SOCIAL 14 septembrie 2017

Centrul de plasament din Olteni se desființează anul viitor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2126 vizualizări

Soarta celor 57 de copii instituționalizați este, deocamdată, incertă

Centrul de plasament găzduit de Castelul din Olteni va fi desființat, în perioada următoare, iar copiii vor fi dezinstituționalizați și trimiși spre case de tip familial, anunță DGASPC Covasna. Problema este că va dura minimum doi ani până se vor construi noile case destinate acestora, iar pentru anul viitor Primăria Bodoc a programat includerea Castelului în circuitul turistic.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna au anunțat oficial, miercuri, într-o conferință de presă, că va fi desființat Centrul de plasament din localitatea Olteni, conform directivelor naționale și europene. Planurile DGASPC și, implicit, ale Consiliului Județean Covasna prevăd construirea a minimum trei case de tip familial prin fonduri europene, dar termenul este unul vag, de peste doi ani, până la împlinirea acestui obiectiv.

De cealaltă parte, autoritățile locale din Bodoc, actualii proprietari ai Castelului de la Olteni, clădirea unde funcționează în prezent Centrul de plasament, spun că cei 57 de copii mai au timp la dispoziție până la începutul anului viitor să elibereze castelul, urmând ca acesta să fie inclus în circuitul turistic.

O primă informare

Potrivit directoarei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Vass Mária, deși este absolut sigur că nu va mai exista Centrul de la Olteni, planurile de acțiune sunt încă incerte, pentru că ele depind de fondurile europene.

„Aceasta este o primă informare. În urma întocmirii planului de închidere a Centrului de la Olteni, vom face o nouă informare, când vom ști exact unde vor fi casele familiale, câți copii vor ajunge în acestea și, eventual, câți copii vor merge în asistență maternală sau unde va fi înființat un centru de reabilitare”, a explicat aceasta, completând: „Acum ne aflăm în prima etapă, de evaluare a copiilor beneficiari ai Centrului de la Olteni. După evaluare, urmează ca, în funcție de necesități, să ne hotărâm care sunt acele servicii de care vom avea nevoie în continuare. Se va întocmi un plan de închidere și acolo vor fi specificate serviciile de care acești copii, aflaţi în momentul de față la Olteni, au nevoie. În primul rând, ne gândim la case de tip familial, centre de zi, centre de reabilitare. Bineînțeles, o să încercăm reintegrări în familie și dezvoltarea serviciilor de asistență maternală”, a mai declarat, în cadrul conferinței de presă, Vass Mária.

Centrul de la Olteni, pe lista primelor 50 de centre din țară propuse spre desființare

Certitudinea desființării centrului vine, de fapt, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. În ultimele luni, 164 de centre de plasament din toată țara au fost verificate de către specialiști. Totuși, având în vedere fondurile limitate, doar 50 dintre acestea au fost incluse pe o listă scurtă, prioritară, de locații propuse spre închidere definitivă. Între acestea, singura locație din județul Covasna este Centrul de plasament din Olteni, comuna Bodoc.

„Lista a fost realizată în urma cercetării efectuate în cadrul unui proiect implementat de ANPDCA (n.red. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ) („Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunitate”), finanțat prin POCA, cu consultanță asigurată de Banca Mondială. În cadrul proiectului, s-a făcut o evaluare detailată a calității serviciilor oferite (dacă respectă standardul SMC, dacă oferă un climat familial), evaluarea centrului (capacitate, infrastructură, situația juridică). Centrul de plasament nr. 6 din Olteni este unul din cele 50 centre de plasament cuprinse în lista sus-menționată”, transmit reprezentanții DGASPC Covasna.

În evaluare au intrat și centrele rezidențiale de la Baraolt și cel de la Târgu Secuiesc, însă acestea nu s-au încadrat pe lista de prioritate întocmită de ANPDCA.

Nu se știe unde vor fi înființate noile case de tip familial

Nimic nu este bătut în cuie, însă, din primele date, s-ar părea că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna are în plan construcția caselor de tip familial la Baraolt și Întorsura Buzăului.

