SOCIAL 2 februarie 2023

Ce procent al populației județului Covasna este de etnie română

de Iulia Drăghici - Taraș | 1258 vizualizări

Locuitorii județului Covasna care au declarat că sunt de etnie română la recensământ reprezintă 23% din totalul populației, arată datele provizorii prezentate de Direcția Județeană de Statistică. Aproape 72% au declarat etnia maghiară și 5% romă. 

Documentele statistice mai arată și că nu toți cei care au participat la recensământ au declarat limba maternă, etnia sau religia, drept urmare procentele sunt calculate din totalul celor care au făcut aceste precizări, nu al populației totale. 

„La RPL2021 (n.red. Recensământul Populației și Locuințelor 2021), înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 185,9 mii persoane (din totalul celor 200,0 mii persoane care formează populația rezidentă a județului Covasna). 

S-au declarat români 42,8 mii persoane (23,0%), de etnie maghiară 133,4 mii persoane (71,8%), de etnie roma 9,5 mii persoane (5,1%) și alte etnii 0,2 mii persoane (0,1%)”, se arată în comunicatul de presă al Statisticii Județene. 

Limba maternă 

Procentele diferă puțin în ceea ce privește limba maternă. 

„Potrivit liberei declarații a celor 185,8 mii persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Covasna după limba maternă se prezintă astfel: pentru 26,5% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, pentru 73,2% limba maghiară reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie”. 

Cum arată procentele la nivel național 

La nivel național, 89,3% dintre cei care au răspuns chestionarului de recensământ s-au declarat români, 6% maghiari, iar 3,4% romi. 

Pentru 91,6% dintre repondenții care au oferit această informație, limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,3% dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă; limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,2%, iar limba ucraineană pentru 0,2% din totalul populației rezidente. 

Potrivit recensământului, populația rezidentă a județului Covasna este de 200.042 persoane, în scădere cu 10.135 de persoane față de recensământul precedent (octombrie 2011). 

Datele complete și finale ale RPL2021 vor fi făcute publice, etapizat, în perioada mai-decembrie 2023. Acesta a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.