SOCIAL 6 mai 2019

Cine este câștigătorul premiului „PRO URBE” în 2019

de Iulia Drăghici - Taraș | 911 vizualizări

Ceremonia decernării premiului „PRO URBE” s-a desfășurat duminică, 5 mai, la Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Sala Gábor Áron. Laureatul de anul acesta a fost părintele Szabó Lajos.

Szabó Lajos, canonic, diacon, consilier szentszéki (Sfântul Scaun), părinte și cercetaș șef, născut la data de 27 octombrie 1945 în comuna Tomești din județul Harghita. Și-a început studiile în 1959 la Alba Iulia la Facultatea de Teologie, unde în 1969 a fost hirotonit de către episcopul legendar Márton Áron. Pentru munca sa perseverentă și devotată desfășurată în mod voluntar, și-a dedicat o mare parte a timpului liber și a vieții comunității.

Și-a desfășurat activitățile voluntare gratis, fără „aplauze sau bani”, oferind ajutor de multe ori din fundal, ajutându-i și suportându-i pe alții. Și-a început cariera de preot în Odorheiu Secuiesc, imediat după finalizarea studiilor, în calitate de ajutor de preot, apoi fiind paroh în comuna Gheorgheni, Cozmeni, Mădăraș. La Mădăraș a înființat și a condus o echipă de cercetași până la transferul său.

În 1990 a fost transferat la Sfântu Gheorghe, a participat la repornirea și înregistrarea mișcării denumite Románian Magyar Cserkészszövetség (Asociația Cercetașilor Maghiari din România), fiind și în prezent membru. Odată cu repornirea R.M.Cs.Sz. a înființat și conduce și în prezent echipa de cercetași Sfântu Gheorghe cu nr. 40.

Sub conducerea sa, în anul 1990 au fost inițiate lucrările de construcție ale Bisericii Catolice Krisztus Király, fiind terminate în anul 2006.

În prezent își desfășoară activitățile la Biserica Romano-Catolică Sf. Iosif, unde lângă echipa de cercetași, asigură loc și sprijin pentru încă 13 comunități, fiind conduse mai multe de către el. În cei 28 de ani petrecuți la Sfântu Gheorghe, în afara comunității celor credincioși, și toți cetățenii orașului au putut vedea că mottoul lui „Sufletul meu îl proslăvește pe Dumnezeu”, este prezent în toate aspectele vieții sale, îi definește starea sufletească, îmbogățește toate clipele petrecute împreună cu el. Prezența sa, faptele sale, sacrificiile sale pentru credincioși, pentru comunitate și pentru oraș îl fac un om foarte credincios, un părinte care ne-a îmbogățit prin iubirea sa și activitățile sale pe toți”, este texul de laudatio prezentat de Primăria Sfântu Gheorghe.

Anul trecut premiile au fost conferite preotului Ioan Cucu și poetului Farkas Árpád. Titlul Onorific „Pro Urbe” a fost înființat în 1997. Pot fi distinși cu titlul „Pro Urbe” cetățeni născuți sau domiciliați în municipiul Sfântu Gheorghe, care au împlinit vârsta de 70 de ani, și au contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localității sau care au dobândit o recunoaștere notorie a activității lor pe plan local, județean, național sau internațional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.