Alertă în farmacii. Un medicament contrafăcut a ajuns la vânzare
Agenţia Naţională a Medicamentului trage un semnal de alarmă cu privire la un medicament folosit în tratamentul hepatitei de tip B şi hepatitei C, care ar putea fi contrafăcut. În trei farmacii din ţară au fost deja depistate doze contrafăcute, iar ancheta continuă la nivel naţional. Poliţia Română a deschis un dosar ce vizează infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse contrafăcute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Compania care produce medicamentul Pegasys, administrat bolnavilor de hepatită B şi C, a anunţat Agenţia Naţională a Medicamentelor că este posibil ca pe piaţa din România să fi ajuns flacoane contrafăcute. Alerta a fost lansată după ce mai multe doze contrafăcute au fost descoperite pe piaţa din Germania.
Potrivit raportului companiei, acest medicament contrafăcut poate fi periculos, deoarece conţine doar glucoză şi apă, nu şi substanţa activă care combate hepatita. Este ca şi cum bolnavii ar întrerupe tratamentul, explică farmaciştii.
În farmaciile din România s-a demarat o anchetă pentru depistarea eventualelor doze contrafăcute, iar acestea au fost deja găsite în două unităţi din Piteşti şi în una din judeţul Ialomiţa.
Potrivit unor surse din ANM, citate de Mediafax, în cele trei farmacii "au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane". "Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri", spun sursele citate.
Potrivit aceloraşi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare. "În rest, cutia este foarte bine copiată", au mai spus sursele citate.
Ancheta a fost demarată în urma unor sesizări primite de la pacienţi.
O seringă Pegasys are un preţ mediu de peste 750 de lei.
Medicamentul Pegasys este indicat pentru tratamentul hepatitei B cronice cu AgHBe pozitiv sau AgHBe negativ, la pacienţii adulţi cu boală hepatică compensatăşi cu dovada replicării virale, valori ALT crescute şi cu inflamaţie hepatică documentată histologic şi/sau fibroză.
Pegasys este indicat pentru tratamentul hepatitei C cronice, la pacienţii adulţi care prezintă ARN-VHC în ser, incluzând pacienţii cu ciroză compensatăşi/sau infectaţi concomitent cu HIV, stabili clinic. Modul optim de utilizare a Pegasys la pacienţii cu hepatită C cronică este în asociere cu ribavirină.
Substanţa activă din Pegasys este peginterferon alfa-2a. Medicamentul se comercializează sub formă de soluţie injectabilă în seringi preumplute.