SOCIAL 7 mai 2021

70% dintre covăsnenii care au mers în instanță pentru inechități la calcularea pensiilor au câştigat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1141 vizualizări

Deja în anul 2021, pentru asistență juridică, la Casa Județeană de Pensii Covasna s-au plătit peste 20.000 de lei, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, după o vizită de lucru în teritoriu. Aceasta a punctat că se lucrează la un sistem electronic de recalculare a pensiilor din sistemul public, pentru că experiența de până acum a dovedit că în realitate există foarte multe inechități. Argumentul a fost că la nivelul județului Covasna, de exemplu, 70% dintre cei care au mers în instanță din cauza inechităților din sistemul de pensii au avut câștig de cauză. 

Am fost curioasă să aflu care este procentul celor care câștigă în instanță împotriva statului român din cauza inechităților din sistemul de pensii. Aici, în județul Covasna este de 70%. Deci 70% dintre pensionarii care își caută dreptatea în instanță câștigă. Și statul român plătește”, a spus ministrul Raluca Turcan.  

În același context, ea a spus și că la nivel național, în ultimii cinci ani, statul a plătit aproximativ 42 de milioane de lei doar pentru asistență juridică pentru procesele deschise din cauza inechităților din sistemul de pensii. 

Cifrele demonstrează, dincolo de orice politicianism, justețea reformei în domeniul pensiilor, pe care noi dorim să o realizăm”, a mai spus ministrul.

Tot Raluca Turcan a declarat și că se lucrează în prezent la testarea unui sistem care pe viitor să ajute la evitarea producerii acestor inechități. 

În județul Covasna am constatat că s-au făcut progrese în materie de dosare la calculul pensiilor internaționale și de asemenea a pensiilor naționale și mi s-a confirmat și aici ceea ce am constatat la nivel național, că primele două etape de evaluare a dosarelor de pensie s-a încheiat și că suntem în etapa de pregătire a celei de-a treia etape de evaluare a dosarelor de pensii. Se fac  testări ale softului pe care îl vom folosi pentru introducerea tuturor indicatorilor de contributivitate în calculul pensiilor, tocmai pentru ca la finalul acestui proces de evaluare al dosarelor de pensie, să avem indicatorii de contributivitate introduși într-un sistem electronic și folosiți ulterior pentru recalcularea pensiilor care să ne conducă la reducerea inechităților din sistem”, a declarat ministrul Muncii. 

Raluca Turcan s-a aflat joi într-o vizită de lucru în județul Covasna, la invitația secretarului de stat Makai Péter.

Aceasta a vizitat Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, un centru de zi, afterschool, unitate de îngrijiri la domiciliu din Valea Crișului - Dâmbul Frumos, a mers și la magazinul Irisz shop, unde lucrează persoane cu dizabilități, dar și la Centrul de zi – Casa Irisz.

După-masă, Raluca Turcan s-a întâlnit la Primăria Sfântu Gheorghe cu primarul Antal Árpád și vicepremierul Kelemen Hunor.

Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.