Cerere pentru transferarea de medici din Ungaria la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe
Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a confirmat că unitatea a solicitat ajutor din partea Ungariei, în sensul transferării unor medici cu specialitatea de Terapie Intensivă la Sfântu Gheorghe. Cererea ar fi primit un răspuns favorabil, spune managerul spitalului, care a punctat însă că din cauza birocrației va fi greu de pus în practică o astfel de colaborare.
„A fost o cerere de ajutor a noastră în acest sens, da. Răspunsul este unul pozitiv. Sunt dispuși să ne ajute, însă în momentul de față discuția este despre cum să-i aducem în țară și în spital, pentru că este regula aceea că vor intra automat în carantină. Doi la mână, vreau să lăsăm ca și ultimă variantă. Este o birocrație foarte mare și (...) dacă putem să ne descurcăm așa cum ne-am descurcat și până acum și am primit ajutor de la Târgu Mureș, atunci nu va mai fi cazul”, a spus managerul spitalului, András-Nagy Róbert, marți, într-o conferință de presă.
În același context, directorul medical, dr. Roșu Mátyás a punctat că „este vorba și despre dreptul de a practica în România, care pune mari piedici și era vorba doar despre medici ATI-iști, pentru că acolo am avut probleme”.
Informațiile apar în contextul în care în presa de peste granițe au apărut articole pe această temă. Cotidianul Népszava s-a interesat, potrivit RADOR, în mai multe spitale, dar nu s-au găsit nicăieri medici voluntari care să dorească să lucreze în România și în plus și aici se vorbește despre o criză a cadrelor medicale, din cauza deciziei guvernului potrivit căreia medicii şi asistenţii care au împlinit 65 de ani trebuie să rămână acasă şi nu pot participa la îngrijirea bolnavilor.
Ajutor de la Mureș, refuz de la Brașov
Luni, 13 aprilie, doi medici din Târgu Mureș au fost transferați la Sfântu Gheorghe pe Secția de Terapie Intensivă, după solicitări făcute de Spitalul Județean către județele învecinate.
„De la Târgu Mureș avem deja doi colegi cu care lucrăm. Pe perioada următoare, având în vedere evoluția colegilor (n.red. infectați), în săptămâna aceasta o să începem testarea lor, trebuie să aibă două testări succesive negative, o să readucem efectiv nou în spital și mă refer în principal și la medici”, a mai spus managerul spitalului.
„De la Brașov am primit un refuz, deoarece și acolo sunt probleme pe Secția de ATI. Mulți sunt în izolare, deci ei nu ne pot ajuta”, a spus și dr. Roșu Mátyás.
Ideea de conducere militarizată nu e respinsă de reprezentanții spitalului județean
Cât despre ideea de a institui și la Sfântu Gheorghe, ca și la Suceava sau Deva, conducere militarizată în fruntea Spitalului, reprezentanții unității medicale spun deși nu este cazul de o astfel de discuție în prezent, nu s-ar împotrivi.
„Din punctul nostru de vedere, nu am stat decât până la orele 00:00, 01:00 noaptea și am organizat și reorganizat multe lucruri. Sunt convins că dacă vine altcineva, un alt punct de vedere din exterior, poate vedea lucruri pe care noi nu le vedem. Ideea este să fie bine și îmbunătățiri pentru spital”, a spus managerul András-Nagy Róbert.
„În ceea ce mă privește pe mine, și numai în nume personal pot să vorbesc, eu aș scăpa de o bătaie de cap”, este de părere directorul medical dr. Roșu Mátyás.
Marți, la spitalul județean erau internate 36 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 15 transferate din județul Brașov în contextul în care unitatea medicală din Sfântu Gheorghe este suport COVID, dar și 12 pacienți suspecți. Totodată, patru persoane, două confirmate și două suspecte sunt în stare gravă la ATI.
Numărul cazurilor de coronavirus în județ a trecut de 154, statistică raportată astfel de câteva zile. Dintre aceștia, 66 sunt angajați ai spitalului județean.
La nivel național, au fost confirmate până marți, 21 aprilie, 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), dintre care 306 cazuri noi. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate. Numărul deceselor la persoane infectate cu noul coronavirus se ridică la 482, dintre care patru din județul Covasna.