SOCIAL 23 februarie 2022

Câți recenzori vor fi în județul Covasna la recensământul 2022

de Iulia Drăghici - Taraș | 1408 vizualizări

Peste 197.000 de covăsneni și peste 98.000 de locuințe vor fi recenzate anul acesta, a anunțat marți, într-o conferință de presă, directoarea Direcției Județene de Statistică a județului Covasna, Illés Andrea. Potrivit acesteia, angrenați în demers vor fi 228 de recenzori, câte unul pentru fiecare sector de recensământ din județ,  45 de coordonatori, câte unul la fiecare unitate administrativ teritorială, și 9 recenzori-șefi, care urmează să presteze serviciile la nivel de municipiu și oraș. 

Pentru că este primul recensământ realizat exclusiv online în România, pentru auto-recenzarea asistată, adică pentru a veni în sprijinul acelor persoane care au dificultăți la completarea online a chestionarelor în etapa de auto-recenzare, vor fi înființate și 93 de spații în cadrul primăriilor sau a altor locații special amenajate cu alți 93 de recenzori pregătiți să ofere îndrumare cetățenilor. 

La nivel de județul Covasna, sectoarele o să aibă în medie 430 de locuințe. În cazul în care, la auto-recenzare completează cât mai multe persoane, înseamnă că o să fie mai puține vizite ale recenzorilor pe teren. La nivelul județului Covasna, vor fi recenzate circa 98.000 de locuințe și în jur de 197.000 de persoane”, a spus Illés Andrea. 

Lista finală a celor 93 de spații amenajate pentru auto-recenzarea asistată și orarul de funcționare al acestora vor fi afișate în perioada următoare pe site-ul Prefecturii și al fiecărei primării. 

Cât despre recrutarea recenzorilor, Illés Andrea a declarat că „s-au făcut anunțuri în fiecare primărie. Ieri au avut termen să ne trimită persoanele care urmează să fie instruite și testate pentru auto-recenzarea asistată. Cei care merg pe teren, sunt cazuri în care deja s-au înregistrat, dar mai urmează, că mai avem două luni. Acum, momentan cel mai important e să avem persoanele pentru auto-recenzarea asistată, pentru că urmează, din 14 martie, să intre pe activitate”.  

În ceea ce privește înscrierea candidaților care doresc să devină recenzori pentru Auto-Recenzarea Asistată (recenzor ARA) și recenzor de teren, „în perioada 7 – 18 februarie 2022 fiecare primărie va afișa pe site-ul instituției anunțul referitor la înscrierea pe listele de candidați pentru personalul de recensământ (RPL2021) și modelul de cerere de înscriere.

Instruirea și evaluarea se fac, ulterior, de către Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului din cadrul Direcției Județene/Regionale de Statistică”, se arată pe site-ul https://www.recensamantromania.ro/cum-devin-recenzor/

Recenzorii care se duc pe teren și cei care ajută la auto-recenzare vor fi plătiți pe chestionar: 3,5 lei pentru fiecare locuință și câte 7 lei pentru fiecare persoană. Recenzorii-șefi au o remunerație fixă, de 6.000 de lei pentru cele două luni de activitate, iar coordonatorii la nivel de UAT sunt plătiți diferit la fiecare UAT, după populație, maximul fiind de 7.500 de lei pentru cele două luni, potrivit șefei Direcției Județene de Statistică (DJS) Covasna. 

Recensământul populației și al locuințelor începe în 14 martie a.c.. Până în 15 mai se derulează etapa de auto-recenzare online. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.