilierilor locali, înainte ca aceștia să voteze, în unanimitate, în favoarea proiectului.
Viceprimarul din Întorsura Buzăului, Silviu Popica, ne-a spus că în prima etapă au fost solicitați 6 milioane de euro, însă autoritățile au primit o finanțare de 750.000 de euro, adică pentru două blocuri, PC și 1.
„Proiectul a fost depus pentru toate blocurile care au înregistrat documentația solicitată. Am solicitat pentru aproximativ 6 milioane de euro, dar am primit doar 750 mii în prima etapă. Continuăm să depunem pe orice linie care se deschide. Acum se anunță să se deschidă o nouă rundă, concurențială. Mai promit și cei de la ADR (n. red.: Agenția pentru Dezvoltare Regională) Centru că vor fi și la ei posibilități de finanțare în viitor, dar nimic concret deocamdată. Proiect a fost făcut pentru toate blocurile care au făcut asociații și au depus documentația necesară. În banii primiți, au încăput doar două blocuri, PC și 1”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul Silviu Popica.
Datorită acestor programe prin care blocurile pot fi renovate fără costuri din partea proprietarilor, la Întorsura Buzăului s-a scris istorie vara aceasta, atunci când locuitorii din mai multe blocuri au reușit să se constituie în asociații de proprietari, după mai bine de 30 de ani, în urma multor discuții și insistențe venite din partea autorităților locale.
Prima cerere de finanțare pentru „Eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna” a fost depusă de către autorități, în cadrul PNRR, în luna aprilie a acestui an.