Consiliul Judeţean Covasna ar susţine introducerea mesei calde
Consiliul Judeţean(CJ) Covasna ar susţine înlocuirea programului „Cornul și laptele” cu un program care ar asigura o masă caldă – a afirmat vicepreşedintele CJ Covasna Henning László, în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri. Acesta a menţionat şi faptul că Guvernul a modificat programului „Cornul și laptele” în luna august, dar numai ieri a fost aprobată metodologia de aplicare, astfel că procesul de achiziţii publice va putea fi lansată numai după apariţia acestora în Monitorul Oficial.
În judeţul Covasna, s-au încheiat contracte cadru cu furnizorii de lapte, corn şi mere pentru o perioadă de patru ani, în anii anteriori nu s-au înregistrat dificultăţi în acest sens, livrarea produselor a fost asigurată încă de la începutul anului şcolar. „Începând de luni, cu siguranţă copiii nu vor primi lapte, corn şi fructe, deoarece s-a schimbat legislaţia. Sumele au crescut, iar Guvernul a stabilit şi lista alimentelor distribuite în școli: pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit cinci porții de produse de panificație, două porții de fructe și/sau legume şi două porții de lapte şi o porție de produse lactate, iar limita valorică zilnică este de 2,05 lei” – a explicat vicepreşedintele CJ.
Limita valorică cuprinde: 0,6 lei pentru porția de fructe și legume; 0,88 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate; 0,57 lei pentru porția de produse de panificație, programul fiind finanţat de către Guvern din fonduri europene. Henning László a menţionat faptul că personalul CJ Covasna vor putea lansa procesul de achiziţii publice doar după apariţia, în Monitorul Oficial, a metodologiei de aplicare şi că „din păcate, ştim cu exactitate când începe licitaţia, dar sfârşitul acesteia nu poate fi nici măcar prezis”. Deocamdată se caută posibilităţi de a încheia contracte directe pe perioadă determinată, pentru ca în această perioadă copiii să primească lapte, corn şi fructe, până când se va putea derula procedura de achiziţie publică pentru noul contract cadru.
În programul-pilot al Guvernului, în urma căruia copiii vor beneficia, în mod gratuit, de o masă caldă, vor participa, în acest an şcolar, două comune. „CJ Covasna ar susţine mai degrabă programul «Masă caldă în şcoală» şi ar acoperi chiar şi o parte din costuri” – a atras atenţia vicepreşedintele CJ. În judeţul Covasna, programul „Şcoală după şcoală” funcţionează cu sprijinul financiar al unor organizaţii neguvernamentale şi al autorităţilor administraţiei publice locale, în 17 grupuri, peste 350 de copii rămân la şcoală după-masă şi primesc şi o masă caldă.
La nivelul judeţului Covasna, aproape 24 mii de preşcolari şi şcolari din ciclul primar şi gimnazial beneficiază de programul „Lapte, corn şi măr”, în anii precedenţi o firmă din judeţul Covasna a fost furnizorul produselor de panificaţie şi de mere, iar laptele a fost furnizat elevilor de către o firmă din judeţul Suceava.
Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna