SOCIAL 7 martie 2023

Cei care nu comentează sunt considerați astăzi ratați?

de Covasna Media | 852 vizualizări

Cine este regele comentariilor? Sunt cool cei care comentează peste tot? Depinde ce scriu și unde. Este evident nepotrivit să scrieți lucruri frivole pe postarea directorului școlii, dar câteva comentarii mai amuzante pot fi plasate sub postarea unui prieten bun.

Mi-am dat seama recent că social media este locul în care un grădinar poate fi croitor, meteorolog sau chiar medic veterinar, toate în același timp. Desigur, există oameni care știu o mulțime de lucruri, dar unii oameni pot comenta o postare cu o expertiză uimitoare fără a avea nimic de-a face cu subiectul. Preferatul meu este atunci când nici măcar nu citesc articolul sau postarea dată, dar deja scriu acolo un comentariu critic. Ca să nu mai vorbim de comentarii pline de greșeli de ortografie, propoziții fără sens, dezarticulate.

Tot ceea ce scriem ne caracterizează. Chiar și un mic comentariu are o semnificație uriașă. O formă de hărțuire cibernetică, cyberbullying, sunt comentariile negative și jignitoare. S-ar crede că acest lucru este tipic doar pentru tineri, dar nu este deloc așa. Oamenii de vârstă mijlocie și chiar mai în vârstă sunt capabili să scrie comentarii dureroase celor pe care nu îi plac. Acest lucru este cel mai vizibil sub postările personalităților publice. Dacă o persoană cunoscută în mass-media încarcă o poză neobișnuită pe pagina sa de Instagram sau Facebook, așa-zișii „haters” sar imediat și își scriu comentariile fără să se gândească. Desigur, n-ar fi nimic în neregulă cu asta dacă ar spune-o într-un mod cult! Nu cred că nu ar trebui să comentezi deloc. Desigur, secțiunea de comentarii este acolo pentru a ne exprima părerea, care nu trebuie neapărat să fie bună, dar ne putem exprima nemulțumirea și într-un mod agreabil. În plus, trebuie să acceptăm că nu putem fi experți în toate și nu îi putem educa pe alții pe Internet. Toată lumea este mult mai fericită cu un comentariu amabil, constructiv decât cu unul sarcastic.

Bitai Csilla, 17 ani, din Brateș 

***

Textul este unul dintre câștigătoarele concursului de eseuri din cadrul proiectului #Youthfocus, de alfabetizare media, al Biroului pentru tineret Turul din Sfântu Gheorghe. Se înscrie în tematica: „Război de comentarii, ori toată lumea poate fi expert?! Dezavantajele și avantajele liberei exprimări”. 

Demersul a vizat creșterea implicării comunitare a tinerilor prin activități educaționale, de conștientizare. Mai concret, aici au fost acceptate texte scrise de aceștia pe un ton personal, de formare a opiniilor, prin care să își prezinte propriile gânduri, idei și chiar viziuni legate de o serie de teme date. 

Proiectul a fost susținut parțial de Active Citizens Fund România. În concurs au fost înscrise 13 eseuri. 

Articolele au fost analizate de un juriu format din trei experți. Câștigătorii au primit diverse premii: cărți, vouchere de cumpărături, bilete de teatru, dar mai ales șansa de a-și vedea textele publicate în ziare locale. Trei dintre acestea vor apărea în Observatorul de Covasna și pe CovasnaMedia.ro. Toate articolele declarate câștigătoare vor putea fi citite și pe site-ul www.turuliroda.ro.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 7 martie 2023
pai asta se stie demult, toti romanii sintem speciaslisti in geopolitica, finante, neurochirugie, criminalistica, mecanica, legislatie, masini, fotbal, muzica, etc, orice
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.