SOCIAL 24 mai 2018

Caravana despre Scleroza Multiplă trece prin județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1162 vizualizări

Acțiunea, care marchează a VI-a ediție, ajunge la Sfântu Gheorghe marțea viitoare

Caravana „Ștafeta ciclistă” a Asociației de Scleroză Multiplă din România, ajunsă anul acesta la a VI-a ediție, revine, pentru al doilea an consecutiv și la Sfântu Gheorghe. Evenimentele prilejuite de această acțiune vor avea loc marți, 29 mai, începând cu ora 09:00, la Casa de Cultură „Kónya Ádám”. Aici sunt așteptați atât bolnavii covăsneni care au nevoie să discute cu specialiști, cât și cetățeni interesați de ceea ce reprezintă această afecțiune și cum influențează ea viețile oamenilor.

Obiectivele Caravanei „Ștafeta Ciclistă” sunt „realizarea unui serii de evenimente recreativ itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizate în 11 localități din România și București, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și familia acestora, cu prilejul zilei mondiale SM, 30 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de această maladie”, potrivit unui comunicat de presă.

Tema anului 2018 a campaniei este „Aduceți-ne mai aproape (Bringing Us Closer)”.

Ne dorim să ne întâlnim cu oamenii și să îi informăm despre scopul acestei ștafete pentru că la sfârșitul lunii este Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. O să fie o scurtă discuție, iar cei care vor veni vor avea ocazia să povestească specialiștilor despre greutățile cu care se confruntă și cum și-ar dori să se schimbe legislația spre mai bine. De fapt, ideea este să vină oricine dorește, nu doar cei bolnavi, pentru că trebuie să înțeleagă toată lumea care este problema cu această maladie și că nu este vorba despre vreo boală psihică”, ne-a spus coordonatorul local al evenimentului și al grupului SM Covasna, Kővári József.

Caravana „Ștafeta Ciclistă” a pornit din Timișoara luni, 21 mai și continuă în orașele Oradea (23 mai) Bistrița (25 mai), Reghin (26 mai), Iași (27 mai), Galați (28 mai), Sfântu Gheorghe (29 mai), Brașov (29 mai), București (30 mai), Craiova (31 mai) și Alba-Iulia (1 iunie).

„Pornită de la Timișoara în data de 21 mai 2018, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, ștafeta mesajelor de încurajare va poposi la Oradea, Bistrița, Reghin, Iași, Galați, Sfântu Gheorghe, Brașov, București, Craiova și apoi înapoi la Alba-Iulia. Ajungând la București pe data de 30 mai, toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas,  vor fi expuse în cadrul unui eveniment realizat la Parlamentul României, dedicat comunității SM din România și mai apoi diseminate prin intermediul rețelelor de socializare”, mai arată comunicatul de presă.

Masa Rotundă în Parlamentul României

Sub înaltul patronaj al Parlamentului României, Senatul României și Camera Deputaților, Asociația de Scleroză Multiplă din România organizează evenimentul intitulat: „Scleroza multiplă, regândim perspectiva tratamentului”, organizat în data de 30 mai 2018, ora 09.00, la Senatul României.

Evenimentul este organizat sub forma unei mese rotunde pentru a dezbate problemele comunității pacienților SM, înscrise în tema de eveniment: eficiența tratamentului în scleroza multiplă, și este înscris în calendarul mondial al zilei internaționale a sclerozei multiple, 30 mai 2018, WorldMSday.org

În comunitățile în care ștafeta poposește va colecta informații despre nevoile persoanelor cu scleroza multipla, cu propunerile legislative pentru creșterea calității vieții lor.

La eveniment sunt invitați membrii Comisiei pentru Sănătate Publică din cadrul Senatului României, membrii Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților, ministrul sănătății, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ministrul muncii și justiției sociale, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, reprezentanți ai unor instituții și organizații din domeniul sănătății și a pacienților, alte părți interesate.

Anul trecut, Caravana a ajuns în premieră la Sfântu Gheorghe. Atunci, evenimentul a fost marcat de turul făcut în centrul orașului de peste 20 de bicicliști, majoritatea tineri din Sfântu Gheorghe, cu scopul de a solidariza și încuraja pacienții afectați de scleroza multiplă (SM) în lupta lor cu această maladie.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.