SOCIAL 22 iunie 2021

„Aproape de familie”, proiect pentru integrarea copiilor abandonați

de Iulia Drăghici - Taraș | 1471 vizualizări

Programul are la dispoziție peste 6 milioane de lei, fonduri europene 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna este partener într-un proiect european, coordonat de Fundația SERA România, cu o finanțare totală de peste 6 milioane de lei, al cărui scop este reducerea instituționalizării copiilor din județul Covasna. Săptămâna trecută a avut loc primul eveniment de tip masă-rotundă, dintr-o serie de patru. Tema a fost: „Metode alternative de abordare a prevenirii separării copilului de familie, egalitate de şanse şi nediscriminare în județul Covasna”. 

Cu alte cuvinte, prin intermediul acestui proiect, numit „Aproape de familie – proiect pentru reducerea instituționalizării copiilor din județul Covasna”, cei implicați își doresc dezinstituționalizarea copiilor prin închiderea centrului de plasament nr. 6 din județul Covasna, de la Olteni, acordarea de servicii suport pentru 32 de copii în căsuțele de tip familial în etapa de tranziție de la centrul de plasament la servicii comunitare (căsuțe de tip familial), elaborarea de măsuri în comunitate pentru prevenirea separării copilului de familie. Totodată, proiectul vizează servicii integrate pentru minimum 63 de copii expuși riscului, asigurarea serviciilor de consiliere și sprijin pentru aceștia, precum și sprijin material și financiar în vederea reintegrării în familie pentru minimum 32 de copii, se arată într-un comunicat de presă. 

Astfel, joi, la o sală de evenimente de la intrarea din Vâlcele, a avut loc o întâlnire de tip masă rotundă. Aici au luat parte atât reprezentanții instituțiilor cu rol decizional de la nivel local, din județul Covasna, cu responsabilități în domeniul protecției drepturilor copilului, cât și specialiști din instituțiile din Covasna și din orașele apropiate implicați în promovarea și respectarea drepturilor copilului.

Prin această acțiune, respectiv celelalte trei care vor urma, coordonatorii proiectului își doresc să creeze un îndrumar, ce va fi diseminat ulterior instituțiilor de resort din județ. 

E nevoie de astfel de proiecte de colaborare la nivel comunitar pentru a preveni separarea copiilor de familie și instituționalizarea. Acum avem mai puțini copii care intră în sistem, la nivelul județului Covasna, însă o mare problemă este creșterea numărului de mame minore. Este nevoie să intervenim în această situație, să dezvoltăm servicii de bază, primare, la nivel local, pentru a ne asigura că nu ajung și ele în risc de a-și abandona copiii”, a declarat la masa rotundă, directorul general la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Vass Mária. 

DGASPC și Fundația SERA derulează de mai mulți ani proiecte în parteneriat și din aceste colaborări s-a constatat nevoia unui proiect mai amplu în județul Covasna, spune managerul proiectului „Aproape de familie”. 

Am dat startul acum doi ani intervențiilor în Covasna în domeniul prevenirii abandonului copiilor și reintegrării copiilor instituționalizați în familia biologică, și atunci ne-am dat seama că e nevoie de un proiect mai amplu în această zonă de intervenție. Așa a luat naștere proiectul „Aproape de familie” din județul Covasna. Ne propunem așadar dezinstituționalizarea pentru 32 de copii prin închiderea Centrului de plasament nr. 6 Olteni, precum și oferirea de servicii integrate pentru minimum 127 de copii din județ aflați în dificultate”, a explicat Bogdan Pavel de la Fundația SERA ROMÂNIA, managerul proiectului „Aproape de familie – proiect pentru reducerea instituționalizării copiilor din județul Covasna”.

Proiectul se desfășoară în perioada 6 mai 2020 – 5 august 2022, iar valoarea totală este de 6.035.625,06 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 5.124.161,30 lei.

Județul Covasna a încheiat în 2018 o convenție de colaborare cu Fundația SERA pentru construirea a trei case familiale, două la Târgu Secuiesc și una la Întorsura Buzăului, unde să se mute copiii de la Olteni. Cota Consiliului Județean în acest parteneriat este de 23,3%, adică 175.000 de euro, iar Fundația SERA România va contribui cu 575.000 de euro, adică 76,7 % din investiția totală.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.