SOCIAL 19 aprilie 2016

638 de mii de lei de la Consiliul Judeţean Covasna pentru domeniul social

de Iulia Drăghici - Taraș | 824 vizualizări

Consiliul Judeţean Covasna a aprobat o finanţare de 638 de mii de lei acordată către opt asociaţii şi fundaţii care activează în sistemul social. Potrivit lui Tamás Sándor, din această sumă, 400 de mii de lei sunt direcţionaţi pentru programe sociale, 68 de mii de lei merg către programele Ovidiu Ro şi 170 de mii de lei către proiectele Fundaţiei Creştine Diakonia.

La procesul de selecţie al proiectelor au participat opt asociaţii şi fundaţii. În total au fost depuse 15 proiecte şi 14 au primit finanţare.

Fundaţia „Diakonia” a depus două proiecte – unul de îngrijire la domiciliu, care a primit o finanţare de 97 de mii de lei, şi unul pentru centrul de zi pentru tineri cu dizabilităţi, care va avea o finanţare de 35 de miii de lei. Fundaţia Diakonia Kapernaum a depus un proiect pentru centrul de zi pentru copii neglijaţi şi va avea o finanţare de 18 mii de lei. Caritas a depus trei proiecte: îngrijire socio-medicală la domiciliu ( 88 de mii de lei), Centru de zi pentru copii provenind din familii aflate în dificultate (20 de mii de lei), servicii sociale complexe acordate în comunitate (25 de mii). Asociaţia „Pro Nobis” a depus un proiect care prevede un centru pentru copii defavorizaţi şi a primit o finanţare de 17.000 de lei. Asociaţia „Casa Laura” a primit 25 de mii de lei pentru un proiect care are în vedere un centru pentru copii şi tineri cu dizabilităţi. Crucea Roşie Covasna a depus proiectul de îngrijire socio-medicală la domiciliu şi a primit o finanţare de 15 mii de lei. Fundaţia Sfântul Francisc din Deva dispune de o finanţare de 50 de mii de lei pentru patru centre de zi, la Covasna, Estelnic, Sânzieni şi Bixad, pentru copiii neglijaţi. Şi Fundaţia Izabela are o finanţare de 10 mii de lei pentru un proiect care serveşte la îngrijirea socio-medicală la domiciliu.

„Noi considerăm judeţul Covasna un prieten al copiilor şi al familiilor nevoiaşe. Într-adevăr sprijinul acordat este foarte important pentru noi, nu doar din punct de vedere financiar, ci şi ca o motivare. Copilul negljat se corelează cu o anumită conduită de viaţă neadcvată şi în multe cazuri aceste situaţii rezultă din lipsă de cunoaştere sau competenţe. Mulţi oameni nu au posibilitatea să aibă grijă de copiii lor şi este foarte importantă solidaritatea socială şi să le asigurăm competenţele necesare pentru o conduită de viaţă autonomă. Noi încercăm să integrăm copiii în cultura progresului şi a muncii”, a spus Kolozsvari Tibor, de la Fundaţia Sfântul Francisc.

Un grafic prezentat de autorităţile judeţene, la conferinţa de presă de marţi, arată că finanţarea proiectelor sociale a crescut faţă de anul 2015, de la 400 de mii de lei în total, la cei 638 de mii de lei finanţaţi în acest an. Potrivit aceluiaşi grafic, cea mai mică sumă oferită de Consiliul Judeţean a fost de 110 mii de lei, în 2007.

Datele statistice oficiale arată că în prezent în judeţul Covasna sunt 1.340 de copii orfani şi 5.654 de persoane cu dizabilităţi.

„În perioada 2007-2014 s-a acordat finanţare nerambursabilă pentru: asigurarea funcţionării serviciilor de zi; centre de zi pentru copii; centre de zi pentru persoane cu dizabilități şi asigurarea funcţionării serviciilor de îngrijire socio-medicală la domiciliu. Din anul 2015 tipurile serviciilor sociale pentru care se acordă finanțare s-a extins cu asigurarea unor servicii sociale complexe acordate în comunitate pentru copii și familii cu risc social/defavorizați”, arată un material al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.