SOCIAL 24 septembrie 2019

Cazul fabricii de textile din Covasna, analizat în presa internațională

de Iulia Drăghici - Taraș | 1479 vizualizări

Renumita publicație Al Jazeera a fost în județ și s-a documentat despre protestul lucrătorilor care s-au trezit cu lacătul pe poarta fabricii

„Realizat în Europa de Est: lucrătorilor din fabrici de textile le sunt interzise drepturi de bază (din engl. Made in Eastern Europe: Garment workers denied basic rights)”. Așa se numește un articol realizat de publicația internațională Al Jazeera, care cuprinde declarații și informații despre „aventura” fabricii Textile Blue Wash în orașul Covasna, caz despre care s-a relatat prima dată în ziarul Observatorul de Covasna. 

Ancheta, care aduce în prim-plan cazuri despre condițiile de muncă în fabricile de textile din România și Bulgaria și despre situații de încălcări ale drepturilor omului, începe cu descrierea protestului susținut în iulie de angajații fostului punct de lucru din orașul Covasna al fabricii Textile Blue Wash (TWB). Reporterii Al Jazeera s-au întâlnit cu lucrătorii chiar la fața locului, prilej cu care au aflat că nu își mai primiseră salariile de două luni, că punctul de lucru s-a închis deși nu s-a discutat nimic în prealabil și că au fost supuși unor situații de agresiuni verbale sau chiar că nu li s-a permis nici măcar mersul la toaletă în timpul programului de lucru, ci doar în pauze.  

Al Jazeera scrie și că în iulie patronul firmei a fost contactat telefonic și a spus că va plăti salariile lucrătorilor, însă fără să dezvolte subiectul, fiind vorba despre o convorbire foarte scurtă. „La două luni de atunci, promisiunile nu sunt încă îndeplinite”, scrie publicația internațională, recunoscută pentru anchetele de calitate realizate în toată lumea. 

În august, la mai bine de o lună de la publicarea în Observatorul de Covasna a reportajului care vorbea despre protestul foștilor angajați ai punctului de lucru Textile Blue Wash din orașul Covasna, respectiv după vizita reporterilor Al Jazeera, patronul a ieșit cu un punct de vedere elaborat într-o publicație din Brașov. În articolul numit „Aventurile unui om de afaceri brașovean în secuime”, Gigi Anghel explica faptul că la rândul lui ar fi fost păcălit de colaboratorii covăsneni, situație care a dus în final la închiderea punctului de lucru de la Covasna. 

„Am investit masiv în primul rând în condițiile de muncă: toalete, climatizare, sală de mese, sisteme de încălzire. Am recondiționat rețeaua electrică și am făcut toate diligențele necesare pentru a putea conecta clădirea la gaz metan și canalizare. Adică circa 100.000 de euro pentru a oferi condiții de lucru la standarde europene”, a spus Anghel pentru Newsbv.ro, subliniind totodată că nu înțelege afirmațiile de „sclavie modernă”, în contextul în care programul de lucru era de opt ore, la care se adauga o jumătate de oră pauză de masă. 

Omul de afaceri brașovean a mai spus, potrivit aceleiași surse, că în ciuda celor întâmplate, TWB nu s-a închis complet, ci doar punctul de lucru din Covasna, dar că în rest fabrica se dezvoltă la Săcele. 

Nu a vorbit totuși despre felul în care a ales să închidă punctul de lucru și relațiile cu angajatele și nici de ce a oprit, timp de o lună, aproape orice cale de comunicare cu femeile rămase fără loc de muncă. 

Revenind la Al Jazeera, publicația internațională mai scrie și că potrivit site-ului propriu, grupul Textile Blue Wash a fost fondat în Brașov, în 2008. Opt ani mai târziu, compania a raportat o cifra de afaceri de 8,69 milioane de lei (aprox. 2 milioane de dolari) și parteneriate cu Hugo Boss și United Colors of Benetton.

Întrebați de Al Jazeera despre relația cu fabrica din România, cei de la Hugo Boss au susținut că nu există nicio relație de business directă, iar grupul Benetton a transmis că a încetat colaborarea cu Textile Blue Wash din cauză că nu îndeplinea condițiile de mediu, mai scrie în ancheta publicată duminică de Al Jazeera. 

Între timp, femeile rămase fără loc de muncă la fabrica închisă din orașul Covasna s-au angajat în alte fabrici din Sfântu Gheorghe sau Târgu Secuiesc, ori trăiesc din ajutor social.  

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.