SOCIAL 1 martie 2018

Accidentele de muncă din județ au făcut patru morți în 2017

de Iulia Drăghici - Taraș | 776 vizualizări

În total, 71 de persoane au fost accidentate la locul de muncă anul trecut

Numărul accidentelor de muncă analizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Covasna a scăzut în 2017 față de anul precedent de la 156 la 143, în vreme ce numărul persoanelor care au decedat în urma unor astfel de accidente a crescut, de la trei la patru.

Statistica ITM Covasna, prezentată miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, mai arată că anul trecut 71 de persoane s-au accidentat la locul de muncă. Dintre acestea, patru au decedat, o persoană a fost accidentată și încadrată în grad de invaliditate 3, iar 66 de persoane au fost încadrate cu capacitate temporară de muncă, adică au avut parte de peste trei zile de spitalizare.

„Au fost accidente care s-au petrecut în domeniul forestier, în construcții și în transport. Nu am voie să dau numele firmelor care au fost implicate, dar  pot să vă spun că în domeniul forestier au fost două cazuri, iar în construcții și transport câte unul. (...) La o firmă care își desfășura activitatea în domeniul forestier omul a fost angajat, iar a doua zi s-a întâmplat accidentul. În accidentele de muncă mortale au concurat mai mulți factori. În primul rând echipamentul de lucru, iar apoi condițiile meteo. Probabil, în cazul amintit, omul nu a fost instruit și a avut și ghinion. De obicei, accidentele se produc din vina muncitorului. În cazul amintit, a existat dorința de a arăta ce știe. Fiind a doua lui zi de muncă, a vrut să demonstreze că e foarte bun și a făcut ceea ce nu trebuia să facă. Nici măcar nu era angajat pentru munca respectivă, dar s-a dus să dea o mână de ajutor și s-a întâmplat nefericitul eveniment”, a declarat inspectorul șef adjunct pe Securitate și Sănătate în Muncă (SSM), ing. Dumitru Marinescu.

Reprezentanții ITM au precizat și că cele patru victime aveau între 30 și 55 de ani.  

Domeniile în care s-au înregistrat cele mai multe accidente în județ au fost construcțiile, urmate de exploatările forestiere, prelucrarea lemnului, transport, agricultură, fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule, industria textilă și în activitățile de comerț.

La nivel național, cele mai multe accidente de muncă au fost în domeniul comerțului cu amănuntul.

Inspectorii de muncă din județ au controlat 895 de firme în 2017 pe domeniul Sănătății și Securității în Muncă, față de 724, câte au fost în 2016. De asemenea, potrivit unui raport prezentat de inginerul Dumitru Marinescu, în 2017 s-au realizat 1036 de controale preventive, comparativ cu 956 în 2016.

În ceea ce privește sancțiunile contravenționale, în 2016 inspectorii ITM au aplicat 996 de amenzi contravenționale pe ramura Securității și Sănătății în Muncă, în valoare de 154.500 de lei, iar în anul trecut 1145 de amenzi,  dar cu o valoare mai mică, de 124.000 de lei.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.