Bilanţul burselor de muncă de vineri de la Sfântu Gheorghe: Un angajat pe loc şi 55 de şomeri selectaţi pentru probă practică
Cele două burse ale muncii organizate vineri la Sfântu Gheorghe s-au soldat cu angajarea pe loc a unei persoane şi selectarea a 55 de şomeri pentru susţinerea probelor practice.
Bursele speciale desfăşurate la Sfântu Gheorghe au avut drept scop plasarea în muncă a persoanelor care au absolvit cursurile de calificare în construcţii, servicii, confecţii, comerţ şi asigurări, organizate de Asociaţia de Tineret Fidelitas din Miercurea Ciuc, cu sprijinul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). În total, cele 23 de firme participante la bursă au oferit 93 de locuri de muncă, iar din cei 149 de şomeri participanţi unul a fost angajat pe loc, iar 55 au fost selectaţi în vederea susţinerii probelor practice.
Cursurile de pregătire, consiliere şi orientare profesională organizate de Asociaţia Fidelitas în cadrul proiectelor „Informare+formare=angajare” şi „Noi şanse pentru angajare” au fost finanţate de Uniunea Europeană cu suma totală de un milion de euro şi s-au derulat anul acesta în paralel în judeţele Covasna şi Harghita. În aceste cursuri au fost cooptaţi aproape 1000 de şomeri din cele două judeţe, majoritatea de lungă durată, iar în urma pregătirii aproape 200 au reuşit până acum să-şi găsească un loc de muncă, iar 34 au demarat afaceri pe cont propriu.
„Rezultatul este peste aşteptări, practic şi-au găsit locuri de muncă un număr de două ori mai mare decât cel pe care ni i-am propus noi în aceste proiecte. Se dovedeşte că aceste cursuri le-au fost foarte folositoare pentru că au reuşit să se angajeze în condiţiile de criză actuale, când locurile de muncă sunt tot mai greu de găsit”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Fidelitas, Sillo László.
Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă a judeţului Covasna a remarcat faptul că angajatorii au pretenţii mari de la slujbaşi, vor oameni cu experienţă, dar nu sunt dispuşi să-i plătească foarte bine. În judeţul Covasna salariul mediu brut este de 1.248 de lei, iar în aprilie a fost de 1.137 de lei.
AJOFM Covasna a organizat anul acesta mai multe burse specializate - pentru romi, pentru lucrătorii în confecţii textile, pentru absolvenţii de liceu şi facultate şi pentru persoanele cu dizabilităţi – şi intenţionează să continue pe această linie, considerând că bursele specializate sunt mai eficiente decât bursele generale.
La ora actuală, rata şomajului în judeţul Covasna este de 7,49%, în evidenţele oficiale figurând 6.723 de şomeri, dintre care numai 1.850 indemnizabili.