SOCIAL 14 octombrie 2021

Aplicație pentru calculul economiilor aduse de reabilitarea energetică a blocurilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1186 vizualizări

Studiul inițiat de autoritățile din Sfântu Gheorghe ar trebui să fie gata anul viitor

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe pregătesc un studiu cu ajutorul căruia să aducă argumente clare, de cost – beneficiu și economii pe termen lung în fața cetățenilor care nu sunt încă hotărâți dacă reabilitarea energetică a blocurilor este sau nu o idee bună.  

Demersul vine ca un pas înaintea noilor oportunități de finanțare care urmează să fie lansate în anii următori, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Totodată, este necesar pentru îndeplinirea unui obiectiv asumat de autorități: reabilitarea energetică a 30% din blocurile din Sfântu Gheorghe până în anul 2030. 

Facem un inventar al tuturor blocurilor de locuințe și o prioritizare, respectiv o să oferim niște calcule, bineînțeles cu ajutorul unei firme de specialitate, despre cât se poate economisi dacă o să participe la asemenea programe de finanțare. Sperăm că astfel, până în anul 2030, reușim să reabilităm energetic 30% din numărul blocurilor din municipiul Sfântu Gheorghe. Există posibilitatea teoretică, bineînțeles, depinde și de campania noastră de informare și de atitudinea cetățenilor”, a spus în cadrul unei conferințe organizate pe tema protecției mediului, Orașul Verde, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Pentru Observatorul de Covasna, edilul a spus că analiza ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului viitor. 

„Este un program care are trei componente. Prima este acest cadastru al blocurilor, pe baza căruia se face o strategie și după aceea se face o aplicație prin care aceste calcule pot fi făcute la nivelul fiecărui bloc. Deci se poate modela cât se economisește, dacă se intră în program. Cred că până la sfârșitul anului viitor o să avem strategia și o să avem și această aplicație. (...) Sper să fie bine temporizat, fiindcă după anul viitor o să apară și ghidurile de finanțare la PNRR și la Programul Operațional Regional, deci o să fie oportunități de finanțare”, ne-a spus Tóth-Birtan Csaba.

În prezent, patru blocuri din zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, pentru care sunt semnate sau în curs de semnare contractele pe fonduri europene, vor fi reabilitate. Este vorba despre blocurile de locuințe din strada Kriza János nr. 3, Gróf Mikó Imre nr. 13, strada Gödri Ferenc nr. 5 și strada Libertății (deasupra magazinului Amigo). 

Pentru blocurile  5 A-D, 7 A-B și 3 contractele de finanțare, însumate la 7.100.660,74 de lei, sunt deja semnate. Urmează semnarea contractului pentru reabilitarea bl. 13 A-C, care se va ridica la 3.008.840,88 de lei. Toate sunt fonduri europene, obținute prin Programul Operațional Regional.

Sursa foto: Facebook/Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.