SOCIAL 1 august 2022

Câți copii abandonați în Covasna sunt adoptați de familii din alte județe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1173 vizualizări

Autoritățile au clarificat procedura decontului de cheltuieli de transport și cazare pe care le implică, în unele cazuri, demersul adopției 

Chiar dacă în 2020 numărul adopțiilor înregistrate în județul Covasna a fost cel mai mic din ultimii cinci ani, cel mai probabil din cauza pandemiei, statisticile oficiale arată în general o creștere și un interes în acest domeniu atât de sensibil și atât de important. Datele Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna mai relevă și că familiile covăsnene care vor să adopte aleg în general copii din județ, deci nu merg în alte zone pentru acest lucru. Totuși, aceleași date mai arată că în ultimii ani s-a observat și că tot mai mulți copii abandonați pe teritoriul județului Covasna sunt adoptați de familii din alte județe. 

Din totalul de 148 de copii adoptați în perioada 2016 – 2021 prin intermediul DGASPC Covasna, 63 au fost preluați de familii din alte județe, arată statisticile autorităților, furnizate redacției Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro. 

Același bilanț pe care ni l-a oferit conducerea DGASPC Covasna relevă faptul că în 2021 s-au înregistrat 38 de adopții, dintre care 20 de încuviințări de adopții și 18 încredințări în vederea adopției în alte județe. Este un număr mare, având în vedere că în 2020 au fost doar 14 (șapte încuviințări de adopție și șapte încredințări de adopție în alte județe). 

Și în anii precedenți, în afară de 2020, tendința a fost tot de creștere în rândul adopțiilor. În 2016 au fost înregistrate 17 adopții (12 încuviințări de adopții și cinci încredințări de adopții în alte județe), în 2017 au fost 23 de adopții (dintre care șapte în alte județe), anul 2018 a înregistrat 26 de adopții (dintre care patru în alte județe și una internațională), iar în 2019 numărul adopțiilor s-a ridicat la 30 (22 în alte județe). 

Este important de precizat și că, în perioada 2016 – 2021, patru familii din județul Covasna au adoptat copii din lista celor greu adoptabili, dar și că o familie din județul nostru a adoptat doi copii (frați) din alt județ. 

Revenind la prezent, în prima jumătate din 2022 sunt înregistrate trei încuviințări de adopții, încredințări în vederea adopției sunt nouă (dintre care cinci în alte județe) și trei potriviri practice sunt în curs (dintre care două în alte județe). 

Sunt destul de mulți copii de la noi care pleacă în alte județe. A fost mai observabil în ultimii ani”, ne-a explicat directorul general adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda. 

Decont pentru familiile care adoptă din alte județe 

Subiectul adopțiilor, respectiv al încredințării în alte județe, este pe cât de important, pe atât de actual, pentru că legislația în domeniu a suferit recent câteva modificări. 

În ședința din 19 iulie a.c., consilierii județeni au adoptat la nivelul județului Covasna o hotărâre de aprobare a Metodologiei de acordare a sumelor destinate acoperirii cheltuielilor de transport şi cazare ale adoptatorului/familiei adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ. 

Legea privind aprobarea adopțiilor a suferit în ultimii ani destul de multe modificări care privesc ajutorarea familiilor care doresc să adopte și o asemenea modificare privește și această metodologie. În urmă cu doi ani, a fost introdus un fel de stimulent, tocmai pentru a încuraja adopțiile pentru decontarea cheltuielilor de transport, pentru acei părinți adoptatori care au ales, care au vrut să adopte un copil dintr-un alt județ. Și într-o anumită fază a procedurii de adopție, copilul și părinții adoptivi trebuie să se întâlnească, să se cunoască, pentru ca specialiștii să se asigure că există o potrivire. (...) Trebuie să vă spun că de obicei la noi vin părinți pentru copii, decât să meargă părinții pentru copii din alte județe, pentru că noi reușim să dăm copiii din județ familiilor noastre”, a spus, în plenul ședinței, directorul general adjunct al DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda. 

Despre procedura decontului și hotărârea adoptată de Consiliul Județean (instituție în subordinea căreia se află DGASPC), aceasta a explicat pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna: „Sumele trebuie decontate de la bugetul de stat și trebuie făcute transferuri de la bugetul de stat la bugetul local și a durat până s-au înțeles cum să se facă această procedură. Nu a fost foarte clară modalitatea de decontare, dacă trebuie să deconteze aceste sume familia adoptatoare, să vină cu facturi și tot ce mai e nevoie sau nu mai trebuie. Având în vedere că decizia a fost lăsată la nivelul fiecărui consiliu județean și la nivelul fiecărui județ, am mai așteptat să vedem cum procedează celelalte județe. Până la urmă am ales varianta mai simplificată, să nu trebuiască să aducă facturi”. 

Între timp, și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a ieșit cu o serie de clarificări pe acest subiect și a transmis că cei care adoptă copii din alte județe decât cele de domiciliu vor avea cheltuielile de transport şi cazare decontate în mod unitar din bugetul ministerului. 

Sumele necesare pentru transport şi cazare în vederea participării la procedura de potrivire practică cu un copil care are domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului sau familiei adoptatoare se decontează în mod unitar, la nivelul întregii țări.

În acest sens, Executivul a adoptat o hotărâre care prevede procedura de decontare a celor 200 de lei/zi/persoană pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare ale adoptatorilor pentru vizitele efectuate de aceștia în perioada de potrivire practică cu copilul. Astfel, plata acestei sume se face de către direcţia generală de asistență socială și protecția copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială are domiciliul adoptatorul sau familia adoptatoare, la solicitarea acestora. Pentru decontarea sumelor, DGASPC transmite agenţiei pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv cea a municipiului București, o situaţie centralizatoare cu titularii drepturilor, potrivit unui calendar stabilit de comun acord.

Sumele se asigură din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Aceeași sursă notează și că „se estimează că un număr de aproximativ 1.500 de familii adoptatoare vor beneficia de acest drept, reprezentând cheltuieli de aproximativ 6 milioane de lei/an”. 

Potrivit datelor colectate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, la nivelul DGASPC-urilor se înregistrau, la 31 decembrie 2021, solicitări pentru decontarea acestui sprijin în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei. 

Sursa foto: Pexels.com și CovasnaMedia.ro 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.