SOCIAL 26 februarie 2021

Câți copii au fost abandonați în spitalele din județul Covasna în 2020

de Iulia Drăghici - Taraș | 1202 vizualizări

Numărul este în continuă scădere, dar în același timp, a scăzut și reușita integrării în familiile naturale

Continuă să scadă numărul copiilor abandonați în spitalele din județ. În 2020 au fost înregistrate 18 astfel de cazuri, față de 23 câte au fost în 2019 sau 24, în 2018, potrivit DGASPC Covasna. Tot anul trecut, doar patru dintre bebeluși au fost reintegrați în familiile naturale. 

Despre situațiile raportate în 2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna informează, în raportul prezentat în ședința ordinară din 25 februarie Consiliului Județean Covasna, că acestea „nu sunt numai cazuri de părăsire a copilului, poate fi vorba de neglijarea lui sau situația de risc de a fi părăsit de către părinți”. 

În ceea ce privește soluțiile identificate pentru rezolvarea cazurilor semnalate, se notează că patru copii au fost reintegrați în familia biologică, 13 au fost plasați la asistenți maternali și unul a fost plasat la Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități din Baraolt.                                                                                                

„Din punctul de vedere al mediului de proveniență al copiilor părăsiți/cu risc de părăsire, situația se prezintă astfel: 2 cazuri în mediul urban și 16 de cazuri în mediul rural. Cele mai afectate zone ale județului din punct de vedere al fenomenului părăsirii: zona Sf. Gheorghe 10 cazuri, zona Covasna 5 cazuri”, se mai arată în raport. 

Din spusele autorităților, cele mai multe cazuri de părăsire a copiilor sunt ale unor persoane din zona Vâlcele, dar și Sfântu Gheorghe, Zăbala, Zagon și Boroșneu. 

Bilanțul privind situația copiilor părăsiți în unitățile sanitare în cursul anului 2020 arată și că „dificultățile întâmpinate în soluționarea cazurilor derivă în primul rând din lipsa prevenției primare. Considerăm că, fără implicarea activă a autorităților locale, în special prin implementarea unor programe de prevenire a abandonului și a instituționalizării, nu se poate obține o reală scădere și/sau stopare a numărului copiilor părăsiți în spitale. Pe de altă parte există o colaborarea deficitară cu unele SPAS-uri (n.red. Serviciu Public de Asistență Socială) şi medici de familie. SPAS-urile se conformează cu dificultate obligațiilor lor de a monitoriza situația copiilor reintegrați în familiile lor naturale”. 

Aceeași sursă oficială mai arată că în ultimii ani s-a constatat o fluctuație a reintegrării bebelușilor în familiile naturale.  

Mai mulți ani la rând s-a menținut procentajul de 50 % în ceea ce privește reintegrările copiilor părăsiți în familiile lor naturale. În anul 2016 nu s-a reușit obținerea acestui procentaj: din totalul de 41 de cazuri doar 11 copii au fost reintegrați, ceea ce înseamnă aprox. 27%. În anul 2017 din totalul de 33 de copii, 20 au fost reintegrați în familia biologică/lărgită, ceea ce înseamnă un procentaj de 60 %. În anul 2018 din totalul de 24 de copii 10 au fost reintegrați în familia naturală, adică 41,6 %. În anul 2019 din totalul de 23 de copii 7 au fost reintegrați în familie, adică 30,4 %. Se constată astfel o fluctuație a acestor date. În anul 2020 din totalul de 18 de copii, doar 4 au fost reintegrați în familie - adică 22,22%”, se arată în raport. 

Acțiuni preventive

Printre acțiunile care au ca scop reducerea acestui fenomen, DGASPC amintește că „este foarte importantă comunicarea între reprezentanții instituțiilor implicate în soluționarea cazurilor copiilor părăsiți în spitale. În acest sens, organizăm trimestrial întâlniri de lucru, schimbăm impresiile legate de cazurile concrete, stabilim modalitățile de intervenție considerate eficiente, etc. În anul 2020 nu s-a reușit organizarea tuturor întâlnirilor, din cauza situației create de pandemie. În funcție de evoluția situației vom relua întâlnirile sau vom organiza întâlniri prin mijloace de comunicare online”. 

Totodată, „DGASPC Covasna se implică, la rândul ei, în prevenirea abandonului prin implementarea în continuare a unui program de prevenire a sarcinilor nedorite. Acest program a fost inițiat de către Fundația SERA, care sprijină în continuare activitatea Direcției prin punerea la dispoziția a unor materiale contraceptive. Responsabilii din cadrul Direcției oferă informații, fac consiliere privind metodele contraceptive și acordă sprijin prin însoțirea clientelor la consultații și intervenții medicale de specialitate. Programul prezintă o foarte mare importanță din cauza intervenției oferite de o echipă mobilă care reușește să consilieze și să intervină eficient chiar și în comunitățile mai izolate de pe teritoriul județului”. 

Președintele Consiliului Județean Covasna, în a cărui subordine se află DGASPC, a lăudat joi, atât în ședința de CJ, cât și la conferința de presă de după, rezultatele acestei instituții. 

Munca dânșilor este imens de mare și foarte importantă. Ori de câte ori am ocazia, le mulțumesc, o fac și public, o fac și acum. Mulțumesc doamne director Vass Maria și colegilor dânsei pentru activitatea pe care o depun”, a spus joi Tamás Sándor. 

Datele înregistrate în ultimii arată în general o scădere a cazurilor de copii abandonați. În 2005, de exemplu, erau 122 de cazuri. În anul următor, 2016, au fost 71. De atunci, numărul a continuat să scadă cu mici excepții. În 2009, a crescut la 50 de la 42 în 2008, în 2012 a crescut la 47 de la 43 în anul anterior. Și în 2015 a fost o creștere, la 45, de la 36, iar până în 2020 a continuat scăderea: 41 în 2016, 33 în 2017, 24 în 2018 și 23 în 2019. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.