SOCIAL 14 aprilie 2021

Câte tichete electronice pentru masă caldă emise pentru județul Covasna au fost activate

de Iulia Drăghici - Taraș | 713 vizualizări

Ce neajunsuri are programul finanțat de UE

În județul Covasna, 75,36% din total Tichetelor Sociale pe Suport Electronic pentru Ajutorarea Persoanelor Vârstnice și Persoanelor Fără Adăpost emise sunt active, informează Prefectura Covasna. Autoritățile punctează că procentul este unul mare raportat la alte județe din țară, dar și că programul, finanțat din fonduri europene, are și neajunsuri, mai ales în cazul localităților unde nu există operatori economici înscriși în programul de Mese Calde.

Din cele 2.067 de carduri cu tichete electronice pentru ajutorarea persoanelor vârstnice și persoanelor fără adăpost în prezent sunt active aproximativ 1.560, a informat marți Prefectura Covasna.

Pe această componentă, județul nostru desfășoară programul la unul dintre cele mai înalte rate de succes la nivel național, având în vedere că rata de activare a acestor carduri a fost de 75,36%. Foarte mult! Ceea ce înseamnă că acești bani sunt cu adevărat folosiți și vin în ajutorul persoanelor care într-adevăr au nevoie de aceste ajutoare”, a spus subprefectul Cosmin Boricean, care a precizat și că cei care nu reușesc să le utilizeze, adică restul de aproape 25%, ar trebui să ceară ajutor de la primării. 

La nivelul județului Covasna, în programul Mese Calde activează 65 operatori economici, în 25 de Unități Administrativ Teritoriale.  

În acest context, prefectul Ráduly István a spus că neajunsul programului este în special legat de faptul că sunt persoane care ar putea beneficia de program, dar nu pot să folosească aceste carduri, pentru că în satele lor nu există operatori economici activi în program și nu au posibilitatea să meargă în alte localități să cumpere și să transporte mâncarea gătită.

Sunt comune unde nu găsești niciun agent economic la care poți să cheltuiești acești bani. (...) Pentru nea Gheorghe nu merită să meargă de la Lisnău Vale la Sfântu Gheorghe, de exemplu, ca să poată să cheltuiască această sumă (180 de lei pe lună). Mai este și problema cu pandemia. Restaurantele nu pot să funcționeze la interior și atunci nu merită pentru un operator economic să livreze pentru doi-trei beneficiari de tichete electronice. De aici vin problemele. (...) Chiar ar fi o idee foarte bună ca aceste tichete să poată fi folosite și pentru alimente de bază, să meargă la magazinul alimentar. Dar asta ne depășește pe noi. Într-adevăr, 75% este extraordinar față de alte județe. Dar de la 75 până la 100, aici sunt problemele”, a spus prefectul.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde sunt acordate de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), finanțat din Fondul de ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Eligibile sunt persoanele în vârstă de peste 75 ani, fără ajutor material, cu venituri la nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, dar și persoanele fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Listele de beneficiari finali sunt adoptate la nivelul primăriilor prin Dispoziție de Primar, și completate de anchete sociale, după caz și actualizate lunar.

Valoarea nominală a unui tichet este de 180 lei/lună.

La nivel național, de program beneficiază aproximativ 300.000 de persoane din categorii sociale defavorizate.

Sursă foto: Sodexo.ro.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.