SOCIAL 21 mai 2021

Cadouri de câte 1.000 de lei pentru familiile cu bebeluși din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1379 vizualizări

Programul Primăriei Covasna a pornit săptămâna aceasta; primele trusouri au ajuns la beneficiari 

Programul Primăriei orașului Covasna, prin care oferă câte un pachet cadou cu produse în valoare de 1.000 de lei destinate bebelușilor familiilor cu nou-născuți și-a întâlnit miercuri primii beneficiari. Până în prezent, s-au depus cam cinci sau șase cereri, ne-a spus primarul Gyerő József, dar posibilitatea este în continuare deschisă pentru cei care îndeplinesc condițiile prevăzute în regulamentul adoptat de Consiliul Local la finele lunii martie. 

Demersul a stârnit și unele discuții printre proaspeții părinți, având în vedere că beneficiari pot deveni doar cei care depun cererile în termen de maximum două luni de la externarea din spital după naștere. 

Am bugetat, am achiziționat pe SEAP și ieri au venit primele două mămici beneficiare, inclusiv cu copiii. (...) În ultimele zile s-au înregistrat mai multe cereri. Chiar a fost o discuție: ce se întâmplă cu acei bebeluși care au venit pe lume înainte de adoptarea hotărârii de consiliu local și a regulamentului? Ideea este că nu putem să aplicăm retroactiv, peste condițiile stabilite în regulament. Una dintre condiții este aceea ca cererea să fie depusă în termen de două luni de la externare. Această condiție rămâne valabilă, astfel încât, inclusiv pentru acei copii care s-au născut anterior aprobării hotărârii de consiliu local, dar se încadrează în aceste două luni de la externare – perioadă pentru depunerea cererii,  se pot depune cereri și le analizăm. În măsura în care îndeplinesc și celelalte condiții, acordăm trusoul. Dar nu putem să mergem mai în spate. Le înțeleg pe acele mămici care se consideră nedreptățite, dar trebuie să avem un moment „T Zero” de unde plecăm”, ne-a declarat joi primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Consiliul Local Covasna a adoptat la finele lunii martie o hotărâre prin care se reglementează modul în care se acordă câte un trusou cu produse în valoare de 1.000 de lei familiei fiecărui nou-născut din localitate. Demersul vine nu doar în sprijinul stimulării natalității, ci și pentru ajutorarea celor care în ultimul an au fost afectați financiar de pandemie. 

Nu e o sumă imensă, nu e un ajutor deosebit, dar este un semnal din partea autorităților că sprijină familiile din orașul Covasna care își asumă copii, pentru că din păcate sporul natural este negativ”, a mai punctat primarul. 

Printre cele mai importante cerințe pe care le au de îndeplinit cei care vor putea beneficia de această facilitate se numără domiciliul, adică să fie de cel puțin un an locuitor al orașului, să nu aibă datorii la bugetul local, respectiv să depună cererea de acordare în termen de maximum două luni de la nașterea copilului. 

În bugetul pe anul acesta este cuprinsă o sumă de 60.000 de lei destinată acestui program.  

Potrivit regulamentului, un trusoul conține produse (body, pantaloni, bluze, salopete, prosop de baie din bumbac, biberon, suzete, bavete, șervețele umede, scutece absorbante și set de produse cosmetice) în valoare totală de 1.000 de lei. 

Cererea, dar și celelalte acte doveditoare îndeplinirii cerințelor se vor depune la Primăria Orașului Covasna, la Biroul de Registratură și Relații cu Publicul, nr. 6, iar pentru informații suplimentare se poate apela Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Covasna, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, mai arată hotărârea.  

Primarul din Covasna ne-a mai spus joi și că după ce a fost adoptat programul, a fost contactat de reprezentanții mai multor primării din țară, care s-au interesat de actele și demersurile necesare pentru a replica proiectul și în localitățile lor. 

Un program similar se derulează, din februarie, și la Micfalău. 

Sursa foto: Gyerő József

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.