„Problema este că nu se știe unde vor fi construite aceste case. Conform ghidului, ar fi de preferat ca ele să fie înființate în acele localități de unde provin copiii, ca să ajungă cât mai aproape de familiile lor, dar totodată trebuie să căutăm comune sau orașe unde am putea să le asigurăm acestor copii dreptul de a avea acces la învățământul special. Tocmai din această cauză, ne-am orientat mai mult spre orașe, respectiv Baraolt, Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Feedback verbal am primit de la primele două”, a spus directoarea DGASPC Covasna.

Aceasta a mai precizat că regulile procesului de dezinstituționalizare cer înființarea în cel puțin una dintre localitățile vizate și a unui centru de zi sau de reabilitare, iar calculele primare din momentul de față arată necesitatea construirea a cel puțin trei case familiale.

„Deocamdată, rămâne sub semnul întrebării unde se vor înființa aceste centre. Noi am prefera ca, în cazul în care chiar se va construi o casă în orașul Întorsura Buzăului, atunci să înființăm acolo un centru de reabilitare, pentru că în zona respectivă avem mai puține servicii sociale dezvoltate și solicitări sunt”, a mai declarat Vass.

Toate lucrările vor avea finanțare din fonduri europene, cu o contribuție de 2% din partea Consiliului Județean Covasna.

De asemenea, în cadrul proiectelor, se are în vedere și înființarea de clase pentru copiii cu nevoi speciale, dacă ele nu există deja în unitățile de învățământ.

„Toți copiii care sunt în prezent la Olteni au orientare școlară sau sunt încadrați într-un grad de dizabilitate” , a mai spus directoarea DGASPC.

Desființarea centrelor de plasament este, totuși, o veste bună

Cu toate că nu se știe sigur când aceste case de tip familial vor putea deveni realitate, reprezentanții DGASPC spun că soluția desființării centrelor de plasament este o idee foarte bună, din mai multe motive: „Știm cu toții că centrele mari nu sunt chiar optime pentru copii. Nu e totuna dacă trăiește într-o mică comunitate, o casă de tip familial, unde sunt maximum 16 copii, sau într-un centru de plasament, unde sunt 50–60 de copii sau chiar peste 100. Sunt alte oportunități, îngrijire personalizată sau relații interumane”, a explicat directoarea DGASPC.

Integrarea Castelului Olteni în circuitul turistic

Castelul de la Olteni, construit în anul 1827, de groful Mikó Miklos, a fost restituit urmașilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Județean și Consiliului local Bodoc.

Contactat telefonic, primarul comunei Bodoc, de care aparține Castelul Olteni, Fodor István, ne-a spus că este cert că, de anul viitor, locația va fi integrată în circuitul turistic al județului Covasna și că s-au început chiar o serie de lucrări de modernizare, în acest sens. Mai mult, edilul a mai precizat că va prelungi înțelegerea cu autoritățile județene responsabile de Centrul de plasament, până cel mult în ianuarie.

„O să prelungim contractul (n.red. cu DGASPC) până în ianuarie, iar apoi o să vedem ce va fi. Încă nu s-au găsit soluții. Știu că s-a câștigat un proiect pentru vreo trei clădiri noi pentru copii, dar nu se știe când va începe ceva. Anul viitor, Consiliul Județean trebuie să rezolve situaţia. (...) Am făcut câteva renovări. La intrarea în castel, am pus piatră cubică, pentru că betonul nu mai permitea accesul. Încet, încet începem să renovăm, dar nu putem să facem mare lucru cât timp sunt copiii acolo. Neapărat de anul viitor o să punem castelul la dispoziția turiștilor. De aia l-am cumpărat”, a declarat pentru Observatorul de Covasna primarul Fodor István.

La Centrul de plasament de la Olteni se află în prezent 57 de copii, cu vârste între 6 și 21 de ani. Dintre aceștia, zece au posibilitatea să fie reintegrați în familii, trei ies din sistemul de stat, iar ceilalţi 44 vor rămâne în continuare în grija Protecției Copilului.

În județul Covasna, mai sunt încă deschise trei centre de plasament (Olteni, Târgu Secuiesc, Baraolt).  Circa 1.100 de copii sunt în sistemul DGASPC Covasna, o treime dintre aceștia fiind în plasament familial, o treime în asistență maternală și o treime în centrele de rezidențiat, printre care se găsesc și casele de tip familial.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.