SOCIAL 27 iulie 2022

Autoritățile din Sfântu Gheorghe au (re)lansat licitații publice pentru lucrările majore din Cartierul Őrkő

de Iulia Drăghici - Taraș | 878 vizualizări

Licitații pentru găsirea executanților pentru lucrările care promit o viață nouă în unul dintre cele mai sărace cartiere din Sfântu Gheorghe, Őrkő, au fost lansate de autorități pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 

Anunțul privind „Execuția lucrărilor aferente investiției: „Construirea a 50 de locuințe sociale în Cartierul Őrkő”” a fost publicat în 23 iulie a.c., iar termenul pentru depunerea ofertelor este 24 august. Valoarea proiectului este de aproape 23,9 milioane de lei (suma exactă: 23.827.866.59 lei), fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). 

Obiectul contractului ce rezultă din această procedură este execuția tuturor lucrărilor privind investiția: „Amenajare terenuri de sport – Construirea a 50 de locuințe sociale în Cartierul Őrkő, Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna”, identificate în documentația tehnico-economică pusă la dispoziție”, se arată printre altele în anunțul de pe SEAP. 

O licitație publică online pentru găsirea firmei care va construi cele 50 de case noi în cartierul Őrkő a fost lansată pe SEAP și în 16 iunie. Valoarea estimată a contractului era notată atunci ca fiind de peste 25 de milioane de lei. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost atunci 19 iulie a.c.

„Execuție lucrări aferente obiectivului de investiții: „Extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă și de canalizare menajeră în zonele marginalizate ale Cartierului Őrkő”” este un alt anunț lansat recent, adică în 21 iulie a.c., pe SEAP de autoritățile din Sfântu Gheorghe. 

Ca obiect principal: îmbunătățirea condițiilor de trai și a calității vieții pentru populația municipiului, a condițiilor economice, sociale și de mediu prin sprijinirea competitivității, viabilității, sustenabilității și întărirea coeziunii. VALOAREA ESTIMATĂ A CONTRACTULUI este de 2.198.793,28 lei fără TVA”, notează sursa citată. Sursa de finanțare este tot POR. 

În acest caz, termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 12 august. 

Și proiectul „Execuție lucrări de construcții pentru investiția „Construire grădiniță în Cartierul Őrkő”” este la etapa de contractare a constructorului. 

Obiectivul general al proiectului constă în construirea și dotarea unei grădinițe amplasate în Cartierul Őrkő, cu o capacitate de 100 de copii. VALOAREA ESTIMATĂ A CONTRACTULUI este de 3.529.402,11 lei fără TVA”, scrie pe SEAP. Anunțul a fost publicat în 20 iulie, iar termenul limită este 10 august a.c.

Primăria Sfântu Gheorghe a semnat la începutul lui octombrie 2021 contractul de finanțare pentru proiectul „Construirea de 50 de locuințe sociale în cartierul Őrkő”. 

Datele furnizate la momentul semnării contractului indicau faptul că locuințele vor fi organizate în regim cuplat, pe o suprafață totală de 8.000 de metri pătrați, din care puțin peste 3.000 de mp va fi suprafață ocupată de construcții, 4.600 de mp de spații verzi și 680 de zonă pavată, pietonală. 

Un studiu făcut în 2017, când s-a înființat Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi, asociația care se ocupă de implementarea strategiei având ca obiectiv creșterea calității vieții în cartierele dezavantajate din Sfântu Gheorghe, arată că erau 526 de locuințe în zona Őrkő și împrejurimi, dintre care 353, adică 66,2%, supraaglomerate. Datele studiului au mai arătat și că 76,1% dintre aceste locuințe au fost construite ilegal, fără acte. 50% sunt pe teren public, 20,7% pe teren privat, iar 20,3% pe terenuri în proprietatea persoanelor care dețin locuința. În 60,1% dintre cazuri, locuințele au o singură încăpere.

Contractul pentru construirea Grădiniței, care ar urma să aibă 120 de locuri, a fost semnat tot la începutul lunii octombrie 2021. Autoritățile informau atunci că proiectul este necesar pentru comunitate, pentru ca cei mici să beneficieze de o educație de calitate și astfel să-și sporească șansele de integrare pe piața muncii, să reducă expunerea la riscul de sărăcie și să crească gradul de incluziune socială.

Termenul de finalizare al proiectelor este estimat pentru finele lui 2023. 

În licitație publică este și proiectul „„Construirea unei grădinițe în strada Borviz” din Municipiul Sfântu Gheorghe”, în valoare de 7,6 milioane de lei (7.632.475.25 lei). 

Un alt proiect care vizează zona Őrkő și care se finanțează din fonduri europene este construirea unui centru comunitar.

Sursa foto: arhivă 2021

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.